Bø om sykdommen: – Twar ødelegger kroppen mer enn man tror

Tarjei Bø er frustrert over de mange sykdomsperiodene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

ANTERSELVA (TV 2): Tarjei Bø var knallsterk på trening og i testløp gjennom hele sommeren og høsten. Alt lå til rette for at stryningen, som vant verdenscupen sammenlagt i 2010/11-sesongen, igjen skulle melde seg på helt oppe i teten.

Men idet godformen var i ferd med å melde seg i Pokljuka, ble Bø slått ut av sykdom i julen. Og det var ikke snakk om en liten forkjølelse han ristet av seg i løpet av noen dager – 26-åringen måtte stå over verdenscupen i Oberhof i starten av januar og måtte også bruke verdenscupdagene i Ruhpolding uken etter til å trene seg opp.

I «comebacket» i Anterselva torsdag sleit Bø seg inn til en 46. plass med to strafferunder – to minutter bak vinneren Simon Schempp fra Tyskland.

– Dette er den første knallharde økta siden Pokljuka før jul. Det er omtrent en måned siden sist. Jeg har en liten vei å gå. Disse avbrekkene får jeg ikke gjort noe med, så jeg gjør det beste ut av det, sier Bø til TV 2.

Han forklarer at det var et forkjølelsesvirus som plaget ham gjennom hele jula.

– Det satt skikkelig i. Jeg ble sengeliggende noen dager og var helt ute. Og så sitter det igjen i luftveiene halvannen uke etter det. Jeg prøvde å trene litt, men merket at det ikke funket. Det var bare å legge seg i sofaen og vente, sier Bø.

I november 2012 fant legene ut at Tarjei Bø hadde vært smittet av twar-bakterien gjennom høsten. Det gjorde at han ikke kunne trene hardt, men på sensasjonelt vis slo han likevel tilbake allerede i VM i Nove Mesto i februar, og vant fellesstarten på tross av spinkelt treningsgrunnlag.

Siden den gang har Bø opplevd mye sykdom av ulik varighet og styrke, trent seg opp igjen, før sykdommen har rammet på ny.

– Kyssesyke, twar og sånne ting ødelegger kroppen mer enn du tror. Jeg har hatt masse sykdom etter twar-greia, og selv om jeg er skikkelig sterk på trening og trener bra, er det blitt for mange avbrekk. Jeg må bare godta situasjonen og gjøre det beste ut av det. Det er den eneste sjansen jeg har. Jeg har vært syk før og kommet knallhardt tilbake, så jeg vet hva jeg skal gjøre, forsikrer Bø.

– Har du så godt grunnlag at du tåler denne sykdomsperioden uten at det ødelegger noe særlig for VM i Kontiolahti?

– Med tanke på VM føler jeg ikke at det er noen fare. Men rennene som er nå og rennene som kommer, der taper jeg en del på kort sikt. Og her i høyden (Anterselva ligger ca 1600 moh., journ.anm.) blir jeg skikkelig avkledd i forhold til de andre gutta. Jeg må nok justere i februar, og legge inn mer trening enn jeg hadde tenkt før VM.

– Er du bekymret for at alle senvirkningene etter twar-sykdommen får konsekvenser for den videre karriere?

– Jeg er absolutt ikke bekymret for framtida, men det har jo ødelagt litt allerede. Hadde alle vært like syke som meg, og stilt i den samme klassen, så hadde jeg vunnet alt, sier Bø - og ler sin karakteristiske latter.