– Jeg håper jeg kan bringe hjem gode nyheter i all tristheten

Magnus Carlsen største utfordrer til sammenlagtseieren i Tata Steel Chess fikk sjokk da han fikk vite hvem de drepte i Paris-terroren var.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Følg partiet på Sportskanalen og tv2.no fra klokken 13.30!

WIJK AAN ZEE (TV 2): Rett før Maxime Vachier-Lagrave dro til Nederland for å spille mot Magnus Carlsen i Tata Steel Chess, begynte terroren i hjembyen Paris. Tolv mennesker ble drept i og rundt lokalene til satirebladet Charlie Hebdo.

– Jeg fikk vite om det ti minutter etter at det hadde skjedd. Jeg så det på Twitter. Det var et sjokk, sier den franske sjakkspilleren.

Han valgte likevel å sette seg på flyet til Nederland og den trafisjonsrike sjakkturneringen i Wijk aan Zee.

– Jeg visste at vennene mine og familien min hadde det bra, så jeg følte det var trygt å dra, forteller 24-åringen.

Men han fikk snart vite hvem de drepte var, og ble sjokkert.

– Vi mistet noen fantastiske mennesker. Jeg kjente godt til journalistene. En av karikaturtegnerne lagde faktisk en tegning av meg en gang. Det var så rart, for jeg så på den tegningen bare dager tidligere.

Han forteller videre at det var redaktøren i Charlie Hebdo, Stephane Charbonnier, som tegnet det franske sjakktalentet. For to uker siden ble Charbonnier drept av terroristene.

– Det gjør meg veldig, veldig trist, sier en tydelig preget Vachier-Lagrave, som likevel har valgt å bli i Nederland og spille ferdig turneringen.

– Det har vært veldig vanskelig å fokusere på sjakken. Men det er det eneste man kan gjøre. Jeg håper alt blir bra igjen i Frankrike og Paris, og at vi fortsetter å stå sammen mot denne ondskapen.

Og franskmannen, som er rangert som nummer 13 i verden, har klart seg meget bra i turneringen med Magnus Carlsen og flere andre verdensstjerner. Før de tre siste rundene ligger Vachier-Lagrave på delt andreplass, kun ett poeng bak Carlsen, som leder turneringen.

– Jeg er veldig motivert til å gjøre det bra her og bringe hjem noen gode nyheter i all tristheten. Jeg prøver å ikke tenke så mye på det under partiene, men det er umulig å la være. Jeg er svært bekymret for at noe mer kanskje skjer i løpet av de timene jeg sitter ved brettet og ikke hører noe fra omverdenen.

– Men vi kan ikke gå rundt og være redde. Vi må ikke gi terroristene den gleden, sier franskmannen bestemt.

Fredag møter Vachier-Lagrave verdensmester Carlsen til et meget spennende toppoppgjør. Vinner han det partiet, står det likt mellom de to før turneringens to siste runder.

– Det blir et viktig parti. Hvis jeg slår han skal det mye til for at jeg ikke vinner turneringen, men jeg kan ikke gå fullstendig banans heller, ettersom han kun er ett poeng bak, sier Carlsen.