BOM FAST: Etter å ha kjørt rett inn i et snøskred onsdag kom ikke brøytebilen verken frem eller tilbake. Foto: Vegvesenet
BOM FAST: Etter å ha kjørt rett inn i et snøskred onsdag kom ikke brøytebilen verken frem eller tilbake. Foto: Vegvesenet

Uværet er i full gang

Torsdag stenger stormen fjellovergangene, og flere ferger og hurtigbåter er innstilt. På Østlandet legger snøen seg på veiene.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag formiddag blåser det 29 sekundmeter, sterk storm, på Juvasshø 1840 meter oppe i Jotunheimen.

Utsira i Rogaland har 21 sekundmeter, liten storm fra sør.

– Det er ikke lenge siden vinden var oppe i 27 sekundmeter, full storm på Utsira, så vinden er på det kraftigste akkurat nå, sier Storm-meteorolog Solbjørg Apeland klokken 11.

Minker

Da det blåste opp tidlig torsdag morgen kom vinden fra sørøst. Utover dagen dreier vinden videre mot sørvest, og minker til liten og stiv kuling langs kysten av Vestlandet. 

– På Midtlæger på Hardangervidda har vinden vært oppe i 19 sekundmeter, sterk kuling. Der minker det til mellom sørlig frisk bris og liten kuling, sier Apeland.

RADAR: Værradaren viser hvordan nedbøren kom inn mellom klokken 03 og 11 torsdag. Kart: storm.no

<img src="http://static.tv2.no/s/files/2015/01/15/radar150115.gif" width="100%">

Mye nedbør

Værradaren viser at hele Sør-Norge har nedbør klokken 11. Og det er mer i vente.

– Sør i Rogaland og i Agder viser prognosene at det kommer 30-40 millimeter på 12 timer i dag. Det er mye, sier Apeland.

Nedbøren avtar litt utover kvelden, men det blir vått vestpå også fredag.

Vinden som river og sliter i oss nå er mild, og i lavlandet kommer nedbøren som regn.

– Bergen har seks plussgrader nå, og Stavanger og Kristiansand fire grader, og du må opp i mellom 300 og 600 meter før regnet går over til sludd og snø, forteller Apeland.

Snøvær på Østlandet

Onsdag viste prognosene at nedbøren ville komme som snø i Oslo. Men værkameraene viser at det er mer vått enn hvitt på veiene?

– Det ble akkurat den ene graden varmere som skulle til for å unngå snø, svarer Apeland. Oslo har to pluss, regn og sludd klokken 12, Rygge tre pluss og regn.

Men du skal ikke langt inn i landet eller opp i høyden før det snør. Gardermoen har en pluss og sludd, og det er snøslaps over Sollihøgda midt på dagen torsdag.

AKKURAT NÅ: Sollihøgda, Gjelleråsen og Råholt. Foto: Vegvesenet

Stor skredfare

Sterk vind og mye snø gjør at det nå er stor skredfare vest i fjellet fra Sunnmøre og rundt kysten til Aust-Agder. 

– Kraftig vindøkning torsdag vil føre til stor vindtransport av snø inn i leheng. Skred kan utløses både naturlig og av skiløper. Unngå alt skredterreng, oppfordrer NVE på varsom.no.

Problemer i trafikken

Klokken 12 stenger uværet Hardangervidda. Haukelifjell og Strynefjellet er stengt av skred. Hol-Aurland og Tyin-Årdal er stengt på grunn av fare for skred.

Hemsedalsfjellet og Hovden-Haukeli er kolonnekjørt.

Følg uværet direkte i TV 2s livesenter, klikk her

Skal du mellom øst og vest i Sør-Norge er Filefjell det beste alternativet torsdag.

<span style="font-family: flama, sans-serif; font-size: 16px; font-style: normal; font-variant: normal; line-height: 20px;" id="ext-gen1367">AKKURAT NÅ: Strynefjellet, Hardangervidda og Hemsedalsfjellet. Foto: Vegvesenet</span>

Uværet gjør at både Fjordline og Color Line har kansellert avgangene sine mellom Strømstad og Sandefjord.

Vinden skaper også problemer for enkelte fergeruter i Hordaland og Rogaland.