Siv Jensen ber om blasfemi- unnskyldning fra Støre

Siv Jensen mener Jonas Gahr Støre må beklage for å så tvil om retten til å drive blasfemi, men Ap-lederen nekter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siv Jensen (Frp) er svært kritisk til at Jonas Gahr Støre (Ap) ikke ubetinget vil stå opp for retten til å ytre religiøse krenkelser. 

– Jeg syns det er synd at Arbeiderpartiets leder fortsetter å skape uklarhet om noe som resten av verdens statsledere nå er overtydelig på, sier Siv Jensen (Frp) til TV 2. 

Hun mener nå at Støre må si unnskyld for, slik hun ser det, å så tvil om retten til å uttrykke seg blasfemisk. 

– Det hadde vært fornuftig av Støre å beklage det. Til dem han har bidratt til å såre i dette, og for at han har skapt usikkerhet om dette, sier Jensen. 

Nekter å beklage

Men Støre nekter å beklage og går til motangrep mot Frp-lederen.

– Vil du si unnskyld for å ha vært uklar?

– Jeg syns ikke Siv Jensen skal opphøye seg til en dommer over andres ytringer. Jeg er helt klar på at ytringsfriheten står fjellstøtt i Norge, sier Støre til TV 2, og legger til:

– En del av ytringsfriheten er at du kan uttrykke seg på en måte som oppfattes støtende også blasfemisk. Det er en del av norsk lov, og jeg står opp for norsk lov, sier Støre.

Men Støre beholder «men»-et i setningen, som han er blitt kritisert for i flere dager nå.

– Det er ikke noe mål i seg selv at ytringen skal være krenkende, sier Støre til TV 2.

Etter terroren i Frankrike, har et samlet politisk Norge har svart et krystallklart «ja» på spørsmålet om de vil stå opp for retten til å ytre seg blasfemisk. 

– Alle autoriteter, også religiøse autoriteter, må tåle at de møter kritikk som de mener er krekende, sier statsminister Erna Solberg (H) til TV 2. 

2006 og 2015

Støre har måttet tåle hard kritikk for å så tvil om retten til å drive blasfemi. Bakgrunnen er en uttalelse i Dagens Næringsliv, hvor Støre sier:

«Nei, jeg vil ikke si det er viktig å stå opp for retten til å bedrive blasfemi».

Og det ikke første gang at Støre får kritikk for ikke å stå opp for ytringsfriheten.

I 2006 beklaget han på vegne av Norge – direkte på arabiske TV – etter at et norsk magasin publiserte Muhammed-karikaturer.

– Støre må slutte å skape usikkerhet

Siv Jensen mener dette viser at Støre fortsatt ikke slår ubetinget ring rundt ytringsfriheten selv når den rammer religion og blir blasfemisk. 

– Støre var uklar i 2006, han er uklar nå i 2015, og jeg mener han må slutte å skape usikkerhet om noe så grunnleggende i et fritt demokrati som ytringsfriheten, sier Jensen til TV 2. 

Ap-lederen selv slår tilbake mot Siv Jensen slik:

– Nå syns jeg hun som en leder i regjering burde vie tid til å opptre samlende fremfor å skape debatter som ikke er reelle, sier Støre.