Se statistikken som viser at United ikke er blitt bedre under van Gaal

Finn ut hvorfor Petter Myhre likevel mener Louis van Gaal har gode forutsetninger for å lykkes i Manchester United.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se QPR-Manchester United på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo lørdag kl. 16.00!

Louis van Gaal var langt fra fornøyd på pressekonferansen etter tapet for Southampton forrige helg. Humøret til nederlenderen ble ikke bedre da en journalist dro sammenligning til Manchester United-managerens forgjenger og den identiske poengfangsten.

– Så du har ventet på dette øyeblikket? I alle ukene har du ventet på å stille dette spørsmålet, svarte en irritert van Gaal.

Slår likt med Moyes
Men fakta er fakta. På de første 21 kampene i ligaen har van Gaal tatt like mange poeng i ligaen som David Moyes hadde på samme tid i fjor.

– Dette er jo noe som statistikere og journalister har ventet på. Når tapet kommer, kvesser de klørne og er klare til å hogge til. Samtidig mener jeg at den statistikken ikke er veldig interessant. Hadde de hatt en normal start på sesongen, med det mannskapet de nå har tilgjengelig, så tror jeg det ville sett annerledes ut, sier TV 2s Premier League-ekspert Petter Myhre.

Samtidig viser statistikk The Telegraph legger frem at Manchester United er blitt dårligere i flere faser av spillet under van Gaal sammenlignet med Moyes. På 21 Premier League-runder har van Gaals United levert færre skudd på mål, færre pasninger i den siste tredelen av banen, færre tversoverpasninger og flere langpasninger enn under Moyes. Samtidig lager United flere frispark denne sesongen og taper flere dueller.

Se statistikken nederst på siden!

– Lider offensivt av svakt forsvar
Myhre mener at litt av forklaringen ligger i van Gaals tilnærming til kampene. Spesielt 3-5-tapet for Leicester i den femte serierunden var en tankevekker. Myhre tror at laget lider offensivt fordi van Gaal må ta defensive hensyn og sette defensiv sikkerhet først.

– Fem baklengsmål mot Leicester fikk van Gaal til å tenke. Han har i bakhodet at laget er mye bedre offensivt enn defensivt når han komponerer elleveren. Ergo må han kompensere i spillestilen og unngå kontringer imot. De må hele tiden være i balanse fordi man vet at spillerne bak sliter stort når de havner i situasjoner en mot en, to mot to, eller tre mot tre. Det går ut over det offensive, sier Myhre.

Et annet aspekt er mangelen på sterke relasjoner blant flere av spillerne som ble hentet til klubben i sommer, samt erfaring, rutine og kjennskap til van Gaals nye filosofi.

– I de siste 15 minuttene av kampene har United kun scoret tre mål. Det er vesentlig mindre enn topplagene. City har elleve, Chelsea og Arsenal har ni. Når United spiller uavgjort eller ligger under med kort tid igjen, får de ikke det massive trykket med kombinasjonsspill. De maler ikke motstanderen i senk slik de gjorde under Ferguson. De har en del å gå på der. De har ikke klart å få satt det helt ennå. Det er der jeg føler skoen trykker litt for United, sier Myhre.

– Større tålmodighet med van Gaal
Kritiske spørsmål vil alltid komme van Gaals vei etter et tap, men man skal ikke glemme at rødtrøyene gikk ti kamper uten tap i Premier League før nederlaget mot Southampton i forrige serierunde. Likevel mener mange at det er noe som mangler selv om det har vært en resultatmessig fremgang de siste månedene.

– Jeg skjønner United-fansen som mener det kunne sett bedre ut spillemessig. Flere skulle kanskje ønske enda mer fremgang når de har brukt så mye penger. De har kanskje fremstått mindre attraktive offensivt i den siste perioden. Da er vi litt tilbake til der Moyes fikk mye kritikk, at det kunne virke litt planløst offensivt og at det dreiet seg mye om det defensive fokuset, sier Myhre.

Ser en på tabellplassering står van Gaal langt bedre rustet for fortsettelsen enn det Moyes var før del to av sesongen. Van Gaal og United ligger på fjerdeplass på tabellen, mot Moyes' sjuendeplass på samme tidspunkt i fjor. Årets utgave har riktig nok scoret ett mindre, men sluppet inn tre færre.

– Jeg tror at tålmodigheten til van Gaal er mye større. Sesongen med Moyes fikk belyst at United hadde større utfordringer enn mange trodde. Når de vant serien og tok så mange poeng i Fergusons siste sesong, var det mange som så seg blind på resultatene. Den prestasjonen var formidabel, sier Myhre.

– Det er ofte slik at når en trener tar over etter en som har vært der lenge, så blir det ofte en nedtur. Den kom, men kanskje i større grad enn mange hadde trodd. Van Gaal kommer med en helt annen merittliste enn Moyes. Klubben har sagt seg villig til å bruke mye penger. Det gjør at de ønsker å gi van Gaal tid til å lykkes med investeringene han har gjort. CV-en hans tilsier at han er nødt til å få tid. United blir ikke noe bedre av å bytte trener hvert år fordi man ikke vinner ligaen.

Van Gaals United-stempel
Målet om å rette opp fjorårets fadese og føre United til Mesterligaen igjen virker å være godt innenfor rekkevidde. Myhre mener at det er først nå man vil merke van Gaals stempel på laget. Et «pluss» for progresjonen er det også at United ikke skal ut i Europa de kommende månedene.

– United og van Gaal alle forutsetninger for å lykkes med å klare topp fire, og det bør de også klare med de ressursene de har. Han har tilnærmet skadefritt mannskap, han har blitt kjent med ligaen, spillerne han hentet er blitt husvarme og han har fått et halvt år på å innprente sin filosofi i stallen. Det er først nå jeg føler at han har de arbeidsvilkårene som gjør at man kan stille større krav til hvordan United fremstår og resultatene de produserer, sier Myhre.

– Det er fremdeles et stykke opp til Manchester City og Chelsea når det kommer til førsteellever og spillerstall. Klarer United å ta den Mesterliga-plassen, kan van Gaal si at han har lykkes med første steg av prosessen som ender med at de vinner trofeer. Det er der listen ligger. Når du har fått så mye midler til disposisjon og har tatt over United for å bygge klubben opp til storheten de var under Ferguson, så er det titler som gjelder.

Tøff bortekamp
Lørdag har van Gaal muligheten til å legge prat om Moyes og tabellsituasjon bak seg for en liten stund. Rødtrøyene drar til London og Loftus Road for å møte bunnlaget QPR. Det blir imidlertid ingen plankekjøring, sier Myhre.

– Jeg sier det av to grunner. Jeg synes Manchester United har sett litt svakere ut den siste tiden. Det andre er at selv om QPR er et bunnlag, så har de fremstått ok på hjemmebane. De har kun tapt to kamper der. Det er et stadion de føler seg trygge på, sier Myhre.