Bjørndalens utrolige rekke kan ta slutt etter 20 år

– Det kommer i så fall til å svi. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

OBERHOF (TV 2): Ole Einar Bjørndalen gjorde sin første konkurranse på 27 dager da han gikk ankeretappen for Norges stafettlag i går. 

Det gikk ikke veldig bra: Veteranen ble sendt ut i tet nesten minuttet foran Russland og Anton Sjipulin, men mistet hele forspranget og ble slått i spurten av russeren. 

– Det var tungt fra starten av, og tungt hele sisterunden. Jeg hadde ikke noe å kjøre med. Det var ingen fres, forklarte Bjørndalen til TV 2 etterpå.

Veteranen har ligget mye i høyden og trent i det siste, og stått over de fire siste individuelle verdenscupløpene. 6. plassen fra normalstarten i Østersund er hans beste resultat denne sesongen.

Lang, lang rekke

Det har naturligvis sendt Bjørndalen langt nedover sammenlagtlista, der han for øyeblikket kun er nummer 28.

Bare de 25 beste er automatisk kvalifisert for søndagens fellesstart. I tillegg får de fem beste fra lørdagens sprint, av de som ikke allerede er inne i topp 25, lov til å stille til start.

Dermed er det en reell mulighet for at Bjørndalen - for første gang på over 20 år - må stå over et verdenscupløp mot sitt eget ønske.

Siden fellesstarten ble innført i 1997 har Bjørndalen også alltid vært automatisk kvalifisert.

– Bjørndalen har vært topp tre i den totale verdenscupen hele 13 ganger, og nå er han ikke engang topp 25. Det er oppsiktsvekkende. En mester som Bjørndalen har alltid vært klar for fellesstarten, sier TV 2s skiskytingsekspert Ole Kristian Stoltenberg. 

– Jeg har stått over litt mange renn nå, og tapt mange poeng på det. Jeg må prestere for å få gå fellesstart, sier Bjørndalen til TV 2.

– Kommer til å svi

Forhåpentligvis spiller kroppen mer på lag i lørdagens sprint, som for 40-åringens del nå blir en ren kvalifisering for å unngå at fellesstarten blir den første i karrieren der han ufrivillig står over.

– Hvis han ikke får gå fellesstart kommer han til å kjede seg noe fryktelig på søndag. Den kommer til å svi. Bjørndalen er en mester i å nullstille, og går raskt videre mot neste mål, men søndagen blir i så fall ikke den lystigste, fastslår Stoltenberg.  

– Det blir en ordentlig kvalifisering. Jeg må forberede meg optimalt, så får vi se hva det blir, sier Bjørndalen.