Disse ti var verdens beste fotballspillere i 2014

Fire tyskere, tre argentinere og ustoppelige Cristiano Ronaldo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se utdelingen av Gullballen direkte på TV 2 Sumo fra kl. 18.00

Det må nødvendigvis bli stor uenighet når seks fotballeksperter skal avgjøre hvem som var verdens ti beste spillere i 2014.

I anledning Gullballen-utdelingen mandag, samlet TV 2 sammen et ekspertpanel som først og fremst skulle kåre verdens beste fotballspiller i kalenderåret som gikk. Videre skulle de også kåre 2014s ti beste fotballspillere.

Panelet bestod av La Liga-kommentator Petter Veland (CMore), Bundesliga-kommentator Petter Bø Tosterud (Eurosport), Serie A-kommentator Simen Stamsø Møller (CMore), Premier League-kommentator Kasper Wikestad (TV 2), studioekspert Lise Klaveness (NRK) og Frode Lia, redaktør i fotballtidsskriftet Josimar.

Til sammen nevnte de 25 (!) ulike spillere, og særlig mellom femte- og tiendeplass var det svært stor uenighet.

10. Luis Suárez

Luis Suárez' prestasjoner første halvdel av 2014 var helt i verdenstoppen, men andre halvdel har vært langt mindre imponerende. Uruguayaneren dro til Barcelona etter flere måneders suspensjon for biting i VM og i hans nye klubb har formen hittil uteblitt.

Simen Stamsø Møller og Kasper Wikestad er de to store forkjemperne for å ha Luis Suárez på topp 10.

– Jeg mener at Suárez må være på denne listen. Prestasjonene for Liverpool var helt utrolige og det var ikke bare enkeltmannsprestasjoner. Jeg synes han er en ekstremt god lagspiller og mye kommer fra personligheten hans, som har skapt både fotballspilleren og urokråken. Uten suspensjonen hadde jeg plassert ham høyere, og jeg tror også Barcelona ville prestert bedre, mener Møller.

Luis Suárez var ustoppelig i første halvdel av 2014 og belønnes med en tiendeplass, til tross for biting og en svak høst. NTB Scanpix
Luis Suárez var ustoppelig i første halvdel av 2014 og belønnes med en tiendeplass, til tross for biting og en svak høst. NTB Scanpix

– I mine øyne kunne Suárez kommet på tredjeplass, men det trekker ned at han ikke har levert etter suspensjonen. I VM avgjorde han omtrent alene mot Italia og han var nærmest ene og alene grunnen til at Liverpool kjempet om gullet. Det forteller veldig mye om denne spilleren, supplerer Wikestad.

9. Ángel Di María

Manchester Uniteds supersignering fra sommervinduet kommer også med på listen. Hovedsaklig på bakgrunn av det han leverte i Real Madrid, men også fordi han har evnet å gå inn i sin nye klubb og forsterke laget umiddelbart.

– Han leverte en strålende sesong for Real Madrid, han var banens beste i Champions League-finalen og leverte en haug med mål og målgivende pasninger, sier Wikestad.

– Han er veldig vanskelig å stoppe. Uforutsigbar i stilen, veldig klok og dribler i et svært høyt tempo. Jeg synes han er hovedårsaken til at Argentina kom så langt i VM, og hvis han spilte finalen hadde det nok kanskje endt annerledes også, mener Tosterud.

Det er Simen Stamsø Møller enig i.

Ángel di Maria kommer på niendeplass på bakgrunn av en svært sterk vårsesong for Real Madrid, et godt VM og rask tilpasning til van Gaals spillestil. AFP PHOTO/ DANI POZO
Ángel di Maria kommer på niendeplass på bakgrunn av en svært sterk vårsesong for Real Madrid, et godt VM og rask tilpasning til van Gaals spillestil. AFP PHOTO/ DANI POZO

– Han var den beste spilleren i Champions League-finalen og var fantastisk i VM for Argentina. Vi får aldri vite om de hadde vunnet med ham i finalen. Dessuten har han rett og slett vært dritgod for Manchester United.

8. Toni Kroos

Toni Kroos var representanten for det kreative i Tysklands VM-vinnende mannskap og har i løpet av 2014 hatt tilsvarende rolle for både Bayern München og Real Madrid. Frode Lia har tyskeren helt oppe på en tredjeplass.

– I første halvdel var han en av de beste for et av verdens beste lag. I andre halvdel av året gjorde han det samme på verdens beste lag. Alt skulle innom Kroos i Bayern, hvor hele filosofien dreide seg om ham. Det som også imponerer meg er at når man kommer til verdens største klubb, så pleier alle spillere å behøve en innkjøringsperiode. Det trengte ikke Kroos.

Josimar-redaktøren får støtte fra Petter Veland.

