Lener seg inn etter sertifikatet – fire sekunder senere er mannen (35) skutt

Dashbordkameraer avslører overnervøse politimenn som skyter ubevæpnede menn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En rekke videoer, som viser det som framstår som paranoide politimenn som skyter ubevæpnede personer, har blitt publisert i amerikanske medier den siste tiden.

Ber om sertifikatet - og skyter

Politibetjent Sean Groubert mistet jobben etter å ha vært for snar til å skyte den mistenkte. FOTO: Richland County Detention Center.
Politibetjent Sean Groubert mistet jobben etter å ha vært for snar til å skyte den mistenkte. FOTO: Richland County Detention Center.

En ny video viser hvordan er politimann stopper en bil i nærheten av Columbia, South Carolina i fjor. Føreren av bilen, Levar Jones (35), står rolig i døråpningen, og politimannen pent ber om å få se sertifikatet hans.

Jones snur seg rolig inn mot setet i bilen for å hente sertifikatet, hvorpå politibetjenten får panikk. Det går bare et par sekunder før politimannen skriker «Gå ut av bilen, gå ut av bilen!» og samtidig avfyrer skudd på en meters avstand.

Jones strekker hendene i været og går i bakken.

Mistet jobben

Politimannen, Sean Groubert, spør om Jones er truffet. Jones sier han ikke kan føle beinet sitt. Tydelig forvirret over hva som akkurat skjedde. 

– Hvorfor skjøt du meg? spør han.

– Vel. Du var på vei inn i bilen din, sier Groubert.

– Unnskyld!, sier den skuddskadde mannen. Han overlevde episoden. 

I dette tilfelle var videoopptaket nok for å si opp politimannen. Groubert ble siktet for overdreven maktbruk og overfall.

Frikjent etter gråtevideo

Politibetjent Grant Morrison fra Billings Montana, slapp unna sanksjoner etter at han skjøt og drepte en ubevæpnet mann i en lignende episode. 

Morrison opplyste i retten at han fryktet for livet sitt, og ble dermed frikjent for drapet. 

Hendelsen ble omtalt i en rekke medier etter at politiet offentligjorde videobilder av Morrison som storgråt i fortvilelse etter at han oppdaget at mannen var ubevæpnet.

Politimann skutt uten forvarsel

USAs liberale våpenlover gjør at man kan forstå at politiet er nervøse når de konfronterer mistenkte.

I et videoklipp publisert av CNN ser vi også hvordan en politimann blir skutt og drept i en situasjon som i utgangspunktet virker under kontroll. 

Se alle de tre omtalte episodene øverst i saken!