Johnsrud Sundby tok viktige sekunder på Northug

Petter Northug starter kun tre sekunder før Johnsrud Sundby på siste og avgjørende etappe i Tour de Ski. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble som ventet tett og dramatisk på lørdagens 15-kilometer klassisk. Flere av favorittene i sammendraget falt, mens Northug og Johnsrud Sundby kapret viktige bonussekunder.

Kanskje kostet det mye krefter, for med høyt tempo på de siste kilometerne klarte ikke Northug å henge med til innspurten.

– Det er så idiotisk at man burde ha elleve år på isolat. Jeg burde ha holdt igjen og heller forsøkt å holde med litt lenger på den siste runden, men jeg gjør det nok fordi jeg ser Calle, sa Northug til TV 2 etter målgang. 

Tyske Tim Tscharnke var sterkest i spurten og slo Cologna. Martin Johnsrud Sundby ble beste nordmann med sin åttendeplass, fire sekunder bak vinneren, og tok viktige sekunder på Petter Northug, som kom i mål 17 sekunder bak vinneren.

Avstanden er nå kun drøye tre sekunder mellom de to nordmennene. Calle Halfvarsson starter 26.8 sekunder bak Northug, mens Belov går ut 34 sekunder bak. 

– Dagsformen avgjør

– Han er en ganske unik skiløper, mens jeg er en ganske brukbar skiløper selv. Dagsformen kommer til å avgjøre i morgen, sa Johnsrud Sundby til NRK etter målgang. 

– Som jeg har sagt 100 ganger: den som har dagen vinner nok Tour de Ski, sa han til TV 2 i målområdet.

Martin Johnsrud Sundby utelukker heller ikke konkurranse fra Sverige og Russland, selv om både Halfvarsson og Belov tapte terreng på dagens etappe.

– Det er mann mot mann, og vi skal ikke avskrive de to som kommer bak heller. De kommer til å kjøre beinhardt inn mot bakken for å ta oss igjen. 

Northug nekter for at han kommer til å ligge bak landsmannen på morgendagens etappe.

– Nei, jeg må være lokomotiv. Det passer meg bra at det er slakt nedover og små kuler. Til og med jeg skal klare å holde farten der. Hvis jeg klarer å ta med meg en himla fart inn i bakken, så kan jeg kanskje sitte i hockey langt opp Alpe Cermis, fleipet Northug til TV 2 etter rennet. 

Northug i tet før etappen

Etter fem etapper i Tour de Ski hadde en kvartett utmerket seg i toppen av sammendraget.

Øverst lå Petter Northug, 7.0 sekunder foran svenske Calle Halfvarsson, 12.2 foran Martin Johnsrud Sundby og 17.4 sekunder foran Jevgenij Belov. 

Inn mot monsterbakken i Val di Fiemme måtte Petter Northug og Calle Halfvarsson forsøke å øke forspranget til Martin Johnsrud Sundby og Evgenij Belov, som ventelig vil plukke sekunder opp den brutale stigningen søndag.

Bonussekunder å kjempe for

På dagens etappe var det to innlagte spurter å kjempe om underveis. Begge ville gi 15 bonussekunder til vinneren, tolv til andremann og ti til tredjemann (og så videre). 

Vinneren av etappen ville også få 15 bonussekunder, mens andremann ville få ti og tredjemann ville få fem.

Northug varslet på forhånd at han ville holde et øye med de andre sammenlagtfavorittene når spurtene nærmet seg, uten at han selv ville ha et stort mål om å vinne disse.

Sundby falt, men rett i front

Det skulle bli dramatikk tidlig på lørdagens etappe. 

Johnsrud Sundby gikk i bakken i en utforkjøring og dro med seg konkurrent Belov i fallet. Nordmannen reiste seg imidlertid kjapt igjen og gikk rett i front.

Selv om Northug hadde varslet at han ikke ville gå etter spurtsekundene, viste det seg (ikke overraskende) at spurtkongen bløffet. På den første innlagte gikk han til i bakken, men ble slått av Sundby, som tok 15 sekunder.

Northug plukket ti, mens Belov kun tok seks sekunder og dermed tapte ytterligere terreng. For russeren ble det enda verre da han falt like før passering ved ti kilometer.

Taktisk løp fra nordmennene

Inn mot den andre innlagte spurten tok Simen Andreas Sveen føringen og trakk kollega Martin Johnsrud Sundby opp.

Det var imidlertid Petter Northug som tok bonussekundene da han slo Halfvarsson på de siste meterne, mens Johnsrud Sundby måtte nøye seg med åtte sekunder.

Til slutt var det likevel Martin Johnsrud Sundby som skulle ta de viktige poengene. Petter Northug sprakk på de siste kilometerne og sørget for at de to nordmennene går i par på søndagens monsteretappe.