Flere storbyer kan få maktskifte

Årets første kommunevalgbarometer viser kraftig fremgang for Arbeiderpartiet, mens flere småpartier ligger an til å gjøre det svært dårlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Åtte måneder før kommunevalget viser TV 2s prognose på grunnlag av kommunevalgbarometeret fra TNS Gallup at det kan gå mot maktskifte i flere av de store kommunene.

Ap mot rekordvalg

Arbeiderpartiet ligger an til å gjøre sitt beste lokalvalg på 32 år med en oppslutning på 38,6 prosent. Det er hele 6,9 prosentpoeng bedre enn kommunevalget i 2011, som var det beste valget for partiet siden 1980-tallet.

– 38 prosent på denne målingen, sju prosentpoeng bedre enn kommunevalget i 2011 som var det beste på 28 år, er en kraftig inspirasjon til å starte valgkampen, så det gleder jeg meg veldig til, sier byrådslederkandidat i Oslo, Raymond Johansen (Ap). 

TV 2 har beregnet hvordan det nasjonale kommunevalgbarometeret ville slått ut i alle kommuner med over 10.000 innbyggere. I disse 114 kommunene bor 76 prosent av oss.

I 88 av dem ligger Arbeiderpartiet an til å bli største parti. I følgende femten kommuner viser TV 2s prognose at partiet ligger an til rent flertall: Fredrikstad, Sarpsborg, Lørenskog, Rælingen, Ringsaker, Stange, Gjøvik, Vestre Toten, Nedre Eiker, Kristiansund, Levanger, Stjørdal, Verdal, Vefsn og Hammerfest.

Gode kommunetall for Høyre

Selv om Høyre med 26,8 prosent får en oppslutning som er 1,2 prosentpoeng lavere enn kommunevalget i 2011, vil et slikt resultat likevel være det nest beste kommunevalget for partiet siden 1979.

– Jeg tror mange innbyggere i Oslo og andre høyrestyrte kommuner mener vi gjør en god jobb, sier byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H).

Kjetil Løset blogger: Mer populære enn Erna

TV 2s prognose viser at Høyre ligger an til å bli størst i 14 av de 114 største kommunene, med rent flertall i Asker og Bærum.

Kommunevalgmåling september 2014: Så blått blir Norgeskartet

Kampen om Oslo

Begge de to store partiene har allerede pekt ut kampen om hovedstaden til det store slaget foran høstens valg.

TV 2s prognose, som er basert på det nasjonale kommunevalgbarometeret, viser at de borgerlige partiene ligger an til 29 representanter i bystyret, mens de rødgrønne ligger an til 27. Prognosen viser at De Grønne er på vippen med tre representanter i hovedstaden. Det kan bety maktskifte og Raymond Johansen (Ap) som ny byrådsleder i Oslo.

– Jeg tror det blir fantastisk spennende. Kanskje det aller mest spennende valget. Når de Grønne er på vippen så må vi invitere til et bredt samarbeid, sier Johansen.

Høyres sittende byrådsleder Stian Berger Røsland er imidlertid optimist, selv om TV 2s prognose åtte måneder før valget viser at de borgerlige ikke har flertall.

– Ingen som stiller opp i valg i Oslo kan være sikre på noe som helst. Det blir alltid jevnt, men jeg opplever at vi har et godt utgangspunkt for å dra det i land, sier Berger Røsland.

Småpartier i trøbbel

Mens de to store gjør det godt på årets første kommunevalgmåling, får Frp en oppslutning på 8,7 prosent. Det er 2,7 prosentpoeng bak resultatet i 2011 og vil bety det dårligste kommunevalget siden 1991.

Enda verre er situasjonen for SV som med 3,8 prosent (- 0,3) ligger an til det dårligste kommunevalget siden partiet ble stiftet. TV 2s prognose viser dermed at SV bare kommer inn i 90 av de 114 største kommunestyrene. Også KrF med 3,8 prosent (- 1,8) ligger an til sitt dårligste kommunevalg i moderne tid.

