CNN: – Terroristene fikk instruksjoner fra IS 

Terroristene skulle bombe belgiske politistasjoner i nær fremtid. Anti-terroraksjoner på minst ti ulike steder i Belgia torsdag kveld. To antatte terrorister drept.  

To politimenn står vakt i Verviers. AFP PHOTO / JOHN THYS
To politimenn står vakt i Verviers. AFP PHOTO / JOHN THYS

SISTE: Belgisk etterretning mener at den antatte terrorcellen skal ha fått instruksjoner fra IS, melder CNN. Noen av medlemmene i cellen skal ha reist til Syria og møt IS, som beordret terrorangrep i Belgia som et svar på USA-ledede luftangrep mot Syria og Irak, opplyser en representant for belgisk anti-terroretterretning til CNN. 

To unge menn ble drept under en antiterroraksjon i regi av belgisk politi i byen Verviers øst i Belgia tidlig torsdag kveld. Ytterligere en person ble såret og arrestert under samme aksjon. 

Belgisk politi fortalte på en pressekonferanse ved 20.15-tiden at de aksjonerte på ti ulike steder i Belgia torsdag kveld, blant annet i Brüssel, etter at etterretning har avdekket en operativ terrorcelle i landet.

Terroristene skal ha hatt planer om å gjennomføre et terroranslag mot belgiske politistasjoner.  

– Vi har pågrepet en rekke mennesker som vi tror er med i en operasjonell celle av personer som har kommet fra Syria og Tunisia. Under våre undersøkelser fant vi at denne gruppen skulle foreta terrorangrep i Belgia, sa den føderale påtalemyndigheten på pressekonferansen. 

I tillegg til hovedstaden Brüssel gikk politiet til aksjon på adresser i Verviers, Molenbeek og Vilvoorde.

Drepte to mistenkte terrorister

Under en av aksjonene i byen Verviers åpnet de mistenkte terroristene ild mot politiet. I flere minutter foregikk skuddvekslingen, før politiet drepte to personer mens en tredje ble pågrepet.

Ingen politimenn ble drept eller skadet under aksjonen.

DREPT: Minst to personer skal være drept i aksjonen, melder belgisk media.
DREPT: Minst to personer skal være drept i aksjonen, melder belgisk media.

DH.be melder at aksjonen startet ved 17.45-tiden. 

Byen Verviers ligger øst i Belgia, ikke langt fra grensen til Tyskland og har 56.000 innbyggere. En stor andel av innbyggerne har innvandrerbakgrunn. 

Hadde vært i Syria

Terroristene som politiet aksjonerte mot torsdag kveld, skal nettopp ha kommet til Belgia etter et opphold i Syria.

Ifølge CNNs etterretningskilde skal europeiske sikkerhetstjenester de siste ukene ha fått indikasjoner på at IS kan ha begynt å instruere europeiske ekstremister i Syria og Irak til å gjennomføre terrorangrep når de vender tilbake til sine hjemland.

Kilden sa at sikkerhetsmyndigheter i flere europeiske land etterforsker grupper av hjemvendte Syria- og Irak-krigere. Den antatte terrorcellen som politiet i Belgia aksjonerte mot i dag, består nettopp av slike personer.

– Avverget belgisk Charlie Hebdo
– Vi har avverget et belgisk Charlie Hebdo, sier en talsperson for politiet til La Meuse.

DH.be meldte tidlig torsdag kveld at terroristene kan ha tilknytning til Amedy Coulibaly, som drepte fire gisler på et jødisk supermarked i Paris sist uke.

En representant fra den føderale påtalemyndigheten, Eric Van der Sypt, sier imidlertid til nyhetsbyrået AP at det foreløpig ikke ser ut som om terroristene har hatt noen direkte tilknytning til Paris-angrepene.

Markup goes

Han forteller at politiaksjonen torsdag er et resultat av etterforskning som har pågått i noen uker.

Etterforsker Paris-kobling

Tidligere torsdag opplyste belgiske myndigheter at de etterforsker en mulig kobling mellom en mann de arresterte i den sørlige byen Charleroi og Paris-terroristen Amedy Coulibaly.

Under avhør fortalte mannen at han skal ha ønsket å kjøpe en bil fra konen til Coulibaly.

– På det nåværende tidspunkt er dette den eneste linken mellom det som skjedde i Paris. Men vi fortsetter selvfølgelig vår etterforskning, sa Eric Van der Sypt fra den føderale påtalemyndigheten.

Mannen kom først selv til politiet og hevdet at han hadde vært i kontakt med Coulibalys kone om bilen. Han ble imidlertid arrestert etter at politiet mistenkte han for å stå bak ulovlig handel med våpen.

Van der Sypt understreker at de foreløpig ikke er kjent med at det er noen sammenheng mellom våpenhandelen til den arresterte mannen og våpnene brukt under Paris-angrepet.  

Hevet trusselnivå i Belgia
Målet for terrorangrepet skal ha vært politistasjoner og et angrep var ventet å skje i løpet av timer eller dager.

– Dette var ekstremt velbevæpnede menn utstyrt med automatvåpen, sa Van der Sypt.

Ifølge RTBF er beredskapsnivået i landet nå hevet til det nest høyeste, og beredskapen er særlig skjerpet på politistasjoner og rettslokaler. Politiet sier de regner med å foreta flere arrestasjoner de nærmeste dagene. 

Eksplosiver skal være funnet både i kommunen Anderlecht og i byen Verviers under nye politiaksjoner mot jihadist-celler ved 21.15-tiden, melder DH.be. 

Hørte eksplosjon

En amatørvideo lastet opp på YouTube viser det som skal være politiaksjonen. Videoen viser bilder av antiterrorpoliti som går til aksjon mot et hus. Det høres en rekke skudd og man kan se at det brenner fra innsiden av huset. 

– Jeg hørte noe som lignet en eksplosjon, etterfulgt av flere skudd, sier en innbygger i området til RTL.

Øyenvitner sier til RTBF at en bevæpnet mann ropte «religiøse slagord» på arabisk og fransk mens han gikk inn i metrostasjonen Ribaucourt i Molenbeek.

Det meldes om flere eksplosjoner i Verviers, men meldingene om døde er ikke bekreftet fra offisielt hold. Noen belgiske medier melder om to drepte, mens andre deriblant La Mause hevder tre skal være drept.

Nyhetsbyrået Belga siterer føderal påtalemyndighet som bekrefter at det har vært en politiaksjon nær sentrum av byen, men kildene vil ikke bekrefte at noen er døde eller såret.

Ifølge den belgiske avisen La Mause skal aksjonen ha vært en del av en større aksjon som inkluderer flere byer i Belgia. 

Mottok trusselbrev

Belga melder at flere er såret, og at politiet arbeider på stedet fremdeles.

Fire bokhandlere i Belgia har de siste dagene mottatt trusselbrev hvor det blir advart om «gjengjeldelse» hvis de tar inn den nyeste utgaven av satiremagasinet Charlie Hebdo, opplyste belgiske myndigheter i går, ifølge AFP.

Det er ikke kjent om dagens aksjon har noen sammenheng med disse truslene.