Sandbech: – Jeg er god nok til å vinne

Ståle Sandbech (21) er ferdig med tredjeplasser i X Games. Nå vil han ha noe sterkere. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aspen (TV 2):
– Jeg er god nok til å vinne, hvis jeg har en god dag, fastslår Sandbech overfor TV 2, før han fredag kveld skal kjempe om det første av to mulige gull i X Games.

Sandbech har tre medaljer fra X Games – alle i bronse.

– Nå har jeg tre tredjeplasser, så da er det på tide med noe litt sterkere. Gull er jo målet, for hvis jeg ikke sikter mot toppen skjer det ikke, men Rykkin-gutten. 

– Mer press

Det siste året har gitt karrieren til Sandbech et enormt løft, med sølv i OL og seks pallplasser totalt. 19-åringen merker stor forskjell på hva både media og sponsorer nå forventer. 

– Jeg har mer på skuldrene nå, og folk begynner å forvente noe av meg på hver eneste konkurranse.  Nå er jeg ikke lenger han unge som er på vei opp, men nå er jeg faktisk en av de beste, understreker han og legger til:

– Men jeg tror at jeg klarer å takle det presset, eller jeg vet det jo. 

Ulykkesfuglen

Det er likevel ingen underdrivelse å kalle sølvvinneren i OL en ulykkesfugl. Mange hevder han ble fradømt gullet i Sotsji, og som oftest blir han dyttet ned fra det øverste trinnet på pallen i siste liten. 

– Jeg har hatt mye uflaks. Det har vært mange konkurranser der jeg har ligget på toppen, også kommer det noen helt på slutten og dytter meg ned. Det har jo vært min forbannelse. Først var det bare fjerdeplasser, så en sesong med bare tredjeplasser. Men det har heldigvis bare gått oppover, forteller han. 

– Hva mener du må til for å ta X Games-gullet?

– Det er jo det å være kreativ, tøff, gæren og god, smiler han lurt

Endelig kvitt forbannelsen

Men i Innsbruck forrige helg ble han kanskje kvitt forbannelsen for godt.

Sandbech har en førsteplass i et FIS-renn før jul i fjor, men nå kunne han endelig klatre øverst på pallen i en stor big air-konkurranse. Timingen kunne ikke vært bedre, for bare en uke seinere kommer han nå stinn av selvtilitt til Aspen. 

– Endelig hadde jeg litt hellet med meg, og litt mer flaks en uflaks. Det er deilig å ha med seg det inn her selvfølgelig. Jeg føler meg bra, og jeg kommer til å sette opp et run som jeg forhåpentligvis vinner med hvis jeg lander, innrømmer han. 

For etter at Sandbech nå har fått smaken på sjampanjesprut er det alt eller ingenting, og står fortsatt for sitt tidligere utsagt: "jeg samler ikke på tredjeplasser". 

Mystisk sykdom

19-åringen har en andreplass, og en førsteplass denne sesongen. Flere konkurranser har han ikke fått kjørt på grunn at et et kraftig virus som ikke ville slippe taket. 

Så at Sandbech skulle ha så godt utgangspunktet som han har nå før X Games var ikke gitt. 

– Jeg har vært mye syk i høst, og ikke fått vært så mye på snø som jeg pleier å være i løpet av et år. Det har vært utrolig kjipt, men jeg får bare håpe at jeg holder meg frisk nå. *bank i bordet*

Natt til fredag norsk tid kjører Sandbech finale i big air, og søndag kveld står slopestyle for tur - hvis han tar seg videre fra fredagens kvalifiseringen.