STADIG FLERE BARNEBORTFØRINGER:

– Foreldre tyr til desperate tiltak

Militære operasjoner blir stadig vanligere for å få tak i bortførte barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag i forrige uke etter skoletid sitter en fosterfamilie i Stjørdal og venter på en ni år gammel jente. Jenten dukker aldri opp.

Ifølge norsk politi er jenten nå i Litauen sammen med sin biologiske mor. 

– Vi satt i gang en operasjon med å kartlegge hva som hadde skjedd. Og fikk da etter hvert kartlagt at mor hadde vært på skolen og fikk verifisert at det var sannsynlig at hun hadde tatt med jenta i retning mot Litauen, hvor de er hjemmehørende, sier etterforskningsleder Annar Sparby ved Nord-Trøndelag politidistrikt.

Har siktet moren

Til TV 2 sier politiet mandag ettermiddag at kvinnen og datteren nå skal være i Litauen og at hun ikke ønsker å returnere til Norge med datteren. Det betyr at et går mot nok en barnebortføringssak.

– Hun er nå siktet for bortføring av barnet, fastslår Sparby. Han sier at myndighetene nå jobber videre med å få barnet tilbake til Norge.

DESPERATE FORELDRE: Barnebortføringer blir nesten aldri løst innen seks uker, sier Marco Elsafadi, programleder for den nye TV 2-serien «De bortførte barna». Foto: TV 2
DESPERATE FORELDRE: Barnebortføringer blir nesten aldri løst innen seks uker, sier Marco Elsafadi, programleder for den nye TV 2-serien «De bortførte barna». Foto: TV 2

– Denne saken skulle etter regelverket vært løst på seks uker, men det skjer ikke, sier Marco Elsafadi, og sikter til at den såkalte Haag-konvensjonen har som siktemål at sakene skal løses innen seks uker. Det skjer nesten aldri.

Elsafadi er megler og programleder i den nye TV 2-serien «De bortførte barna». I fem programmer følger han foreldres desperat jakt på barna og forsøk på å få barna tilbake til Norge.

Flere blandede ekteskap

Tallet på barnebortføringssaker har økt kraftig de siste årene.

– Mest sannsynlig kan det forklares med at man har flere blandede ekteskap hvor det er naturlig at flere blir oppløst. Og når disse splittes opp, er det en av foreldrene som stikker ut av Norge og hjem igjen til sitt opprinnelsesland med barnet og tar eneretten til barnet, sier Elsafadi.

Han forteller at stadig flere foreldre tyr til desperate tiltak for å få barna tilbake.

– Det desperate foreldre gjør når rettsapparatet ikke fungerer som det skal, er å fikse ting selv. Da skaffer de private aktører som er nå en bransje som vokser hvor private reiser ut å henter barnet. Men en må spørre seg hva det gjør med barnet når en tyr til en militær operasjon for å få hente dette tilbake, sier Elsafadi.

Se «De bortførte barna» på TV 2 og på TV 2 Sumo mandag klokken 21.40.