Sandbech og Horgmo sviktet i X Games-finalen

Canada dominerte i Big Air, som endte uten norsk medalje.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

tv2.no/snowboard 

Bergen/Aspen (TV 2): Ståle Sandbech (21) og Torstein Horgmo (27) kvalifiserte seg begge til finalen i nattens Big Air-konkurranse i X Games, men dessverre ble nordmennene ble satt i skyggen av to canadiere.

Torstein Horgmo. Foto: Matt Pain.
Torstein Horgmo. Foto: Matt Pain.

Publikumsyndlingen Mark McMorris (21) gikk av med seieren (88 poeng) foran landsmannen Max Parrot (82 poeng) og japanske Yoki Kadono (66 poeng).

Mark McMorris.   Doug Pensinger/Getty Images
Mark McMorris. Doug Pensinger/Getty Images

- Det er helt utrolig. Jeg veit ikke hva det er med Aspen, eller å konkurrere under flomlysene. Men det fungerer tydeligvis, og jeg storkoser meg, sier en storfornøyd McMorris til TV 2 etter finalen. 

Kanadieren har dermed tatt medalje i X Games fem år på rad. 

- Mark parkerte alle 

I Big Air er målet å lande de største og feteste triksene man klarer i løpet av 18 minutter. De to beste poengsummene avgjør.

Etter to hopp lå Horgmo sist i finalen, mens Sandbech var nummer fire. Rykkin-gutten maktet ikke lande en cab 1260 i fjerde forsøk. Seierssjansen var liten, men han kunne klare en pallplass med et bra sistehopp. Det klarte han ikke, og endte som nummer fem.

- Det er jo morsommere når man ender på pallen, men det var helt sinnssykt nivå i dag. Etter tre run parkerte egentlig Mark resten, og jeg skjønte at førsteplassen var utenfor rekkevidde. Jeg har i alle fall helsa i behold, sier en skuffet Sandbech til TV 2 etter finalen fredag kveld.

- Hvordan skal du fordøye litt skuffelse, og nullstille til slopestyle på søndag?

- Nå skal jeg hjem og sove. Jeg er skikkelig trøtt, og jeg var skikkelig trøtt før jeg kom til konkurransen også. Så er det litt trening og slappe av i morra, før det er full pupp på søndag, smiler 21-åringen.

Neste lørdag og søndag sender TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo snowboardstjernene i Burton European Open. Nordmennene stiller sterkt i slopestyle lørdagen. Kvinnefinale med Silje Norendal fra kl. 10.30 og menn med Ståle Sandbech m.fl. fra kl. 13.

Historisk triks

Nivået var skyhøyt. Her måtte man hente frem mer enn en «vanlig» trippelcork for å vinne, noe canadiske Mark McMorris klarte.  

Første leverte han en backside trippelcork 1620, og så den første frontside trippelcork 1440 som noen gang er satt i konkurranse.

Dermed tok han sitt fjerde X Games-gull med en totalsum på 88 poeng.

- Jeg gjorde min aller første backside trippelcork 1620, og jeg veit ikke hvor den kom fra. Også var det vel den første frontside trippelcork 1440 i konkurranse noen gang. Sist jeg gjorde det var vel for tre åre siden, så det var skummelt, sier en fornøyd McMorris til TV 2. 

- Hvordan var nervene før du prøvde deg på helt nye ting?

- Jeg blir utrolig nervøs, men du rekker ikke å tenke og publikum roper. Du vil pushe sporten fremover, og blir inspirert av andre kjørere. Så det er fantastisk gøy, smiler den blide kanadieren - som er god venn med de norske guttene. 

- Lå mest i grøfta

Det stemte ikke for Torstein Horgmo i det hele tatt, og endte sist i finalen.

- Jeg lå mest i grøfta i dag. Det var egentlig fortjent, for jeg endte opp med å gjøre en masse triks som jeg ikke har prøvd før. Så det viser seg at jeg kanskje burde testet litt på forhånd, men heldigvis står jeg på beina, sier Horgmo til TV 2. 

- Hva har du å si om det McMorris leverer?

- Han er nøye når det gjelder å knuse resten. Han er en veldig flink konkurrent, understreker han. 

Både Horgmo og Sandbech får en ny sjanse på søndag, da det er finale i slopestyle.