The Professional Footballers' Association, her representert ved administrerende direktør Gordon Taylor, må bistå tidligere Premier League-stjerner i kampen mot skattemyndighetene. Foto: Scanpix
The Professional Footballers' Association, her representert ved administrerende direktør Gordon Taylor, må bistå tidligere Premier League-stjerner i kampen mot skattemyndighetene. Foto: Scanpix

– Tidligere Premier League-stjerner kan gå konkurs og bli hjemløse

Et omdiskutert skattefradrag er i ferd med å ødelegge livene til 100 tidligere Premier League-spillere.

Over 100 tidligere Premier League-spillere skal befinne seg i dyp økonomisk krise. Spillerunionen PFA forsøker å bistå eks-spillerne i deres konflikt med britiske skattemyndigheter, skriver The Guardian.

I tillegg representerer Xpro, organisasjonen for tidligere spillere, ytterligere 40 stykker. 20 av disse risikerer nå å bli slått konkurs og miste hjemmene sine, sier Xpro-sjef Geoff Scott.

Investerte i finansielle instrumenter

De tidligere Premier League-spillerne, over 100 i antallet, har mottatt krav for et uberettiget skattefradrag de ble lovet i forbindelse med investering i finansielle produkter. 

Geoff Scott forklarer til The Guardian at styrtrike fotballspillere ble pekt ut av finansrådgivere som «enkle mål». Som en del av investeringsprospektet ble spillerne lovet lukrative skattefradrag.

– Mange valgte å gå inn i dette fordi de så lagkamerater gjøre det. De vurderte det slik at deres jobb var på banen, og at rådgiverne tok seg av det utenfor banen. Vi representerer 40 stykker. Mange av dem er skilt og hus er beslaglagt. Noen av dem er konkurs allerede og andre risikerer samme skjebne, fortsetter Scott. 

Flere stjerner involvert

Den fortvilende situasjonen har nå oppstått som følge av HMRC, de britiske skattemyndighetene, begynte etterforskning av et skattefradrag som skal ha vært tiltenkt å styrke britisk filmindustri. Det skal i stedet ha blitt utnyttet av investorer, herunder Premier League-spillere.

Gary Lineker, David Beckham, Steven Gerrard og Wayne Rooney skal alle ha blitt «lurt» til å investere i de finansielle produktene, men det ventes at disse vil ha mer enn nok penger til å dekke kravet. Det skal imidlertid stå verre til med andre.

– Det er så mange av oss som er i trøbbel. Jeg ønsker å kunne snakke om de gode tidene sammen med eks-kollegene mine, men dette er tema overalt. Jeg ønsker ikke sympati, men jeg klandrer rådgivere, som det i mine øyne må gjøres noe med. Jeg klandrer også meg selv for å ha vært grådig, sier en anonym spiller til The Guardian.

Spillerne skal ha blitt tilbudt et forlik, men mange av disse har i stedet valgt å vente på hva domstolene sier om saken.