TESTSJOKK: Her må Eyvind Hellstrøm avbryte intervjuet

Ernæringsfysiolog mener fiskegratengen til Eyvind Hellstrøm knapt kan kalles et fiskemåltid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I flere år har Eyvind Hellstrøm gått hardt ut mot både matindustrien og ferdigmatproduksjon, men nå har han selv begynt å produsere ferdigmat, blant annet en Fransk Fiskegrateng.

Helt i bunn

«Matkontrollen», som har premiere i kveld klokken 20.00 på TV 2, har vært i nesten alle butikkjedene i Norge og samlet inn 15 fiskegratenger og fått ernæringsfysiolog Tine Sundfør til å se på de ulike gratengene.

– De fleste fiskegratengene inneholder omkring 30 prosent fisk, kommenterer Sundfør.

– Men for at en fiskegrateng skal være bra, så synes jeg den bør minst inneholde 50 prosent fisk, sier ernæringsfysiologen til «Matkontrollen».

Blant de gratengene med mest fisk finner du Jippi og Lofoten sin fiskegrateng som har 50 prosent fisk. Og Findus viser at Fransk fiskegrateng gjerne kan lages med mye fisk, de har hele 75 prosent fisk i sin.

Men av de 15 fiskegratengene «Matkontrollen» har funnet i norske butikker, så er det ingen som har mindre fisk enn Hellstrøm sin fiskegrateng som inneholder 18 prosent fisk.

Til og med First Price (30 prosent fisk) har langt mer fisk enn Hellstrøm sin variant.

– Nesten ikke et fiskemåltid

Hellstrøm sin fiskegrateng er laget av klippfisk, men dette mener Sundfør ikke er en unnskyldning for å ha så lite fisk i.

– Man kan tenke at når det er klippfisk så vil man ikke putte så mye oppi fordi det kan bli en for skarp smakt, men da kan man bare ha i litt sei, hyse eller vanlig torsk. Så det syntes jeg ikke er en unnskyldning for å ende opp med 18 prosent, sier Sundfør.

Og ernæringsfysiologen er overraska over at det er stjernekokken som kommer dårligst ut.

– Jeg opplever at Hellstrøm er opptatt av at maten skal smake godt, men også at den skal gjør godt. Og her er det så lite fisk at det nesten ikke kan kalles et fiskemåltid, sier Sundfør.

Fokus på balansen

Eyvind Hellstrøm selv mener det ikke er for lite fisk i hans fiskegrateng.

– Her dreier det seg om å finne balansen i smakene. Og vi bruker altså klippfisk, og det spesielle med klippfisk er at den har en aroma som er veldig markant og om vi bruker for mye så blir det feil. Og derfor har vi funne fram til den optimale balansen i forholdet klippfisk, olivenolje, melkeprodukter og poteter, sier Hellstrøm til «Matkontrollen».

Hellstrøm sier videre at han ikke er opptatt av at man skal spise mest mulig fisk eller mest mulig kjøtt, men at det er ærlighet og sannhet på menyen.

– Og derfor skriver jeg rett og slett at det er 18 prosent fisk i den fiskegratengen, sier Hellstrøm.

Bryter intervjuet

Midt i et spørsmål fra Matkontrollens programleder Solveig Barstad, velger Hellstrøm plutselig å gå vekk fra kamera.

Se video av hendelsen øverst i saken!

Han snur og kommer tilbake og sier følgende:

– Det jeg har behov for nå, uten at kamera går, det er å be om å få et glass med vann.

– Et glass vann kan du få, men kamera ruller vel, svarer Barstad.

Skal øke innholdet fisk

Hellstrøm kan fortelle at de nå har tenkt å øke andelen fisk til 21 prosent, men sier at dette ikke er fordi de er misfornøyd med produktet.

– Det har noe med å finne balansen på pris også. For produktet skal ha en pris som er fornuftig og som gjør at folk har lyst til å kjøpe det.

«Matkontrollen» sendes på TV 2 torsdag klokken 20.00.