I nesten ti år har den danske avisen Jyllands-Posten levd i frykt for terror, etter å ha trykket 12 karikaturer av profeten Muhammed. Foto: Afp
I nesten ti år har den danske avisen Jyllands-Posten levd i frykt for terror, etter å ha trykket 12 karikaturer av profeten Muhammed. Foto: Afp

Jyllands-Posten vil ikke trykke Muhammed-karrikaturer

Den danske avisen har levd med terrorfrykt siden de trykket 12 karikaturer av profeten Muhammed i 2005. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

–  Som redaktør holder jeg fast på retten til å trykke alle slags tegninger på et tidspunkt. Det blir bare ikke nå, sier sjefredaktør i Jyllands-Posten Jørn Mikkelsen.

Få siste nytt om jakten på terroristene i Frankrike i vårt livesenter.

Det var i 2005 at den danske avisen trykket 12 karikaturer av profeten Muhammed. Publiseringen førte til store konflikter mellom vestlige land og den muslimske verden. Flere personer ble senere arrestert for å ha planlagt terror mot Jyllands-Posten og tegneren Kurt Westergaard, og én er dømt for drapsforsøk på Westergaard.

Les også: Slik ble terroraksjonen mot Jyllands-Posten avslørt

Det er i egen avis Mikkelsen forklarer hvorfor han har tatt avgjørelsen om å ikke trykke nye karikaturer.

– I noen år nå har vi forsøkt å yte vårt bidrag til at debatten går videre, og ikke bare handler om de gamle tegningene. Hvis Jyllands-Posten skal trykke de gamle tegningene vil vil alt handle om det, og det som har skjedd siden den gang i 2005, sier redaktøren. 

Han legger heller ikke skjul på at hensynet til medarbeidernes sikkerhet også er en avgjørende faktor. Siden 2005 har avisen levd i stor terrorfrykt. 

Etter angrepet på det franske satiremagasinet onsdag ble sikkerheten ved Jyllands-Posten trappet ytterligere opp. 

Et samlet politisk miljø i Norge, inkludert statsminister Erna Solberg, er tydelige på at publisering av karikaturtegninger må tåles.

Lederskikkelsen Fahad Qureshi i IslamNet rev i stykker karikaturtegninger fra det franske satiremagasinet Charlie Hebdo under et intervju med TV 2 torsdag. Andre norske muslimske leder uttaler at alle må tåle å bli provoserte.