VINNER: Syriza-leder Alexis Tsipras vinker til sine tilhengere utenfor universitetet i Aten søndag kveld. Foto: PETROS GIANNAKOURIS/ AP
VINNER: Syriza-leder Alexis Tsipras vinker til sine tilhengere utenfor universitetet i Aten søndag kveld. Foto: PETROS GIANNAKOURIS/ AP

Enige om å danne regjering

ATEN (TV 2): Valgvinner Syriza har inngått regjeringsavtale med høyrepartiet Uavhengige grekere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyser partiets leder, Panos Kammenos.

Det venstreradikale partiet Syriza mangler to mandater for å ha flertall alene i den greske nasjonalsforsamlingen og partileder Alexis Tsipras hadde tre dager på å finne en koalisjonspartner.

Allerede mandag møtte de det lille høyrepopulistiske partiet Uavhengige grekere. Partiet er i likhet med Syriza imot kriseavtalen med EU.

Med støtte fra Uavhengige grekere, kan Syriza danne regjering.

Valgets vinner

– I dag har det greske folket skrevet historie. 

Slik begynte Tsipras sin seierstale søndag kveld, etter det ble klart at hans parti vinner valget i Hellas med klar margin.

Sittende statsminister Antonis Samaras, som leder det konservative partiet Nytt demokrati, erkjenner nederlag i valget i Hellas. Søndag kveld ringte han Alexis Tsipras for å gratulere ham og partiet Syriza med seieren.

– Syrizas seier gir håp til millioner av fattige og arbeidsløse, i Hellas og i Europa. Den nye regjeringen vil trenge europeisk solidaritet, skriver SV-leder Audun Lysbakken på Twitter. Syriza er SVs søsterparti i Hellas.

Ny regjering

Hellas har nå valgt et parti som har gått til valg på at de skal stoppe betalingen av landets milliardgjeld i utlandet.

Det store spørsmålet var lenge om partiet ville få et rent flertall etter valget, og om de da kunne danne regjering alene. 

Da 95 prosent av stemmene var talt opp natt til mandag, hadde Syriza 36,4 prosent av stemmene og lå an til 149, eller muligens 150, av nasjonalforsamlingens 300 mandater.
Med 151 mandater kunne Syriza styrt alene, men for å bli statsminister må partilederen Alexis Tsipras nå finne en partner blant de andre partiene.

Økonomene er usikre på hva de faktisk vil bety at Hellas ikke betaler gjelden sin.

Rekordhøy gjeld 

Hellas har per i dag over 3000 milliarder i gjeld. Dersom Hellas bryter alle avtaler med Verdensbanken, Det internasjonale pengefondet IMF, EU og Den europeiske sentralbanken, kan de bli kastet ut av EU. 

Syriza lå 8,6 prosentpoeng foran det konservative partiet Nytt demokrati til den sittende statsministeren Antonis Samaras, som hadde 27,8 prosent og lå an til 76 mandater, mens det nynazistiske parti Gyllen Daggry lå på tredjeplass med 6,3 prosent og utsikt til 17 mandater.

Tsipras har nå tre dager på seg til å danne regjering. Om han ikke greier det, går turen videre til det nest største partiet, og deretter til det tredje største, nynazistene. Alternativt kan han utlyse nyvalg.

Det er to mindre partier som Syriza i teorien kan ha nok til felles med til å kunne danne en koalisjon, men begge nekter å være med i en koalisjon der den andre er med.

Euroen synker i verdi

De største europeiske børsene åpnet med nedgang, og euroen falt til sitt laveste nivå på over elleve år, etter at venstrepartiet Syriza vant valget i Hellas.

Da nyhetene fra Hellas nådde de asiatiske markedene mandag, falt euroen først til 1,1088 dollar – den dårligste kursen siden 2003. Kursen tok seg noe opp igjen til 1,1195 dollar, men det er fortsatt en nedgang fra kursen på 1,208 dollar i New York fredag.

De største europeiske børsene åpnet med røde tall etter valget. I Frankrike og Tyskland falt CAC- og DAX-indeksene med rundt 0,6-1 prosent da handelen startet

TV 2/NTB