Forskere advarer unge mot å trene like mye som Ødegaard

Hans Erik Ødegaard mener imidlertid at problemet ligger i å trene feil – ikke i å trene for mye.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange har hevdet – og hevder fortsatt – at norske fotballspillere trener for lite.

Skøyteløper Håvard Lorentzen uttalte seg i fjor høst svært kritisk til treningsmengden i Brann, hvor broren Håkon regnes som et stort talent.

– Hvis de ikke skjerper seg, så er jeg bekymret for utviklingen hans, sa Lorentzen til TV 2. Senere måtte trener Rikard Norling medgi at treningsnivået hadde vært for lavt.

En forskerduo fra NTNU i Trondheim er imidlertid av en annen oppfatning. Unge, norske fotballtalenter trener ikke for lite. Om noe trener de for mye.

Fulgt juniorlag i over et år

– Jeg tror ikke det er sunt at spillere nå rusher for å bli god i en alder av 16, sånn som Martin Ødegaard er, sier Nils Petter Aspvik.

Sammen med forskerkollega Stig Arve Sæther, har Nils Petter Aspvik analysert tall fra et anonymt juniorlag hos en Tippeligaklubb i over et år. Forskningsarbeidet er en del av et lengre prosjekt som strekker seg over 15 år. 

Konklusjonen er klar og tydelig: Norske fotballtalenter trener i hvert fall ikke for lite.

– Når vi snakker om aktivitet, så handler det om aktivitet hele dagen. Ikke bare på trening. Og når vi ser på disse tallene, så ser det ganske høyt ut, fortsetter Aspvik.

– Talentutvikling i fotball handler om et maraton. Ikke en spurt, sier Stig Arve Sæther, som retter en advarende pekefinger mot jaget om å trene mest mulig.

Forskerduoen peker også på at Martin Ødegaard, etter å ha kommet opp på et høyt nivå, har en fordel av ikke å bli slitt mellom ulike aktiviteter. Det problemet har imidlertid andre jevnaldrende.

– Martin Ødegaard er allerede så god at han har kommet forbi dette nivået. Han slipper å forholde seg til flere forskjellige lag og trenere og kan trene på sitt eget overskudd. Det kan ofte ikke andre på hans alder. De gjør alt de kan for å imponere treneren eller læreren. Da kan det bli for mye, sier Stig Arve Sæther.

Pappa Ødegaard uenig: – Vi kan trene mer

Hans Erik Ødegaard har fått mye ros for måten han har veiledet sønnen. Martin Ødegaard har en spesialavtale med Strømsgodset som tillater ham å trene på egenhånd utenom klubbens organiserte treninger.

For Ødegaard senior ligger problemet heller i form for trening enn mengde trening.

– Jeg er helt sikker på at det er mange unge spillere som blir for mye belastet, men det handler i mine øyne mer om at de trener feil enn at de trener for mye. Jeg tror generelt at vi i Fotball-Norge kan trene mer, kontrer Ødegaard.

I NFF er de også opptatt av både mengde og form. 

– Spillere kan miste utvikling gjennom feil type trening, gjennom for mye trening og for dårlig kommunikasjon mellom alle aktørene, sier Stig Inge Bjørnebye, med henvisning til at unge spillere deltar på svært mye forskjellig.

Godset-trener David Nielsen er imidlertid enig i at mengden er for stor.

– Et av mine ankepunkter mot norsk talentutvikling, og i mine øyne årsaken til at vi ikke får opp flere gode spillere, er at det er alt for mye mengdetrening. Derfor blir det trege spillere med dårlige ferdigheter som bare kan spille i Tippeligaen, smeller det fra Nielsen.

Nielsen bekrefter samtidig at Martin Ødegaard har lov til å trene så mye han vil. 

Se reportasjen i videovinduet øverst!