Hou (20) møter Carlsen: – Hun er enestående

TV 2s sjakkekspert mener at Hou Yifan er den eneste kvinnelige spillerne som kan gi Carlsen & Co. kamp for øyeblikket.

Se partiet mellom Carlsen og Hou på TV 2 Sportskanalen og i livesenteret lørdag kl. 13.00!

Historien om Hou Yifan (20) er i likhet Magnus Carlsen en historie om en barnestjerne som ble verdens beste sjakkspiller. Den kinesiske jenta er riktig nok et stykke bak Carlsen, men ingen kvinnelige spillere kan matche Hou for øyeblikket.

– Hun er en del av en kinesisk sjakkoppblomstring som har funnet sted den siste tiden. Den har eksistert en stund på kvinnesiden, det kinesiske kvinnelandslaget har lenge kjempet i toppen. Forholdene ligger tydeligvis til rette for at kinesiske jentesjakkspillere blir gode, sier TV 2s sjakkekspert Erle Marki Hansen.

I et intervju med magasinet Oyster sier Hou at hun ikke begynte å spille sjakk seriøst før hun ble tolv år gammel. Da ble det til gjengjeld veldig seriøst.

I 2006 spilte hun VM som 12-åring. Derifra la hun bak seg den ene store prestasjonen etter den andre. Hun ble tidenes yngste kvinnelige stormester i 2007. Så ble hun tidenes yngste kvinne til å få tittelen stormester i en alder av 14 år, seks måneder og to dager.

– Det er en stor prestasjon uansett kjønn, sier TV 2s sjakkekspert Erle Marki Hansen.

Magnus Carlsen poserer sammen med borgemesteren i Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, før Tata Steel Chess startet. Oppe til høyre står Hou Yifan. AFP PHOTO/ANP/KOEN VAN WEEL
Magnus Carlsen poserer sammen med borgemesteren i Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, før Tata Steel Chess startet. Oppe til høyre står Hou Yifan. AFP PHOTO/ANP/KOEN VAN WEEL

I 2010 ble Hou verdensmester som 16-åring - også den prestasjonen er hun tidenes yngste til å klare. Hun er regjerende verdensmester på kvinnesiden, en tittel hun først mistet, men vant tilbake i 2013.

– Titler har ikke noe å si – det er ratingen som gjelder. Det er viktigere å vise at du har ferdighetene enn å ha en «fancy» tittel. Dersom jeg en dag klarer å oppnå en rating på 2700 eller høyere, kan jeg kanskje ta en fest. Kanskje, sier Hou.

I august i fjor slo Hou seg inn på FIDEs topp 100-liste, og ratingen til den Beijing-fødte jenta er for øyeblikket på 2673

– Hun har ikke hatt den fremgangen mange kanskje forventet, men hun er enestående nå som Judith Polgar har lagt opp. Hun er den eneste blant kvinnene som kan hamle opp med gutta på topplisten, sier Marki Hansen.

– Kan hun klare en rating på 2700?

– Ja, det er klart det er mulig. Hun er bare 20 år og er i stadig fremgang.

Lørdag får sjakkens dronning muligheten til å måle krefter med sjakkens konge. 

– Dette er et parti Magnus Carlsen må vinne. Det har han også gode sjanser til. Magnus' spillestil passer nemlig ikke den unge kinesiske jenta noe særlig, da hun kan bli tvunget til å spille posisjonelle stillinger hun i utgangspunktet ikke liker. Den ene gangen de to har møttes vant Magnus et pent, posisjonelt parti, sier Marki Hansen.

Selv ville ikke Carlsen si for mye om lørdagens parti da TV 2 snakket med ham fredag. Carlsen spiller partiet med hvite brikker.

– Det er mange kvinnelige spillere som spiller veldig taktisk. Hou Yifan er en av dem, sier Carlsen.

PS: Magnus Carlsen ble stormester da han var 13 år, fire måneder og 27 dager gammel. Det er tredje yngst gjennom tidene. På toppen troner Sergej Karjakin (12 år og sju måneder).