PÅ VEI TIL REAL MADRID: Martin Ødegaard kan snart bli Real Madrid-spiller, men egne regler gjelder for å hente spillere under 18 år. De må Real Madrid følge til punkt og prikke.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PÅ VEI TIL REAL MADRID: Martin Ødegaard kan snart bli Real Madrid-spiller, men egne regler gjelder for å hente spillere under 18 år. De må Real Madrid følge til punkt og prikke.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

FIFA-kravene Real Madrid må innfri for å hente Ødegaard

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har klare regler klubbene må følge for å hente spillere mellom 16 og 18 år.

Den spanske storklubben Barcelona ble straffet med overgangsforbud i hele 2015 etter å ha blitt funnet skyldig i å ha brutt regelverket i FIFAs artikkel 19 som gjelder overganger for spillere under 18 år.

FIFAS etterforskning av Barcelona gjaldt saker i tidsrommet mellom 2009 og 2013.

Ifølge den spanske avisen Sport undersøker nå FIFA om Real Madrid kan ha brutt det samme regelverket som La Liga-rival Barcelona.

Tre unntak for spillere under 18 år
Artikkel 19 i FIFAs reglementet sier blant annet at spillerne kun skal flyttes internasjonalt når de er over 18 år, med unntak av tre begrensede omstendigheter som først må vurderes av et av FIFAs underutvalg.

Real Madrid er som kjent i ferd med å signere Norges 16 år gamle stortalent Martin Ødegaard. Dersom overgangen skal bli godkjent, er FIFAs regler Real Madrid innfri for å hente krystallklare.

FIFA-agent Stig Lillejord mener er fornøyd med FIFAs regelverk.

– Reglene for å hente mindreårige spillere kommer klart og tydelig frem. Klubbene som er profesjonelle følger disse kravene, og er godt kjent med hvordan disse fungerer. Det er et kjent terreng i internasjonal fotball, sier Lillejord til TV 2 Sporten.

Og fortsetter:

– Det at reglene sier at klubben må ivareta bosituasjonen til en yngre spiller, og i tillegg stille krav til utdannelse, er veldig bra. I noen tilfeller er det slik at storklubber flytter hele familier, bare for å få tak i spilleren. Det er mange spillere som kommer fra fattige kår, og det er veldig viktig å ha disse reglene, og ikke minst at de blir fulgt, sier FIFA-agenten.

FIFAs reglement sier at internasjonale overganger kun er tillatt dersom en spiller er over 18 år.

Disse kravene må oppfylles
For å få en overgang godkjent for et talent som fremdeles er under 18 år, viser FIFA til følgende unntak i artikkel 19:

 • Spillerens foreldre flytter til landet hvor spillerens nye klubb er fra, av årsaker som ikke er fotball-relatert.
 • Overgangen til spilleren er innenfor EU eller EØS, og spilleren er mellom 16 og 18 år. Da må klubben også oppfylle følgende krav: 

  1) Klubben må tilby treningsfasiliteter av den høyeste standard.
  2) Klubben må garantere spilleren akademisk utdannelse i tillegg til fotballutdannelsen, som gjør at spilleren kan forfølge en sivil karriere dersom han vil slutte med fotball.
  3) Klubben må sørge for at spilleren blir passet best mulig på med tanke på bostandard, en eventuell vertsfamilie og kontaktperson i klubben.
  4) Ved en overgang skal punktene over bli garantert av klubben før spilleren signeres.
 • Spilleren får ikke bosette seg mer enn fem mil fra en grenseovergang (flyplass, etc), og de samme reglene gjelder dersom spilleren velger å flytte til en nabokommune. Den maksimale avstanden mellom spillerens bosted og klubbens hovedkvarter kan ikke være mer enn ti mil. I slike tilfeller må spilleren fortsette å bo hjemme, og både klubben og spillerens foreldre må gi sitt samtykke.
 • Reglene i artikkel 19 gjelder også for spillere som ikke er registrert i en klubb i et annet land tidligere, og som tidligere ikke har representert sitt land på alderbestemte landslag.
 •  For å få overgangen godkjent skal alle reglene i paragraf 2 (unntaksreglene for kjøp av spillere under 18. år, red. anm) bli godkjent av FIFAs underutvalg for overganger. Eventuelle brudd på bestemmelsene vil bli sanksjonert av FIFAs disiplinærkomité. FIFA kan pålegge både den nye klubben og tidligere klubb sanksjoner dersom en overgang for mindreårige ikke er godkjent i henhold til regelverket.
 • For å få godkjent en overgang for en mindreårig spiller må klubben oppfylle alle unntaktsreglene for å hente en spiller under 18.

PS: Egne regler gjelder for å hente akademi-spiller. De kommer frem i FIFAs artikkel 19, avsnitt to. Disse gjelder ikke for Ødegaard ettersom Real Madrid vil hente 16-åringen til Bernabeu som A-lagsspiller.