Anundsen alene i regjeringen om Krekar-instruksen

*Instruksen fra Anders Anundsen ble aldri behandlet i regjeringen. Statsministeren kun informert om at en instruks var på vei. 
*Krekar-saken skaper gnisninger mellom Høyre og Frp. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

OSLO (TV 2): Presset mot Anders Anundsen (Frp) øker kraftig. Dersom Oslo tingrett denne uken opphever vedtaket om å tvangsflytte mulla Krekar til Kyrksæterøra, kan det ramme justisministeren hardt.

For TV 2 vet nemlig at justisministeren var alene i regjeringen om å utarbeide instruksen som Oslo-politiet baserer sitt vedtak på.

TV 2 vet fra sikre kilder at den aldri ble behandlet i regjeringen, verken i regjeringskonferanse eller av Statsministerens kontor. Statsminister Erna Solberg fikk kun beskjed om at en instruks var på vei.

Departementet: – Justisministeren har øverste ansvar

Anundsen ønsket heller ikke i dag å stille til intervju, men sendte heller - i dag som i går - statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet til å svare på spørsmål om den betente Krekar-saken. 

På spørsmål om hvem som sendte ut og har ansvar for instruksen til politiet, svarer han krystallklart:

– Det er selvsagt justisministeren som har øverste ansvar for instruksen som ble sendt, sier Kallmyr til TV 2.

– Ingen kommentar

Statssekretæren ønsker imidlertid ikke å kommentere i hvilken grad statsministeren ble holdt orientert i prosessen. 

– Det har jeg ingen kommentar til. 

– Var statsministeren med i utformingen av instruksen?

– Det har jeg heller ingen kommentar til. 

– Ble statsministeren informert om instruksen før den ble sendt ut?

– Det har jeg ingen kommentar til, sier Kallmyr. 

Erna visste om instruksen

Statsminister Erna Solberg (H) bekrefter TV 2s informasjon om at hun visste at en instruks var på vei, men hun ønsker ikke å gå nærmere inn på detaljene i prosessen. 

– Godkjente du instruksen før den ble sendt?

– Jeg går ikke inn på hvordan vi behandler saker i regjeringen. 

– Men var du med på å utforme denne instruksen?

– Vi var informert om det arbeidet Justisministeren hadde, men utover det går jeg ikke inn på hvordan regjeringen arbeider. 

– Vi får se

Dersom Oslo tingrett finner at vedtaket om å tvangsflytte mullaen til Kyrksæterøra er lovstridig, kan krisen være komplett for Anders Anundsen. Statsministeren avviser at Anundsen er i ferd med å bli et problem for regjeringen. 

– Kan Anders Anundsen fortsette som justisminister hvis det viser seg at han har instruert politiet til å gjøre noe som er lovstridig?

– Det er slik at vi får se hva retten sier i morgen, sier statsminister Erna Solberg til TV 2. 

Hard kritikk

Etter at justisminister Anders Anundsen sendte en instruks til politiet og ba dem om å tvangsbosette personer som Krekar, har kritikken haglet.

Anundsen har måttet tåle refs både fra opposisjonen og egne partifeller.

– Saken begynner å ligne en parodi, sa Frp-nestleder Per Sandberg direkte på TV 2 Nyhetene 20. januar.

På toppen av det hele er han på kollisjonskurs med sin egen partileder, Siv Jensen, i spørsmålet om menneskerettighetene. 

Gnisninger mellom Høyre og Frp

TV 2 vet også at Krekar-saken skaper interne gnisninger mellom Høyre og Frp. Kilder i Høyre forteller til TV 2 at de gjør det de kan for å distansere seg fra denne omstridte instruksen.

– Dette var noe Frp kom trekkende med – altså ikke noe Høyre ville ha funnet på hvis de styrte alene, forklarer en kilde. 

Flere problemer for Anundsen

Krekar-saken er bare ett av problemene til Anders Anundsen. Justisministeren er presset fra alle kanter. For regjeringens samarbeidspartier på Stortinget, KrF og Venstre, er svært skuffet over justisministerens håndtering av den såkalte asylbarnsaken. De mener at regjeringen har sendt ut asylbarn i stedet for kriminelle. Flere fylkesledere i KrF går hardt ut mot Anundsen. 

– Hvis det viser seg at det er riktig det Anundsen har gjort i asylbarnsaken, ser jeg ingen grunn til at Erna Solberg skal ha med seg Anundsen i fremtiden som justisminister, sier fylkesleder i Nordland KrF, Per Pedersen, til TV 2. 

– Her må vi vurdere hvilken tillit vi i KrF har til dagens justisminister, sier fylkesleder i Oppland KrF, Morten Halling til TV 2. 

Fylkeslederne uttalte seg først i Aftenposten mandag.