SKI-VM REDDET: Petter Northug skal ikke sone promilledommen under Ski-VM i Falun. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SKI-VM REDDET: Petter Northug skal ikke sone promilledommen under Ski-VM i Falun. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Petter Northug slipper å sone under Falun-VM

Det er ennå ikke bestemt når Petter Northug skal sone promilledommen. Det betyr at han rekker Ski-VM i Falun.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Petter Northug har fortsatt ikke fått innkalling om å sone dommen på 50 dager i fengsel for fyllekjøring.

TV 2 får bekreftet at kriminalomsorgen ennå ikke har satt en dato for når skistjernen skal sone.

Kan puste lettet ut

Klassekampen skrev i går at VM kan ryke for Northug. Men nå kan han og skientusiaster landet rundt puste lettet ut: Han skal ikke sone under Ski-VM som starter i Falun 18. februar.

Kilder TV 2 har snakket med, som kjenner saken, sier Northug kan delta i Ski-VM, men at soningen kan få konsekvenser for arrangementer senere i sesongen.

Petter Northug var i det sedvanlige hjørnet da han snakket med TV 2 om saken fredag.

–  Det har ikke jeg hørt. Mine kilder går på at jeg skal sitte inne under Falun-VM, spøker Northug.

Ingen særbehandling

Normalt skal det gå to måneder fra kriminalomsorgen har mottatt en rettskraftig dom til domfelte skal starte soningen.

Petter Northug ble dømt i Sør-Trøndelag tingrett 9. oktober i fjor til 50 dager ubetinget fengsel og til å betale en bot på 180.000 kroner. Etter at han mottok dommen søkte han kriminalomsorgen om å få sone med fotlenke i sitt eget hjem.

Det at Northug ennå ikke har fått innkalling betyr ikke at han har fått særbehandling, men at saksbehandlingen tar noe tid, får TV 2 opplyst.

Advokat og TV 2-ekspert Randi Gustad uttalte torsdag at hun var 100 prosent sikker på at soningen ikke ville gå på utover Northugs muligheter til å stille i VM.

– Man søker ikke om utsettelse før man får innkallelsen. Og det at man venter til man får innkallelsen kjøper ham litt ekstra tid – i likhet med andre straffedømte, sa Gustad.

Flere alternativer

Når Northug får beskjed om tidspunkt for soning har han flere alternativer: Han kan enkelt be om å få utsatt soningen i inntil en måned. Ved utsettelse utover en måned må han søke om soningsutsettelse, men her kreves det «tungtveiende grunner».

Fra Petter Northug mottar soningsinnkallingen skal det også ifølge «Forskrift om innkalling og utsettelse ved fullbyrding av straff» gå minst tre uker før soningen kan starte.

– Petter har ikke fått noen dato for soning av dommen. Vi forholder oss til saksgangen og dersom det skulle være behov for å søke om utsettelse vil vi gjøre det, sa Petter Northugs manager Are Sørum Langås til TV 2 i går.