Toni Kroos, her avbildet i Tysklands brutale forestilling mot Brasil, er høyt verdsatt i ekspertpanelet.   AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
Toni Kroos, her avbildet i Tysklands brutale forestilling mot Brasil, er høyt verdsatt i ekspertpanelet.   AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS

– Toni Kroos må vel omtrent være den mest meritterte blant topp 10. Han har vunnet bortimot alt han har deltatt i og skal ha sin del av æren for at Real Madrid ser såpass sterke ut som de gjør nå. Han hadde ikke noe behov for å spille seg inn og tok nivået umiddelbart. Han har også tatt store steg denne sesongen og fremstår komplett.

7. Philipp Lahm

Tysklands kaptein under VM kommer også på listen, takket være Møller, Veland og Tosterud.

– Han er den klart mest allsidige av de jeg har på topp 10. Det sier mye om en spiller at han kan spille i tre, fire eller fem roller og likevel levere stabilt på et høyt nivå. Han må med, mener Veland.

– Uansett om han spiller mot Paderborn eller Brasil, så spiller han til en syver eller åtter på børsen. På backen gjør han alt han skal gjøre; han løser grunnjobben defensivt svært godt og fremover fremstår ting ryddig og strømlinjeformet. Verdens beste kjedelige spiller, sier Møller.

Bundesliga-kommentator Tosterud har Lahm på sjetteplass på sin egen liste.

Philipp Lahm fikk æren av å løfte VM-pokalen som kaptein og bærebjelke i Tysklands vinnende mannskap. NTB Scanpix
Philipp Lahm fikk æren av å løfte VM-pokalen som kaptein og bærebjelke i Tysklands vinnende mannskap. NTB Scanpix

– Det er et ganske sterkt signal når Guardiola sier til tysk presse at dette er den klokeste fotballspilleren han noensinne har trent. Da Guardiola kom til Bayern sa han at Lahm var for god til å bli brukt på høyreback og det tok Löw med seg til VM. Selv om han er over 30 utvikler han seg fortsatt og han leverer så jevnt og solid.

6. Sergio Agüero

Petter Veland og Kasper Wikestad er alene om å ha Sergio Agüero på topp ti, men de to er til gjengjeld svært opptatte av at han må være på listen.

– Jeg har et voldsomt stort rom for slike typer, små plugger som kan avgjøre kamper på egenhånd, i fotballhjertet mitt.  Bare tenk hvor god han kunne vært hvis han ikke var så skadeplaget, hvis han kunne erstattet opptrening med utvikling, argumenterer Veland.

Kasper Wikestad er mildt sagt også glad i den lille argentineren.

Foruten Agüeros stadig tilbakevendende skadeproblemer, er det lite å utsette på argentinerens prestasjoner i 2014. AFP PHOTO/OLI SCARFF
Foruten Agüeros stadig tilbakevendende skadeproblemer, er det lite å utsette på argentinerens prestasjoner i 2014. AFP PHOTO/OLI SCARFF

– Jeg er veldig fornøyd med at jeg og Petter stemmer ham opp på denne listen. Det fortjener han! Han har en målrate per kamp som er nesten 1:1. Han var eneren i klubben som tok ligagullet i verdens kanskje mest prestisjefylte liga. Argentina savnet ham da han ikke spilte. Det eneste som trekker ham ned er skadeproblemene.

5. Thomas Müller

Han ser gjerne mer ut som en IT-konsulent enn en fotballspiller, men Thomas Müller er på god vei til å bli tidenes mest scorende spiller i VM.

– Han er spiller det er litt vanskelig å skikkelig begeistret for, da han fremstår som en sliter. Samtidig merker man at han er uhyre smart og presis i alt han gjør. I motsetning til mange av de andre på listen vår må han være utrolig enkel å spille med, sier Lise Klaveness.

Thomas Müller var svært fremtredende og viktig for Tyskland, som vant VM i Brasil 2014. Foto: NTB Scanpix.
Thomas Müller var svært fremtredende og viktig for Tyskland, som vant VM i Brasil 2014. Foto: NTB Scanpix.

– Jeg mener det i større grad er Müllers fortjeneste enn Neuers fortjeneste at Tyskland vant VM. Han slurver aldri, han er alltid på jakt etter mål. Jeg synes han tar med seg suksess hele tiden. Jeg synes også det er litt kult at en mindre estetisk spiller gjør det så bra, for det viser at det ikke er noen fasit på hvordan man kan bli en toppspiller, sier Møller.

4. Manuel Neuer

Etter Thomas Müller oppstår det en stor luke opp til topp fire. Ekspertene blir i mye større grad samstemte og Manuel Neuer må så vidt se seg slått i kampen om tredjeplassen.

Tosterud fremhever den taktiske betydningen Neuer har for laget sitt.

– Selv om Bayern München egentlig har nokså temposvake forsvarsspillere, så kan de likevel stå høyt i banen. Det kommer av at Neuer står så høyt og absorberer det rommet som oppstår bak dem. 

Det virker som en drøm å ha Manuel Neuer bak seg, mener Simen Stamsø Møller.

– Jeg tror han er den mest pålitelige keeperen jeg noen gang har sett. Ekstrem pondus, ekstrem i feltet og så utrolig god med ballen i føttene. Det må være så deilig å ha en spiller som han bak seg.

Manuel Neuer er blant de tre nominerte til Gullballen, men havner såvidt utenfor topp tre på TV 2s liste. AP Photo/Markus Schreiber
Manuel Neuer er blant de tre nominerte til Gullballen, men havner såvidt utenfor topp tre på TV 2s liste. AP Photo/Markus Schreiber

Frode Lia mener imidlertid at Tysklands landslagskeeper ikke var på sitt beste i 2014, og fremhever enkelte tabber som et argument for dette. Tyskeren er derfor ikke en gang på Lias topp 10. Det koster ham pallplassen i TV 2s uhøytidelige kåring.

3. Arjen Robben

Et av fotballens mest ikoniske øyeblikk i 2014 var da Arjen Robben fullstendig parkerte Spanias forsvarsrekke og ydmyket den regjerende verdensmesteren. Foruten et råsterkt VM, har Arjen Robben også vært brutalt god for Bayern München.

– Det er umulig å komme utenom at han har vært en av de aller beste spillerne til Bayern og i VM, sier Lia som i utgangspunktet ikke er en stor fan av vingen.

– Jeg tror ikke det finnes en back i verden som ikke er svimmel etter 90 minutter mot Arjen Robben, kommenterer Tosterud.

Også Petter Veland plasserer Nederlands ving nokså høyt på listen sin.

Han er kanskje omstridt og upopulær, men ekspertene er skjønt enige om at 2014 var et svært godt år for Arjen Robben.   AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE
Han er kanskje omstridt og upopulær, men ekspertene er skjønt enige om at 2014 var et svært godt år for Arjen Robben.   AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE

Jeg er veldig svak for Robben og måten han spiller fotball, hvis vi da tenker på rent fotballspesifikke faktorer. Alle vet hva han gjør, men ingen klarer å stoppe ham likevel. Samme hver gang.

2. Lionel Messi

Lionel Messi må ta til takke med andreplass, selv om Lise Klaveness gjør sitt for å stemme ham opp.

– Jeg skal innrømme at jeg er stor Barcelona-fan og bodde der en liten periode i 2014 for å følge laget. Jeg var litt i tvil om topplasseringen, men samtidig var han helt avgjørende også under VM, sier NRK-eksperten.

Den plassen er hun imidlertid helt alene om. De øvrige fem plasserer argentineren på andreplass. Uten at det nødvendigvis var så opplagt som stemmefordelingen skulle tilsi.

– For å skille to så gode spillere, så kommer vi ned på statistikknivå. Der er Messi, til tross for utrolige tall, noe svakere enn vinneren.  Samtidig spiller Messi på et lag som fungerer betydelig dårligere, sier Frode Lia.

Mange betrakter ham som tidenes beste fotballspiller, men i år må Lionel Messi ta til takke med å være nest best.  REUTERS/Albert Gea
Mange betrakter ham som tidenes beste fotballspiller, men i år må Lionel Messi ta til takke med å være nest best.  REUTERS/Albert Gea

– Det som skiller dem er rett og slett produksjonen. Det er en forskjell der, selv om Messi har levert voldsomme tall, supplerer Wikestad.

1. Cristiano Ronaldo

For på toppen ruver Cristiano Ronaldo suverent og alene. Fem av seks eksperter er ikke i tvil om at Gullballen tilhører Real Madrids utrolige angriper.

– Jeg klarer liksom ikke helt å se at noen skal være over ham. Jeg synes det er så soleklart. Han har vært så dominant, så fryktinngytende og så ekstrem i det kalenderåret at jeg knapt har sett maken. Hver gang man går glipp av en kamp, så føler man at man går glipp av et hat-trick. Og han spiller altså mot utrolig gode spillere, argumenterer Møller.

– Avstanden ned fra Ronaldo og Messi til resten er stor. De to er suverene. Forskjellen mellom Messi og Ronaldo er at sistnevnte har litt bedre tall og var litt mer avgjørende i 2014, mener Petter Veland, Norges fremste La Liga-ekspert.

I løpet av kalenderåret 2014 scoret Ronaldo nemlig 62 mål (!) på 61 kamper i alle turneringer. I tillegg hadde han 22 målgivende pasninger. Lionel Messi, som leverte 58 mål og 21 målgivende pasninger på 66 kamper, må dermed se seg slått i TV 2s uhøytidelige kåring.

BEST: I 2014 var ingen bedre enn Cristiano Ronaldo. AFP PHOTO / JOSE JORDAN
BEST: I 2014 var ingen bedre enn Cristiano Ronaldo. AFP PHOTO / JOSE JORDAN

Trolig blir han også slått i den langt mer høytidelige FIFA-kåringen senere i dag.