Dette er Lund Svindals utfordringer i jakten på VM-formen

TV 2s alpinekspert vet hvordan det er å komme tilbake i form etter en periode borte fra bakken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag var Aksel Lund Svindal tilbake på ski for første gang siden akillesen hans røk.

Selv om det var noe uvant gir det næring til drømmen om å stille i VM i Vail og Beaver Creek om 19 dager.

– Jeg har jo lyst til å si 50/50, men da er jeg nok litt offensiv. Men det er heller ikke 90-10. Så jeg ender vel på omtrent 25 prosent sjanse, sa Lund Svindal da TV 2 møtte ham etter skituren.

Nyheten om at VM faktisk KAN være mulig å nå for Aksel Lund Svindal gjør Lars Elton Myhre glad.

– Det var vanskelig å kunne håpe på noen bedre nyheter enn det, sier TV 2s alpinekspert.

ALPINEKSPERT: Lars Elton Myhre.
ALPINEKSPERT: Lars Elton Myhre.

Alpinlandslagets lege, Marc Jacob Strauss, stipulerte tre til fire måneder før Lund Svindal kunne stå på ski igjen, og med bare litt over tre måneder til VM virket det hele umulig.

– Nå ryker vel sesongen. VM er i hvert fall helt utelukket. Dette er et forferdelig tidspunkt å gjøre det på. Han har lagt ned et vanvittig treningsarbeid i sommer. Og så skjer dette altså en uke før det første rennet, sa TV 2s Lars Elton Myhre da nyheten kom 19. oktober.

– Kjempespennende

Nå har pipen fått en litt annen lyd.

Aksel Lund Svindal har tidligere uttalt at han kun drar til VM dersom han har medaljesjanser.

– Ut fra det Aksel tidligere har sagt, så høres det svært lovende ut med 25 prosent, sier Elton Myhre.

– Det er kjempespennende, og det vil trolig være ganske rask progresjon fremover. Det bruker å være det når du kommer tilbake på ski etter en skade. Først kjennes det meste uvant og brutalt ut før det gradvis blir bedre.

Det stemmer bra overens med tilbakemeldingene som Aksel Lund Svindal fikk da han testet skiskoene i Innsbruck for første gang.

Jakten på det naturlige

Foreløpig trener han rolig på ski, men utfordringen på de 19 dagene som gjenstår kan være å finne frem til råheten som trengs for å stille til start og å kjempe om medaljene i fartsdisiplinene.

– Det vil være veldig sterkt om han stiller til start. Jeg er ikke noen lege, så jeg kan ikke si hvor medisinsk rått det er, men sportslig vil det være veldig bra gjort, sier Lars Elton Myhre.

– Utfordringen vil være at han ikke får kjørt noen konkurranser på forhånd. Dersom han kommer på start og kan konkurrere med de beste ville det vært helt utrolig. Det er mange momenter som må på plass. Han må glemme skaden, bli vant til fart. Jeg vet av egen erfaring at når du har vært en periode ute, og ikke har kjørt så fort og så voldsomt, så oppleves det litt mer brutalt enn tidligere. Det kan ta litt tid å bli vant til. Han må få det til å føles naturlig igjen.

Han fikk gode svar på skituren, men naturlig var det ikke.

– Det var en litt kjip førstetur. Jeg merket at det var litt annerledes. Jeg var ikke like trygg som jeg pleier å være. Men så var det ganske rask progresjon, og da tenkte jeg at dette ikke var håpløst i det hele tatt, sier Lund Svindal.

Tilbake før noen hadde trodd

Pernilla Wiberg, som selv skadet akillesen under et verdenscuprenn i 1993, uttalte til TV 2 i oktober at hun tror det vil bli vanskelig for Lund Svindal å stille til start igjen under VM i februar.

– Jeg tror vi skal innstille oss på at han ikke kommer til å kjøre i år. Jeg vet det tar veldig lang tid med opptrening for å få tilbake styrken og bevegeligheten i leggen, og tror han må la denne sesongen gå for så å komme tilbake neste sesong. VM i februar kommer til å bli svært vanskelig ettersom opptreningen tar minst seks måneder. Å stresse for å være med i Beaver Creek tror jeg er synd, for da tror jeg det vil bli vanskeligere å bli helt frisk.

Aksel Lund Svindal er imidlertid ikke som alle andre, og selv om det ikke er sannsynlig at det blir VM etter hans egne beregninger venter noen spennende dager frem mot VM.

Selv om han ikke har stått på ski har Lund Svindal kjørt mye på ski, i alle all mentalt.

Det kan bidra til at han finner godfølelsen tidligere.

– Aksel har nok kjørt sine runder i løpet av høsten og vinteren. Det er i hodet han har en av sine største styrker, og det vil hjelpe ham nå, sier Lars Elton Myhre.

– Jeg regner med at progresjonen frem mot VM blir godt tilrettelagt, og han kan nok komme i ganske bra form veldig fort, men hvor bra, det er vanskelig å si.