NY TEST: Å avsløre juksemakerne kan bli betydelig enklere om den nye metoden blir innført.  FOTO: AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET.
NY TEST: Å avsløre juksemakerne kan bli betydelig enklere om den nye metoden blir innført.  FOTO: AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET.

Ny svensk EPO-test kan bli «kjempeviktig» i kampen mot bloddoping

Norsk-svensk samarbeid kan gi raskere og billigere testmetode.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

At EPO fortsatt misbrukes i internasjonal toppidrett, fikk idrettsverdenen en klar indikasjon på forrige uke.

Skiskyterne Sergei Sednev og Alexander Loginov ble begge avslørt som juksemakere, og begge brukte EPO i et forsøk på å forbedre prestasjonene sine. Nyutviklede testmetoder gjorde det mulig for antidopingmyndighetene å reteste duoens gamle prøver, og nå kan enda en forbedring av testmetodene gjøre livet vanskeligere for bloddoperne.

Forskere ved Oslo universitetssykehus har i samarbeid med svenske kolleger nemlig prøvd ut en ny EPO-test som både er betydelig raskere og billigere enn de som brukes i dag.

– Øker sannsynligheten for at jukserne blir tatt
– Med dagens metoder tar en vanlig EPO-analyse tre dager. Med denne testen vi nå prøver ut vil hele prosessen bare ta en halv dag. Arbeidskraften som trengs for å gjennomføre testingen vil derfor bli mindre, noe som kan redusere analysekostnaden, og det vil ta mye mindre tid. Metoden åpner med andre ord for muligheten til å analysere flere prøver for EPO på kort tid, og til lavere pris per analyse, sier Yvette Dehnes ved Norges laboratorium for dopinganalyse ved Oslo universitetssykehus til TV 2.

Testen, utviklet av det svenske selskapet Maiia Diagnostics, må valideres av Verdens antidopingforbund (WADA) før den eventuelt blir implementert. Testene gjort av Dehnes og hennes kolleger, publisert i en artikkel i tidsskriftet Drug Testing and Analysis, har vist god reproduserbarhet i tre ulike laboratorier – i Oslo, Stockholm og i produsentens eget laboratorium. Nå gjenstår det bare for WADA å sjekke at følsomheten ikke er lavere med den nye testen før den kan godkjennes.

DAGLIG LEDER I ANTIDOPING NORGE: Anders Solheim. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
DAGLIG LEDER I ANTIDOPING NORGE: Anders Solheim. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, er ikke i tvil om at den nye testen kan markere et gjennombrudd.

– Denne testen vil være kjempeviktig i kampen mot bloddoping. Den vil åpne for at mange flere prøver kan tas, at flere blir analysert, den vil øke sannsynligheten for at jukserne blir tatt, og den vil kunne ha en sterk avskrekkende effekt på utøverne som vurderer å dope seg med EPO, sier Solheim.

Skulle WADA godkjenne testen, er det mulig at testen kan være i bruk allerede i løpet av et år eller to.

Nye metoder – nye dopingpraksiser
EPO er i dag et av de dyreste prestasjonsfremmede midlene å teste prøver for, noe som hindrer antidopingmyndighetene i å føre en enda mer effektiv kamp mot de som jukser.

– Tester man en prøve for et anabolt stoff, for eksempel, vil det fort koste et par tusen ekstra å teste den samme prøven for EPO. Den nye testen er mye mer kostnadseffektiv, forklarer Solheim.

TV 2s sykkel – og dopingekspert, Mads Kaggestad, lar seg, på samme måte som Solheim, begeistre.

– Dopingtesting påvirkes veldig av økonomi – mange forbund bruker økonomi som en grunn for ikke å gjøre bredere testing. EPO er jo et av dopingmidlene som har vært mest utbredt, spesielt i kondisjonsidretter, men også i idretter som kampsport, sprinting, fotball. Men det er godt å se at verden går fremover. Det er stadig vanskeligere å være doper, sier Kaggestad.

DOPINGEKSPERT: Mads Kaggestad. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
DOPINGEKSPERT: Mads Kaggestad. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Forløperen til testen, som har fått navnet MAIIA EPO SeLect, ”har vært kjent for folk i feltet i flere år”, sier Dehnes, ”og mange håper at den klarer de siste testene til WADA for bruk i dopinganalyse”.

– Hvilke følger vil en raskere og bedre test ha for utøverne?

– Vi har jo sett tidligere at utøverne har endret litt på dopingpraksisen når det har kommet nye metoder. Blant annet fra store doser med EPO til mikrodosering, fra å bruke andres blod til sitt eget…, sier Dehnes, og blir støttet av Solheim:

– En bedre test vil gjøre at det å dope seg vil sitte lengre inn. Sannsynligheten for å bli tatt vil øke, så da skal det mer til å våge seg utpå, sier han.