Bjørndalen har latt smøreren overta bobilen

Tar ingen sjanser med sin viktigste hjelper. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

ANTERSELVA (TV 2 Sporten):

«Normal livsførsel gir normale resultater.»

Der har du en av grunnsetningene til Ole Einar Bjørndalen og skismører Svein Ivar Moen – og mye av forklaringen til at at Bjørndalens resultater er alt annet enn normale.

For 40-åringen – som fyller 41 førstkommende tirsdag – har alltid ligget på grensa av det ekstreme.

Ble ledd av
TV 2s skiskytterekspert Ole Kristian Stoltenberg har uttalt at Bjørndalen sist hadde ferie i 2002 og at han feirer jul på én time - resten brukes på trening og forberedelser.

Noen flirte nok da Bjørndalen i 2013 gikk til anskaffelse av bobil, så han kunne parkere rett ved treningsbanen, og ha kjapp vei til dusj, hvile og kjøkken etterpå.

Den siste måneden har bobilen fartet rundt på europeiske veier, fra Oberhof til Ruhpolding og videre til Anterselva. Men det er ikke sjefen selv som har bodd i den, men smøreren Svein Ivar Moen.

Grunn: Bjørndalen frykter sykdom på sin viktigste hjelper - og har dermed sørget for at han holder seg unna smittekilder i så stor grad som mulig.

– Svein Ivar har ansvaret for mine ski, og for meg er det viktig at han er 100 prosent fit hele tida. Han har en liten allergi mot kjøtt, og når man er så mye på reisefot, kan han bli syk en til to ganger i løpet av en treukersperiode.

– Det er uheldig for meg å ha en syk skismører. Derfor kan han være i bobilen og styre for seg selv og lage maten selv. Jeg tror ikke han har vært syk ennå. Så det er fint, sier Bjørndalen til TV 2 Sporten.

– Har ligget svett og dritsyk
Smøreren selv har ingenting imot å være isolert fra resten av troppen på ettermiddager og kvelder - snarere tvert imot.

– Jeg har vært med i gamet i mange år, og ligget svett og dritsyk mange plasser rundt omkring. Det er forferdelig når man likevel må stå opp om morgenen, for man får ikke fri, og dundre rundt med feber og alt mulig. Det blir verre og verre utover sesongen. Så det er like viktig for oss smørere å holde oss i tipp topp form, forklarer Moen.

– I tillegg er det viktig for meg at Svein Ivar får gjort optimale forberedelser til skitesting og smørebiten han skal gjøre. Han sparer mye på reising, matlaging og så videre. Det er mye raskere enn å spise på hotell. Man sparer veldig mye tid, sier Bjørndalen.

Etter fjorårssesongen insisterte Bjørndalen på å få med seg Moen som sin faste smører, og etter forhandlinger med skiskytterforbundet fikk han viljen sin.

– Må unngå de store nedturene
Riktignok ikke uten visse krav fra forbundets side: Moen måtte også bidra opp mot andre landslagsløpere, og lønna dekkes av Bjørndalen selv. Men at investeringen er verdt det - det er ikke 40-åringen i tvil om.

– Vi har bommet veldig lite. Det er greia, å unngå de store nedturene hvor skiene stopper helt opp. Av ti renn kan det skje at man har for dårlig ski i 3-4 renn i forhold til konkurrentene. Men av rennene jeg har gått i år, har det vært én dag hvor det var for dårlig, ellers like bra ski eller bedre enn konkurrentene. Det er sånn som vi satte som mål før sesongstart. Det er normalt at det varierer, men når Svein Ivar har så stålkontroll på min skipark, er det lettere å treffe, sier Bjørndalen.

Skiparet som han blant annet vant OL-gull på i fjor er nå mer eller mindre avskiltet.

– Jeg gikk 20 renn på vinnerparet fra i fjor. Denne sesongen har jeg ennå ikke gått renn på det, sier Bjørndalen.

– Jo, ett renn har du gått, korrigerer smører Moen.

– Men det er blitt litt sært. Det er to år gammelt, og nå har vi 8-9 par som er bedre enn det.

Det hjelper imidlertid lite med gode ski hvis mannen oppå ikke er i form. Heldigvis peker alle pilene riktig vei for Bjørndalen, med en drøy måned igjen til VM i Kontiolahti.

I Anterselva denne uka har 40-åringen prestert jevnest og best av de norske gutta - og særlig jaktstarten var av høy klasse.

Bjørndalen startet som nummer ni, cirka 40 sekunder bak, og kjempet om seieren til siste slutt etter en oppvisning på standplass og fire fulle hus.

– Det var litt tungt i dag
På søndagens stafett leverte han en godkjent førsteetappe og vekslet 20 sekunder bak etter ett ekstraskudd på liggende og en feilfrie stående serie.

Men når man snart fyller 41 tar det gjerne litt mer enn et døgn å restituere kroppen helt etter en tøff konkurranse.

– Det var litt tungt i dag, og krevende på standplass med litt vind på liggende. Stående var bra, da hadde jeg litt press på å skyte fullt for ikke å miste for mange sekunder, sier Bjørndalen.

– Men denne uka har vært veldig bra. Det går rett vei nå.

– Litt heavy forhold
I jula eksperimenterte Bjørndalen med et høydeopphold helt oppe på 2500 meter. Så høyt har han aldri ligget før.

– Det var litt heavy forhold. Jeg synes det er kult og interessant å jobbe med formtopping, men jeg lyktes ikke nå, for jeg ønsket å være i bedre form i januar enn jeg har vært. Nå skal jeg finne tilbake til gammel resept før VM, sier han.

Bjørndalen står over verdenscupen i Nove Mesto og prioriterer høydeopphold. Så er det prøve-VM i Holmenkollen, og etter det nærmer VM i Kontiolahti seg med stormskritt.

– Jeg skal være topp preppa til VM. Om det holder til å vinne gull er umulig å si, men jeg tror jeg skal være i min beste form til da, lover han.