SJUENDE FAR I HUSET: Tomas Northug er en av sju løpere som kjemper om plass på sprintlaget i VM.  FOTO:  AFP PHOTO / JAREK JOEPERA
SJUENDE FAR I HUSET: Tomas Northug er en av sju løpere som kjemper om plass på sprintlaget i VM.  FOTO:  AFP PHOTO / JAREK JOEPERA

Hjelmeset tror ikke lillebror Northug får gå VM-sprinten

Men TV 2-eksperten synes det hadde vært morsomt med to blad Northug i VM-finalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under Sotsji-OL måtte sprinttrener Arild Monsen gjøre helomvending og vrake Finn Hågen Krogh til fordel for Ola Vigen Hattestad.

Krogh hadde i utgangspunktet fått klarsignal til å gå OL-sprinten, men Hattestads sterke resultater i forkant av OL gjorde det ble umulig for sprinttreneren å overse ham.

Må vise seg frem i NM
Nå brygger det opp til et nytt bikkjeslagsmål om plassene på sprintlaget til VM i Falun. Krogh, Tomas Northug, Eirik Brandsdal og Pål Golberg har vunnet sprintrenn i verdenscupen denne sesongen. Ola Vigen Hattestad vant forrige helg sprinten i VM-løypen i Falun. Og både Petter Northug og Sondre Turvoll Fossli kan vise til pallplasseringer i det ypperste selskapet. Med sju råsterke kandidater får landslagsledelsen et luksusproblem før uttaket.

– Det kommer til å bli noen skuffede ansikter etter uttaket til VM, sier landslagssjef Vidar Løfshus til TV 2 etter dagens sprint.

Han innrømmer at uttaket kanskje blir det vanskeligste han har vært med på.

– Vi må ikke bare klø oss litt i hodet, men ganske mye. Det sier seg selv at det blir et ekstremt vanskelig uttak. Før helga hadde vi seks gode kandidater til VM-sprinten. Nå meldte den syvende seg på, sier Løfshus, som lover en nøye vurdering.

– Det som skjer på NM i Røros blir veldig viktig. Der må man vise seg fram. Arild Monsen får komme med en god innstilling. Det er han som kjenner løperne best.

Tror Northug vrakes
TV 2s langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset ble imponert av det Tomas Northug viste på sprinten i Otepää. Han tror likevel ikke at det holder til en plass på VM-laget.

– Jeg har tidligere sagt at Pål Golberg får gå VM-sprinten. Han vant prologen i dag, men vinner man verdenscuprenn er man en særdeles god kandidat til VM. Tomas har vist at han er god. I dag gikk han videre som lucky looser i semifinalen, men jeg har ikke lyst til å kutte ut Pål Golberg, sier Hjelmeset.

Han mener Golberg vil få selskap av Ola Vigen Hattestad, Petter Northug og Eirik Brandsdal i Falun.

– Petter Northug og Eirik Brandsdal får gå VM-sprinten. Det er jeg klar på. VM-løypen er laget for Ola Vigen Hattestad. Både Northug, Brandsdal og Hattestad er fantastiske gode til å stake. VM-løypen er hard i begynnelsen, og så er det vanvittig mye staking i den siste halvdelen, sier Hjelmeset.

– Hva skjer hvis Tomas Northug vinner i NM?

– Da har han vist to ganger på rad at han kan vinne. Det er på lik linje med Ola Vigen Hattestad i fjor. Hvis Tomas Northug vinner NM må han vurderes ekstremt nøye. I dag var det vanskelige smøreforhold. Tomas hadde en god porsjon flaks som gikk videre. Med litt mer uflaks hadde han ikke vært i finalen. Man kan ikke basere seg bare på flaks heller, sier Hjelmeset.  

– Men jeg skulle gjerne sett Tomas Northug sammen med Petter Northug i sprintfinalen i Falun. Da må han vise at han fortjener plassen i NM, slår Hjelmeset fast.