IKKE FORNØYD: Nils Calleryd er endelig tilbake i varmen etter at han tilbrakte natt til 1. juledag på en benk utenfor eldresenteret. Foto: Thomas Johansson
IKKE FORNØYD: Nils Calleryd er endelig tilbake i varmen etter at han tilbrakte natt til 1. juledag på en benk utenfor eldresenteret. Foto: Thomas Johansson

Nils (84) ble utelåst fra eldresenteret – overlevde på rom og yoga

Natt til 1. juledag ble Nils Calleryd tvunget til å sitte på en benk utenfor eldresenteret. Redningen ble en flaske rom og yogaøvelser.  
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå går historien til ramsalte Nils Callderyd (84) Sverige rundt, etter at han blant annet stod frem i Aftonbladet. 

– For en sitatmaskin, skriver en svensk mann på Twitter etter å ha lest om Nils.

Pensjonisten sparer nemlig ikke på kraftsalvene når han skal fortelle om det som skjedde etter at han hadde feiret jul hos datteren sin og skulle låse seg inn på eldresenteret rundt midnatt.

Han ble kjørt hjem i taxi, men så var det full stans. 

Nøkkelen hans virket ikke, og han fikk ikke tak i noen av de ansatte. Göteborgs-Posten skriver at eldresenteret hadde byttet lås, og ikke varslet noen av beboerne.

SISTE STOPP: På denne benken ble Nils sittende mens han ventet på at noen av de ansatte skulle åpne for ham. Foto: Thomas Johansson
SISTE STOPP: På denne benken ble Nils sittende mens han ventet på at noen av de ansatte skulle åpne for ham. Foto: Thomas Johansson

– Da trykket jeg inn koden jeg hadde fått, men det jævla apparatet var steindødt. Jeg sjekket andre koder og testet fire ulike. Ingenting skjedde. Jeg ringte til personalet på høytaleren, men ingen svarte. Så ble jeg fortvilet og satte meg på benken, sier han til avisa.

Det var 20 minusgrader i Göteborg denne natta. 

– Nå tar jeg meg en jævel

Nils påstår at personalet visste godt at han skulle være tilbake til rundt midnatt, men at ingen av dem sjekket om han hadde kommet til rommet sitt. 

Redningen ble en flaske rom han hadde fått i julegave. Og yoga. 

– Jeg tenkte at nå tar jeg meg en jævel, hvis ikke går det til helvete. Jeg hadde ikke hatt, så det var kaldt som faen på hodet og jeg satt der og stirret rett ut i lufta, sier han, og forteller at han ropte «hallå, hallå» så høyt han kunne.

En beboer hørte ham og ringte politiet, men ifølge Nils gadd ikke politiet å gjøre noe.

GLAD I YOGA: Nils sier at yoga har reddet ham mang en gang. Foto: Thomas Johansson
GLAD I YOGA: Nils sier at yoga har reddet ham mang en gang. Foto: Thomas Johansson

Han ble sittende på benken.

– Jeg er flink i yoga og har gjort det mye, så jeg pustet dypt og slappet av i armer og skuldre. Yogaen har reddet meg flere ganger i livet, sier han.

På spørsmål fra Expressen om hva han tenkte da han satt der, svarer han:

– Jeg gikk gjennom en hel del. Både depressive tanker om dette skulle gå skeis, og håp om at jeg visst faen skulle overleve dette. 

Først rundt 06 kom morgenpersonalet og oppdaget en stivfrossen Nils som satt på benken. To kvinnelige ansatte kom løpende til. 

– To jenter kom i en jævlig fart, sier han, og forteller at han ble dusjet i varmt vann og lagt i en varm seng.

Eldresenterets leder Mira Alisic beklager overfor nettstedene og sier at slikt aldri skal skje igjen, og at saken nå etterforskes internt.

Overlevde med snusboks

I 2001 var det norske Wilhelm Tyskeberget som ble en real snakkis etter et innslag på TV 2 Nyhetene. 

Den nå avdøde Tyskeberget overlevde to iskalde døgn i skogen, etter at han hadde falt ned i et myrhull og reddet livet ved å drikke vann fra lokket til snusboksen han hadde i bukselomma.

Reportasjen om Tyskeberget lever sitt eget liv på nettet, takket være mannens helt spesielle dialekt. Forstår du noe av det han sier?

Test deg selv i videoen under: