LANG VEI: For «Anne» og mannen har det vært en lang vei for å få oppfylt drømmen om barn. Nå er «Anne» over fem måneder på vei, og venter en liten gutt til sommeren. Det er ved hjelp av søsterens eggdonasjon. Foto: Kaja Kirkerud TV 2
LANG VEI: For «Anne» og mannen har det vært en lang vei for å få oppfylt drømmen om barn. Nå er «Anne» over fem måneder på vei, og venter en liten gutt til sommeren. Det er ved hjelp av søsterens eggdonasjon. Foto: Kaja Kirkerud TV 2

«Anne» er gravid med søsterens egg

Norske «Anne» og kjæresten får endelig oppfylt drømmen om eget barn, men bryter samtidig norsk lov. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo-paret «Anne» og kjæresten begynte for tre år siden å tenke på barn. «Anne» har ikke vært den jenta som har drømt om barn fra hun var 16 år gammel, men alltid tenkt at det en gang skulle komme et lite barn.

– Jeg hadde ikke tenkt så mye på det, fordi man tror jo det går fint. Man tror jo at man er normal, forteller «Anne».

Sjokket

Paret forsøkte å få barn i omkring ett år, da en voksende bekymring for at noe ikke stemte meldte seg. Gynekologen til «Anne» sa det trolig bare var kroppen hennes som ikke var helt med. Men et par måneder senere viste testene noe annet.

– Jeg ble oppringt på jobben med beskjeden om at jeg trolig ikke kom til å få egne barn. Jeg fikk sjokk, og det var en enorm bølge av sorg, forteller hun.

«Anne» var kommet i tidlig overgangsalder, og hadde ingen egg. Legene visste ikke om hun noen gang hadde hatt egg, og sa det var lite de kunne gjøre. Drømmen om egne barn ble knust i løpet av sekunder.

Paret tenkte raskt alternativer, men siden det var «Anne» det var noe galt med visste de at det fantes lite hjelp å få i det offentlige helsevesenet.

32-åringen kontaktet en privat fertilitetsklinikk i Norge for hjelp.

– De startet hormonbehandling for å stimulere til eggproduksjon. Men legen sa det kun var to prosent sjanse for at jeg kunne bli gravid. Forsøket ble raskt avbrutt. Det var ingen egg å stimulere, forteller «Anne».

– Aldri følt meg så diskriminert

Samtidig sto paret i den offentlige køen for prøverørsforsøk på Rikshospitalet. Det var lang kø, og de hadde ingen forventninger om at det skulle oppfylle drømmen deres. Etter et halvt år begynte likevel «Anne» på hormonkur.

– Kvinner får normalt hormoner ti dager. Jeg ble pumpet full av hormoner i fem uker. Det var helt jævlig. Jeg skjønte samtidig selv at det ikke kom til å gå, men det var ingen som turte å si det til meg, sier hun.

Hjelpen fra det offentlige Norge sluttet på venterommet på Rikshospitalet. Der fikk de den samme beskjeden – det var ingen egg, og dermed ingen flere muligheter.

– Hadde det vært kjæresten min det var noe galt kunne vi gått i naborommet, plukket ut en donor som lignet på ham og kanskje laget et barn. Men siden det er meg det er noe galt med fikk vi ingen hjelp.

– Jeg har aldri følt meg så diskriminert i hele mitt liv.

Dro til Danmark

Søsteren til «Anne» ble redningen. Hun tilbød seg sine egg for at «Anne» og mannen skulle virkeliggjøre drømmen om barn. Eggdonasjon er ikke lov i Norge, og det de hadde bestemt seg for å prøve på er ulovlig i henhold til norsk lov.

– Det var en magisk gave, sier «Anne».

32-åringen forteller at hun alltid har hatt et nært forhold til søsteren sin, og at de alle tre snakket grundig gjennom valget de ønsket å ta. 

Søsteren ble satt på samme hormonkur som «Anne» hadde gått gjennom. Etter en stund dro søsteren og mannen til «Anne» til Danmark sammen.

– Det var absurd for meg å sitte på jobb i Norge, og vite at de var i Danmark for å lage vårt barn, sier hun.

På klinikken i Danmark hentet de ut søsterens egg og befruktet det med mannen til «Annes» sæd. Etter et par timer forlot de klinikken. Tre dager senere var det «Anne» sin tur til å dra til Danmark. Det befruktede egget ble satt inn – handlingen norske myndigheter mener er ulovlig. 

Deretter var det bare å vente.

– Etter et par uker viste testen at jeg var gravid, og det var utrolig stort, sier «Anne».

Men lykken ble kortvarig. Kroppen til Anne var trolig ikke forberedt på en graviditet, og de mistet barnet etter noen få uker.

– Sorgen var enorm, til tross for at vi visste det kunne skje, sier «Anne».

Paret dro en ny tur til Danmark, «Anne» ble igjen gravid – men sorgen kom på ny da de nok en gang mistet barnet.

Men de ga ikke opp, og på tredje innsettingen hadde de virkelig tatt alle forholdsregler. Både Anne og kroppen hennes reagerte bedre. 32-åringen ble gravid, og svangerskapet gikk som normalt, noe det fortsatt gjør. 

– Jeg var og er utrolig redd for å miste det nok en gang, og jeg puster lettet ut for hver dag som går bra.

Bioteknologirådet i Norge skal i løpet av våren gir råd til regjeringen om eggdonasjon bør bli lov i Norge. Dersom rådet sier ja, er det opp til politikerne om forslaget vedtas. 

Tydelig på hvem som er mamma 

Når TV 2 møter «Anne» er hun snart fem måneder på vei, og forteller om en ubeskrivelig lykke over å vente barn. At det er søsterens egg har for «Anne» aldri vært noe negativt. Hun mener det er det nærmeste hun vil komme sitt eget biologisk barn.

– Vi vil ha tydelige roller når barnet blir født. Det er jeg som er mor, og søsteren min er «supertante». Det skal ikke være hemmelig for barnet vårt hvordan hun eller han har blitt til, men vi må se underveis hvordan vi vil forklare det, sier «Anne».

32-åringen sier det er trist å tenke at barnet hennes vil komme til verden som noe som anses som ulovlig. 

– Men drømmen om barn ble større enn alt. Vi har gjort alt i vår makt for å komme dit vi er nå. På et tidspunkt må norske politikere se at dette systemet må endres. Men det er ingen som tør, sier hun.

Hun beskriver følelsen av å måtte gjøre mye i skjul som forferdelig. 

– Hver gang jeg skal avtale en legetime, eller snakke med noen i det norske helsevesenet må jeg hviske. Det kan ikke være slik, sier «Anne».