Tar oppgjør med juks: – Folk ler av oss

«Pølsa» og Aukland tar oppgjør med juksekulturen i klassisk langrenn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

CAVALESE (TV 2): Dagen før Marcialonga hadde løperne tatt initiativ til et oppvaskmøte med ledelsen i Ski Classics. De mest framtredende profilene i langløpssirkuset har nemlig sett seg lei på juks og snikskøyting i klassisk langrenn.

Diskuterte på Facebook
Etter å opprettet en egen gruppe på Facebook, der diskusjonen har gått livlig hele uken, møttes de fleste løperne til et felles møte dagen før langløpsklassikeren i Val di Fiemme.

– Det er ingen tvil om at vi har en utfordring med tanke på at folk tøyer regelverket, sier Øystein Pettersen, som startet diskusjonen på Facebook sammen med blant andre Anders Aukland.

Superveteranen mener ukulturen har blitt merkbart verre i år.

– Det er noe alle løperne er enige om. Litt tjuvskøyting skjer for ofte, og de teknisk delegerte for rennene har ikke baller nok til å diske løpere, sier Aukland til TV 2.

«Pølsa» mener det nesten er flaut hvor åpent det skøytes.

– Det kan ikke være sånn at folk legger ut videoer etter rennene og ler av oss. Sånn kan vi ikke ha det, sier han.

Intern justis
På møtet oppfordret flere av løperne til at man får en sterkere intern justis, og at man rett og slett kjefter - og sier klart i fra hvis en konkurrent tyr til skøyting.

Ukjente Stian Hoelgård er den eneste av eliterløperne som har blitt disket i år. TV-bildene fra La Diagonela levnet ingen tvil om den avgjørelsen. I ettertid har diskusjonen gått i miljøet om flere burde ha lidd samme skjebne.

På møtet ba noen av løperne juryen om ikke å være redd for å diske noen av de store navnene i sirkuset også. Det rådet er ledelsen i Ski Classics innstilt på å følge.

– Det er en stor beslutning å ta å diske noen. Men er det noen som skøyter, så spiller det ingen rolle om det er vinneren. Da disker vi ham. For det skal være en ren sport. Behøves det å ta en sånn beslutning, så skal det tas, sier direktør i Ski Classics, David Nilsson til TV 2.

– Rollemodeller
Spørsmålet er om det er noen lag som jukser mer enn andre.

– Jeg er ikke ute etter å henge ut noen, vi må ta dette som et felles ansvar, sier «Pølsa».

Aukland-brødrene er mindre diplomatiske.

– Vårt lag har ikke blitt tatt for skøyting ennå, så det er en del andre lag som sliter mer enn oss. Og det er litt viktig å få fram, sier Jørgen Aukland, som er den løperen som har satt standarden for staking på blanke ski gjennom årene.

Han får ikke uventet støtte av sin manager, Nils Marius Otterstad.

– Jeg tror det er mange som har mye å lære av Anders og Jørgen Aukland.

– De er rollemodeller?

– Ja, sier Otterstad.

Det får hans kollega i Team Leaseplan Go, Emil Gundersen, til å strekke på smilebåndene.

– Jeg er ikke hundre prosent enig i det. Hvis man spoler tilbake til løpet her i fjor, så var det vel ikke helt reglementert. Her er vi alle i samme båt. Det er ingen som er helgener her, sier Gundersen.