555 av 627 nybiler oppfyller ikke kravene til sikkerhet og miljø

Er din bil på denne listen? 

Dette er noen av de 72 bilmodellene som klarer å oppfylle kravene i denne undersøkelsen.
Dette er noen av de 72 bilmodellene som klarer å oppfylle kravene i denne undersøkelsen.

Det er mange ting som avgjør hva slags bil som til slutt blir stående i garasjen vår. Vi liker å tro at vi tar rasjonelle valg, tuftet på fornuft og knallharde fakta.

Sannheten er nok at vi styres mye av følelser. I alle fall mange av oss. Ting som sosial tilhørighet og aksept, utstyr, fargekombinasjon og ikke minst påvirkning fra kollegaer, venner og familie er nok  faktorer som i tildels stor grad avgjør hvilken bilmodell nettopp din bilnøkkel passer til.

Både fornuft og følelser

I alle fall på den ene siden. På den andre siden slår nok fornuften mer inn. Da tenker vi på forbruk, sikkerhet og miljø.  

Hvert år tar det svenske forsikringsselskapet Folksam den omfattende jobben med å vurdere hvilke av de nye bilene på markedet som både er de mest trafikksikre, miljøvennlige og forbruksvennlige. Undersøkelsen gjøres i samarbeid med det svenske Trafikverket.

Bruktbil: Disse har minst feil etter ti år

Stadig mindre utslipp

Den svenske undersøkelsen viser at nye biler stadig slipper ut mindre miljøgifter. De siste ti årene er utslippene redusert dramatisk, i tillegg til at forbruket av drivstoff har gått kraftig ned.

Andelen biler som tilfredsstiller Folksams miljøbilkrav, har økt fra 3,8 prosent i 2014 til 10,5 prosent i år. Dette til tross for at de har skjerpet inn miljøkravene med 5 prosent det siste året.

Folksam vurderer autobrems som et av de viktigste nye sikkerhetssystemene for å redusere skader i trafikken. Autobrems finnes nå som tilgjengelig utstyr i mange nye biler, og Folksam mener det innen få år bør bli et krav.

Sjekkliste for deg som skal kjøpe bil

- Denne undersøkelsen kan være nyttig for deg som skal kjøpe ny bil, sier Anne Beate Budalen i Statens vegvesen, i en pressemelding.

- Vi anbefaler at du forsikrer deg om at bilen du kjøper har topp score i kollisjonstester, antiskrens, kollisjonsputer, setebeltevarsler og whiplashbeskyttelse, sier hun videre. 

Alle resultatene finner du ved å klikke her:

Vinnere 

Det er ett bilmerke som skiller seg ganske så klart ut i positiv retning i denne undersøkelsen, det er Mercedes. Særlig nye C-klasse og E-klasse gjør det godt.

Det samme gjør Ford Mondeo, Mitsubishi Outlander i hybridutgave, mange av Skodas modeller, men slett ikke alle. Subaru Outback gjør det bra og kanskje ikke helt overraskende har også Volvo flere modeller inne blant de beste.

Man får ofte det man betaler for

Hos merkene som ikke når opp, finner vi modeller som har vært på markedet i noen år allerede og derfor ikke har det siste innen teknologi, hverken når det gjelder sikkerhet eller motorteknologi.

Men også modeller som er forholdsvis rimelige i innkjøp. Her er det nok noe i det gamle utsagnet,at man får ofte det man betaler for. 

Av de som ikke gjør det veldig godt, finner vi igjen en noen av Skodas modeller, flere modeller fra Renault, Opel, Nissan og Mini - for å nevne noen.

Slik sjekker du hvor sikker bilen din er: