GÅR VERDENSCUP I ANTERSELVA: Torstein Stenersen er tatt ut på det svenske landslaget til helgens verdenscuprenn. FOTO: Detlef Eckert
GÅR VERDENSCUP I ANTERSELVA: Torstein Stenersen er tatt ut på det svenske landslaget til helgens verdenscuprenn. FOTO: Detlef Eckert

Norske Torstein (26) debuterer i verdenscupen - for Sverige

– Målet mitt er å bli verdens beste, sier Torstein Stenersen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til helgen går en drøm i oppfyllelse for norske Torstein Stenersen. 26-åringen fra Bardufoss får sin debut i verdenscupen i skiskyting, men det blir ikke med det norske flagget på brystet.

Stenersen flyttet til Sverige i 2006 for å gå siste året av videregående skole i Östersund. I forkant av årets sesong tok han valget - han ville bli svensk statsborger. 

– Jeg har fått mye hjelp og støtte fra Sverige. Alt fra videregående skole til universitet og landslag. I og med at jeg har bodd her i åtte år og fått hjelp av svenske trenere, så ble det ikke unaturlig. Jeg føler jeg begynner å bli såpass gammel, og nivået i Norge er beintøft. Det er utrolig mange dyktige skiskyttere, også de som ligger rett under elitenivå. Norge har verdens beste landslag, og det er ikke lett å kjempe seg inn, sier Stenersen til TV 2.

Under verdenscuprennene i Oberhof var Stenersen reserve for en syk Fredrik Lindström. Men Stenersen måtte dra tomhendt hjem fra Tyskland da Lindström ble frisk og klar for å gå renn. Nå kommer imidlertid muligheten i Anterselva.

– Det er utrolig artig å få sjansen til å prøve seg blant de store gutta, sier Stenersen.

Og ambisjonene til den nybakte svensken er skyhøye: Han vil til topps.

– Målet mitt er å bli verdens beste skiskytter. Jeg tror absolutt det er mulig. Det meste er mulig bare man setter seg mål, sier Stenersen.

Men for å muliggjøre jakten på det ambisiøse målet, er Stenersen klar på at han måtte endre statsborgerskap.

– For å kunne hevde meg, kreves det en del ressurser. Når det gjelder ski, utstyr og alt sånt. Ved å bli svensk ble min mulighet for å utvikle meg og få flere sjanser mye, mye større. Nå skal jeg gå verdenscupen i Anterselva. Hvis jeg fortsatt var norsk, så tror jeg ikke en gang jeg ville fått gå IBU-cupen (konkurransen under verdenscupen), sier Stenersen.

– Føler du deg norsk eller svensk?

– Jeg tilbringer stort sett alle dager i Sverige, utenom konkurranser. Jeg var ikke en gang hjemme i Norge til jul. Jeg føler meg veldig svensk. Jeg snakker flytende svensk med alle rundt meg, har kjøpt leilighet i Sverige, har svensk samboer og føler meg svensk. Men jeg har fortsatt mye hjerte for Norge. Jeg kommer alltid til å reise hjem til Norge og føle at Bardufoss og Målselv er hjemmet mitt. Jeg føler at jeg har støtte derfra selv om jeg har gått over grensa og tatt «svenskeveien» for å bli best, sier Stenersen.

PS: Under IBU-cupen i italienske Ridnau-Val Ridanna forrige helg noterte Stenersen seg for en 18. og 25. plass.