Var statsløs til 2013 - nå er han blant NBAs mest populære

Giannis Antetokounmpo er på alle måter en solskinnshistorie. I kveld spiller han i O2 Arena i London i TV 2 sendt NBA-kamp.

I kveld fra kl. 21.00 på Sportskanalen og Sumo: Milwaukee Bucks - New York Knicks.

At Milwaukee Bucks er blant NBAs mest spennende lag er ingen selvfølge. Men laget ligger på en sterk femteplass i øst og har en greker som virkelig sørger for at laget finner medienes søkelys.

Slutter ikke å vokse
Giannis Antetokounmpo er 20 år gammel og inne i sin andre sesong i verdens beste basketball-liga. En liga han har tatt med storm.

Antetokounmpo er en unik spiller med ekstrem fysikk og ferdigheter. Da Bucks valgte Antetokounmpo som nummer 15 i 2013-draften var ungutten nesten 206 centimeter høy. Et år seinere hadde Antetokounmpo vokst til nesten 211 centimeter. Og legene forteller at supertalentet kan fortsette å vokse.

Unik spiller
Spillere på 211 centimeter er ikke uvanlig i NBA. Det som skiller Antetokounmpo er ferdighetene som følger med høyden.

20-åringen var vant til å spille point guard i sitt greske lag, og har en ballbehandling som er unik når man tar høyden i betrakting. Også Bucks-trener Jason Kidd har eksperimentert med Antetokounmop som point guard.

I tillegg til sin høyde har Bucks-stjernen et vingespenn på over 220 centimeter, noe som bidrar til at han er en svært god forsvarspiller.

NBAs beste kallenavn?
Høyden, lengden på armene, størrelsen på hendene og ikke minst de mange ukonvensjonelle høydepunktene Antetokounmpo serverer (samt etternavnet som mange sliter med) har sørget for et av NBAs mest populære kallenavn - «the Greak Freak».

Kallenavnet, spillestilen og et humør fansen elsker har også gjort Antetokounmpo til en av NBAs mest populære spillere.

Når All Star-kampen spilles 15. februar er det fansen som velger hvem som skal starte. Og selv om Bucks-favoritten nok ikke når helt opp denne sesongen har Antetokounmpo spilt seg inn blant de ti guardene i avdeling øst som har fått flest stemmer.

Statsløs til 2013
Antetokounmpo er på alle måter en solskinnshistorie. Født i Hellas av nigerianske foreldre var faktisk hele familien statsløs helt til 2013 - i likhet med mange andre afrikanske innflyttere.

Statsborgerskapet kom først etter at Giannis, som er midterste barn i en brødreflokk på fem, ble oppdaget som basketballspiller og ble ønsket av landslaget.

«The Greak Freak» er noe så spesielt som en spiller som kom fra det store intet. Hellas har en fantastisk kultur for basketball, og de fleste storspillerne går veien gjennom ungdomslandslag. Også her skiller Antetokounmpo seg ut fra mengden.

Fra gresk 2. divisjon til NBA
Antetokounmpo spilte i lokalklubben Filathlitikos da han ble oppdaget og speidere fra NBA-klubber flokket til den lille klubben for å se på 17-åringen. Faktisk har ikke Giannis Antetokounmpo spilt på høyere enn 2. divisjonsnivå i Hellas før han debuterte i NBA.

Som ung gutt vokste Giannis og familien opp i et av Athens tøffeste strøk. Tomme kjøleskap og uker uten strøm var ikke uvanlig for Antetokounmpo-familien. Faktisk måtte Giannis og brødrene trå til med å selge falske og stjålne varer i Athens gater.

Treneren i Filathlitikos, Spiros Velliniatis, har fortalt at både han og flere andre i klubben ved flere anledninger måtte hjelpe familien økonomisk. Klubben hjalp også med å finne arbeid til Giannis' mor.

– Når du ser Mozart og at han ikke har brød, hva gir du ham? Du har et dilemma. Svaret er ikke en fiolin, men et brød, sa Velliniatis til The New York Times i 2013.

Heldigvis fikk også Giannis Antetokounmpo muligheten til å spille basketball. Nå er «the Greak Freak» på vei til å bli blant NBAs aller største stjerner.

I kveld fra kl. 21.00 på Sportskanalen og Sumo: Milwaukee Bucks - New York Knicks.