Venstre får 5,3 prosent (- 1,0), mens Senterpartiet har grunn til å være fornøyd med 7,8 prosent (+ 1,5), som vil være det beste kommunevalget for partiet siden 2003.

De Grønne får 2,5 (+ 1,6) som vil gi mandater i 57 av de 114 største kommunene, mens Rødt får 1,3 (- 0,2), det gir bare mandater i 16 av de 114 største kommunene. Andre partier og lister får 1,6 (- 2,8). 

Kommunevalgmåling februar 2014: Rekordblått Norgeskart 

Ap kan velge og vrake

I tillegg til de 15 storkommunene Arbeiderpartiet har flertall alene, viser TV 2s prognose at de i øyeblikket bare vil mangle en representant på å få flertall alene i følgende 11 kommuner: Fet, Skedsmo, Sørum, Elverum, Hamar, Gran, Lillehammer, Modum, Namsos, Rana og Sør-Varanger. Her kan de dermed velge og vrake samarbeidspartnere.

I ytterligere 28 kommuner vil Ap kunne danne rødgrønne flertall:  Askim, Aurskog Høland, Eidsvoll, Enebakk, Nannestad, Nes, Nesodden, Nittedal, Ås, Kongsvinger, Østre Toten, Kongsberg, Ringerike, Øvre Eiker, Stokke, Notodden, Skien, Strand, Voss, Førde, Ørsta, Melhus, Orkdal, Trondheim, Steinkjer, Narvik, Sortland og Vestvågøy.

De Grønne havner på vippen mellom blokkene i Moss, Oslo, Horten, Larvik, Stord, Flora, Harstad og Alta. De rødgrønne kan velge å danne flertall med De Grønne eller Rødt i Bodø og Tromsø.

Borgerlig flertall

I tillegg til at Høyre ligger an til rent flertall i Akser og Bærum, viser TV 2s prognose at de ligger an til flertall med Fremskrittspartiet i Oppegård, Sandefjord, Drammen, Lillesand, Sola og Os i Hordaland.

I Røyken, Nøtterøy og Molde ligger det an til flertall for Høyre, KrF og Venstre, mens det er flertall for Høyre, Frp og KrF i Holmestrand, Mandal, Søgne, Gjesdal, Karmøy, Klepp, Time, Bømlo, Fjell og Lindås.

Høyre og Fremskrittspartiet vil kunne danne flertall med enten KrF eller Venstre i Eidsberg, Ullensaker, Haugesund, Sandnes, Stavanger og Ålesund.

Dersom alle de fire borgerlige partiene samarbeider har de flertall i Frogn, Ski, Vestby, Lier, Tønsberg, Bamble, Kragerø, Arendal, Grimstad, Kristiansand, Eigersund, Randaberg, Tysvær, Bergen og Kvinnherad. Om også Pensjonistpartiet regnes inn i den borgerlige blokken er det flertall også i Halden og Rygge.

Lokale bygdelister er på vippen i Porsgrunn, Hå og Orkdal, mens Demokrtaene er på vippen i Askøy.

Om målingen og prognsen

Kommunevalgbarometeret er laget av TNS Gallup for TV 2. Det er de samme personene som er intervjuet som fikk spørsmål om hva de ville stemme ved stortingsvalg, og svært mange svarer ulikt på de to spørsmålene. Målingen er tatt opp 5. - 9. januar. 957 personer med stemmerett er intervjuet. Feilmarginen er +/- 1,4- - 2,8 prosentpoeng.

80,5 prosent av de spurte oppga partipreferanse på spørsmålet: Dersom det var kommunevalg i morgen og du skulle stemme, hvilket parti ville du i så fall stemme på?

I de 114 kommunene som har over 10.000 innbyggere har TV 2 regnet på hvordan et slikt nasjonalt valgresultat ville slått ut. I disse kommunene bor 76 prosent av landets innbyggere. Vi har tatt utgangspunkt i de borgerlige og de rødgrønne som blokker, selv om det i noen av kommunene er lokale samarbeidsavtaler på tvers av blokkgrensene.