Lillebror Northug suveren på herrenes sprint

Tomas Northug viste gryende VM-form.

Konkurransen om plass på det norske sprintlaget til VM i Falun er beinhard. Kun fire løpere får gå distansen, noe gjør uttaket vanskelig for sprinttrener Arild Monsen.

Petter Northug i form er selvskreven på sprintlaget. Eirik Brandsdal, Finn Hågen Krogh og Pål Golberg kan alle skilte med verdenscupseier i sprint denne sesongen. Ola Vigen Hattestad imponerte stort da han vant sprinten i VM-løypen i Falun for en knapp uke siden. 

I tillegg til den nevnte kvintetten har Sondre Turvoll Fossli og Tomas Northug ambisjoner om å gå i Falun. 

Derfor var dagens klassiske sprint i Otepää svært viktig med tanke på sprintuttaket til verdensmesterskapet.

Northug viste muskler
Det ble en god dag for de norske sprinterne. Spesielt Tomas Northug var sterk i finalen. 

Han parkerte tidlig resten av finalefeltet og kunne gå i mål som førstemann i ensom majestet. Det var lillebror Northugs første verdenscupseier.

– Jeg følte meg sterk i oppoverbakken. Jeg tenkte på løpet Bjørn Lind gjorde for mange år siden, og jeg klarte det samme, sier Northug.

– I bakken sa treneren min at jeg hadde en luke på 50 meter. Da var det bare å gi alt helt inn til mål, sier Northug. 

Ola Vigen Hattestad ble nummer to, mens Golberg, Krogh og Fossli ble henholdsvis fire, fem og seks.

– Ekstremt vanskelig uttak
– Det kommer til å bli noen skuffede ansikter etter uttaket til VM, sier landslagssjef Vidar Løfshus til TV 2 etter dagens sprint.

Han innrømmer at uttaket kanskje blir det vanskeligste han har vært med på.

– Vi må ikke bare klø oss litt i hodet, men ganske mye. Det sier seg selv at det blir et ekstremt vanskelig uttak. Før helga hadde vi seks gode kandidater til VM-sprinten. Nå meldte den syvende seg på, sier Løfshus, som lover en nøye vurdering.

– Det som skjer på NM i Røros blir veldig viktig. Der må man vise seg fram. Arild Monsen får komme med en god innstilling. Det er han som kjenner løperne best, sier Løfshus.

Mener Northug skulle vært disket
Det kunne fort endt annerledes for lillebror Northug. I semifinalen ble han nummer fire i sitt heat. Like før mål gikk russiske Sergej Ustiogov i bakken, men Northug klarte å kaste seg unna i tide. Northug gikk midt mellom to spor på oppløpet, noe svenskene reagerer på.

– Det skal man ikke gjøre. Nordmann eller ikke, man får ikke stå der og stake, sier SVTs ekspert Anders Blomquist ifølge Aftonbladet.

– Han burde blitt disket, fortsetter eksperten. 

Heldigvis for mosbyggen gikk han videre som lucky looser.  

Eirik Brandsdal ble slått ut i semifinalen etter en voldsom duell med Fossli.