STØTTER FORSLAGET: Dommersjef Terje Hauge i NFF og UEFAs dommersjef er positive til forslaget om å innføre hvitt kort på fotballbanen. Foto: Scanpix/montasje
STØTTER FORSLAGET: Dommersjef Terje Hauge i NFF og UEFAs dommersjef er positive til forslaget om å innføre hvitt kort på fotballbanen. Foto: Scanpix/montasje

Dommersjefer støtter midlertidige utvisninger på fotballbanen

Dommersjef Terje Hauge i NFF er positiv til Michel Platinis forslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

UEFA-president Michel Platini avslørte i fjor høst sine planer om å innføre hvite kort i tillegg til det gule og røde som allerede eksisterer i fotballen.

Et hvitt kort skal vises til spillere som filmer, protesterer mot dommeren og forsøker seg på andre usportslige hendelser – og automatisk gi fem eller ti minutter utvisning.

Det hvite kortet har allerede blitt testet ut i noen av UEFAs ungdomsturneringer, og tilbakemeldingene fra både dommere, dommerkomitéer og spillerne skal være ensidig positive, skriver Aftonbladet.

Positiv Collina
– Vi har testet hvite kort i ungdomsturneringer og resultatet var positivt. Det er viktig å sende å gi en tydelig tilbakemelding. Jeg liker ikke det sender noen positive signaler når spillere forsøker seg med filming og juks på fotballbanen, eller protesterer mot dommeravgjørelser, sier UEFAs dommersjef Pierluigi Collina.

54-åringen, som regnes som verdens beste dommer gjennom tidene, opplyser samtidig at UEFA foreløpig ikke er blitt helt enige om hvor lang utvisning et hvitt kort skal føre til.

– Foreløpig er vi ikke helt sikre på hva den endelige straffen etter hvitt kort vil bli. Kanskje fem eller ti minutter, sier Collina.

Får støtte av NFFs dommersjef
Nyansatt dommersjef i Norges fotballforbund (NFF), Terje Hauge, er også positiv til forslaget om å innføre et hvitt kort på fotballbanen.

– Foreløpig har vi ikke diskutert dette i fagkomitéer eller andre utvalg i NFF, men mine private og generelle tanker om dette er jo at vi svært gjerne ønsker å ha vekk juks og filming på fotballbanen. Et hvitt kort kan forebygge usportsligheter, som igjen tjener og gagner fotballen, sier Terje Hauge til TV 2 Sporten.

Og fortsetter:

– Blir en spiller utvist i fem eller ti minutter kan dette ha en forebyggende virkning. Men det gjenstår å se hvordan dette påvirker fotballkamper om forslaget om et hvitt kort blir gjennomført. Og det er jo dommeren som må avsløre situasjonene som vil føre til en midlertidig utvisning. Noen ganger ser dommeren en situasjon, og noen ganger ser en dommer ikke en slik hendelse, poengterer han.

– Vil tjene fotballen
– Vil et hvitt kort gjøre jobben lettere eller vanskeligere for en fotballdommer?

– Det får tiden vise, men jeg tror på alt som tjener fotballen. Dommeren må klare å håndtere dette på en profesjonell måte. I fotballen er det imidlertid slik at mange involverte ofte er skeptiske til nye ting, men vi er glade i fotballen. Forslaget må først forankres av UEFA og FIFA, og helt sikkert gjennomføre flere testturneringer med et hvitt kort. Men jeg er positiv til forslaget, svarer Hauge – og understreker at det er den tidligere toppdommerens egen personlige mening.

Gult kort gir utvisning i alderbestemt fotball
Hauge, som blant annet dømte Mesterliga-finalen Arsenal og Barcelona i 2006 og hadde sin første arbeidsdag som dommersjef i NFF 12. januar, minner om at midlertidige utvisninger ikke er noe nytt på fotballbanen.

– Det har vært diskutert lenge. Og i ungdomsfotballen, for spillere mellom 13 og 16 år, er det jo slik nå at om du får et gult kort så må du fem minutter ut av banen, opplyser Hauge.

Han kan imidlertid ikke spå når et hvitt kort vil bli innført i internasjonal fotball.

– Jeg er i hvert fall positiv til å ta i mot dette forslaget og alt som gagner fotballen. Det er et signal om at filming og juks ikke er velkommen på fotballbane, fastslår han.

Dersom forslaget om et hvitt kort på fotballbanen blir innført, blir det ikke den første endringen i regelverket de siste årene. Nylig har FIFA og UEFA blant annet innført mållinjedommere, målkameraer og frisparksspray.

DEBATT:
Støtter du et hvitt kort som vil midlertidige utvisninger på fotballbanen? Ta debatten i kommentarfeltet under!