NÆRING OG NÆRHET: Marianne Aulie ser ingenting galt i å amme så lenge datteren selv ønsker det. Foto: God kveld Norge
NÆRING OG NÆRHET: Marianne Aulie ser ingenting galt i å amme så lenge datteren selv ønsker det. Foto: God kveld Norge

Marianne Aulie om å amme store barn: – Fantastisk og vidunderlig

Kunstneren hyller Denise (44) som fortsatt ammer datteren på seks år.

TV 2 fortalte søndag om Denise Stumpters (44) som fortsatt ammer sin seks år gamle datter Belle. Stumpers sier hun vil fortsette å amme Belle så lenge datteren selv ønsker det. Hun er overbevist om at datterens sunne kropp og ferdigheter innen dans og fiolin er ammingens fortjeneste. 

Kunstner Marianne Aulie mener amming er viktig både for næringen og nærheten. Hun ammer fortsatt datteren Aella på snart tre år, og har stor respekt for britiske Denise.

– Det er vakkert at moren forstår behovet og gir datteren det hun trenger.

– Dette er åpenbart en ressurssterk og intelligent kvinne. Vi skal aldri undervurdere en mors dømmekraft. Hvis hun føler det er riktig kan man være temmelig sikker på at det er riktig. Det er hun som vet hva barnet trenger og ønsker. At andre skal stå på utsiden og uttale seg og dømme blir veldig spesielt for meg, sier Aulie til TV 2.

Får bestemme selv

Aulie kommer, i likhet med Denise, til å fortsette med ammingen så lenge datteren selv ønsker det.

– I utgangspunktet var mitt håp å amme til hun er tre, slik jeg gjorde med den eldste datteren min, men jeg kommer aldri til å nekte henne det om hun vil fortsette.

Tobarnsmoren sier hun ikke ser noe galt i å amme lenge. Ifølge Aulie var datteren Alba (16) «fornøyd» etter tre år, men hun tror ikke Aella Malove Bluebell Marie Ingeborg Hjørdis (to år og ti måneder) er klar for å slutte riktig ennå. Yngstedatteren spiser vanlig mat, men blir ammet så ofte hun ber om det.

– Det kan være ti ganger om dagen, og det kan være to. Det kommer helt an på dagsformen. 

Naturlig

Den New York-baserte kunstneren mener selv hun er heldig som har en jobb som gir henne muligheten til å være mye sammen med barnet, og dermed muligheten til å amme lenger. Hun legger til at hun har full respekt for andre som ikke har den muligheten, men mener ingen kan ikke kritisere de som velger å være hjemme eller velger å amme lenge. 

– Vi har fjernet oss fra det uropprinnelige. Da vi bodde i naturen var vi inntil mammaene våre og hang i puppen til man var både seks og syv. Vi skjønte at det var sunt.

– Det er jo så naturlig, og jeg tror det handler om intuisjon. Forhåpentligvis blir det flere som ammer, og som ammer lengre og stoler på sitt morsinstinkt, slik vi måtte gjøre før i tiden da vi levde i naturen. 

Nærhet og kos

Ifølge Aulie er datteren like rastløs som pappa (Aune Sand, red. anm.), og hun synes derfor det er fint at Aella kan ha et sted der hun slapper helt av. Hun mener det første året med amming er det aller viktigste, og at det utover det er en bonus.

– Det handler ikke bare om melken og næringen den gir, men jeg tror det er veldig bra for barnet å få den nærheten og kosen, og at det er med på å gjøre barnet både psykisk og fysisk sterkere. 

Få reaksjoner

Aulie tror det er mange kvinner som ammer lenger enn de tør å snakke høyt om. 

– Det er fortsatt litt tabu å amme lenge, man skal liksom ikke amme lenger enn ett år. Jeg ser at det er uvanlig, men i stedet for å kritisere syns jeg heller vi skal bygge hverandre opp, sier hun.

Tobarnsmoren forteller at hun fikk flere kritiske kommentarer og spørsmål da hun ammet eldstedatteren Alba, enn hun får nå. Venner og kjente kunne si til henne at det gjorde datteren for avhengig av moren og at det ville skape en unormal tilknytning. 

– Nå ser jeg med egne øyne at det ikke er sant. Klart hun er glad i mammaen sin, og vi har et veldig nært forhold, men hun er veldig selvstendig og reiser verden rundt på egenhånd. Jeg tror ikke det handlet bare om selve puppen, men tryggheten det har gitt henne.

– Kvinner hyller hverandre for at vi trener eller jobber mye, kanskje er tiden inne for å hylle kvinnen fordi hun er mor og støtter barna sine.

Barnelege: Ingen fysologisk hensikt

Melanie Ekholdt Huynh er spesialist i barne- og ungdomspsykiatri og jobber ved Diakonhjemmet sykehus. Hun sier at amming etter barnet har fylt ett år ikke har noen fysiologisk hensikt.

– Man kan jo spørre seg om det er barnet eller morens behov å amme til barnet er over tre år gammelt, sier Ekholdt.

Barnelegen tror det er viktig å løsrive seg fra hverandre, og at barn har bedre av å utforske verden enn å ligge ved mors bryst etter de er ett år gamle.

– Blir barnet større, sterkere eller flinkere av å amme lenge?

– Om barnet er flink, har nok mamma vært god på andre steder, og det er ikke selve brystmelken som har noen fortjeneste der.

Ekholdt forteller videre at amming kan være hensiktsmessig utover den anbefalte tiden i for eksempel U-land. 

– I U-land kan man gjerne amme barna til de er to år, for å sørge for at barnet får i seg nok næring. Her i Norge er det absolutt ikke nødvendig. Barn trenger kos, trøst og omsorg, men ikke nødvendigvis morens bryst, sier hun til TV 2.