Fredelig demonstrasjon mot Islam i kveld

Rundt 200 deltok i demonstrasjonen mot «muslimsk innvandring og påvirkningen fra Islam» i Oslo.

Det er den islamkritiske gruppen Pegida som stod bak demonstrasjonen.

RÅDSHUSPLASSEN: Rundt 100 stykker skal ha møtt opp for å protestere mot Islam. Foto: Ola Haram / TV 2
RÅDSHUSPLASSEN: Rundt 100 stykker skal ha møtt opp for å protestere mot Islam. Foto: Ola Haram / TV 2

Litt etter klokka 19.00 hadde rundt 200 personer som har møtt opp for protestere sammen med Pediga. Det er det største oppmøtet mot Islam i Norge. 

– Jeg blir litt stolt, det er flott at så mange tør å møte opp. Jeg håper jo på flere og flere for hver eneste gang, sier han til TV 2 under demonstrasjonen, sa tidligere leder for Norwegian Defence League, Ronny Alte, som møtte opp for å vise sin støtte til Pediga.

– Vi protesterer mot det ideologiske budskapet i Koranen. Det som skjedde i Franrkrike kan skje i Norge og, sa Ronny Alte til TV 2. 

Han avviser at de er rasister og sier de er kritiske til Islam, ikke Islam-fiendtlige.

– Muslimer er og et offer for det politiske budskapet i Koranen, sa han. 

Motdemon
strasjon
Antirasistisk senter har holdt en motdemonstrasjon i kveld. De sier de protesterer mot Pedigas stigmatiserende menneskesyn og oppfordrer til solidaritet og samhold. Rundt 500 skal ha møtt opp på den demonstrasjonen, som nå foregår foran Stortinget.

– Jeg tar mikrofonen fra ekstremistene. Takk til dere som er sterke og sier i fra. Dette handler ikke om Islam, men ekstremisme. Norske muslimer nekter å bli stilt til ansvar for det noen muslimer gjør, sa Thee Yezen, en av initativtakerne til motdemonstrasjonen.

Initiativtaker e
r lærer i Oslo
Den norske initiativtakeren er Max Hermansen. Hermansen ble i fjor høst kalt inn til bekymringsamtale hos PST etter at de hadde lest hva han skrev på Facebook om Islam. 

Hermansen jobber som samfunnsfaglærer i Oslo og har flere muslimske elever. De sier til TV 2 at de er skuffet over å se hva Hermansen har skrevet på Facebook, hvor han kaller Islam en totalitær religion og sammenligner den med nazisme.

– Han er veldig hyggelig og framstår som et godt menneske. Men når jeg leste innleggene hans tenkte jeg at jeg hadde feilbedømt han, sa Mohammed Amir Secici til TV 2. 

Tysk gruppe
Pegida står for «Patriotiske europeere mot islamisering av Vesten», og har siden oktober har avholdt ukentlige demonstrasjoner i Tyskland. 

Organisasjonen sier de er en protestbevegelse som på «humanistisk grunnlag demonstrerer mot muslimsk innvandring og påvirkningen fra Islam».

I forrige uke møtte rundt 18.000 mennesker opp for å protestere mot «islamiseringen av Europa» i den tyske byen Dresden. 35.000 skal ha holdt en motdemonstrasjon i Dresden lørdag.