BESKYLDT FOR Å VÆRE MANN: Equatorial Guineas Genoveva Anonma måtte kle seg naken for å motbevise at hun var mann. (AP Photo)
BESKYLDT FOR Å VÆRE MANN: Equatorial Guineas Genoveva Anonma måtte kle seg naken for å motbevise at hun var mann. (AP Photo)

– Jeg måtte kle meg naken for å bevise at jeg var en kvinne

En av Afrikas største fotballstjerner, Genoveva Anonma, har gjennom hele karrieren blitt beskyldt for å være mann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Genoveva Anonma regnes som Afrikas beste kvinnelige fotballspiller gjennom tidene.

Fotballstjernen fra Ekvatorial-Guinea flyttet til Tyskland og Bundesliga i 2009.

Etter 2012-sesongen ble hun som første utenlandske spiller toppscorer i ligaen, og ble samme år kåret til Afrikas beste spiller.

Foran VM i 2011 scoret hun to mål i mesterskapet og havnet på FIFAs All Star-lag. Men foran denne turneringen ble hun igjen anklaget for å være mann.

– Måtte kle meg naken
Det gjorde Anonma også etter at hun bidro til at Ekvatorial-Guinea vant Afrika-mesterskapet i 2008. I et intervju med BBC forteller hun om en svært ydmykende opplevelse etter at hun ble matchvinner i finalen mot Nigeria.

– Jeg måtte kle meg naken foran landslagsledelsen, representanter for Det Afrikanske fotballforbundet (CAF) og hele landslaget for å bevise at jeg var kvinne. Jeg ble veldig lei meg, og knakk helt sammen og begynte å gråte. Det var fullstendig ydmykende, men jeg kom over det, sier hun i intervjuet med BBC.

Gjennom hele karrieren har motstandere beskyldt Anonma for å være en mann. Både spillere fra Nigeria, Sør-Afrika og Ghana beskyldte Equatorial Guinea-stjernen for å være mann etter kvalifiseringen til VM-sluttspillet i 2011.

– Du trenger bare å være i litt fysisk kontakt med en spiller på banen, så skjønner du at det er en mann, sa blant annet Ghanas forsvarsspiller Diana Amkomah etter kvalifiseringen, ifølge BBC.

– De kunne tatt meg med til sykehuset
Beskyldningene i media sjokkerte Anonma.

– Jeg håpet at de kunne ta meg med til et sykehus for å gjennomføre tester for å bevise at jeg var en kvinne. Men det gjorde de aldri. De gjorde ingenting for å motbevise påstandene, og jeg ble stående alene og si til omverden at jeg ikke er en mann, men en kvinne, forteller Anonma.

– Beskyldningene kom fordi jeg var sterk og rask, men jeg vet at jeg definitivt er en kvinne, fastslår hun.

I intervjuet forteller Anonma samtidig at Tyskland kan være et avsluttet kapittel. Hun vurderer tilbud fra både franske og svenske klubber for øyeblikket.

– Jeg mener Tyskland er den beste ligaen i Europa. Det er flere landslagsspillere og store stjerner der. Men personlig så har jeg slitt med språket og å tilpasse meg, sier Anonma.