Northug pekte på Coop-merket etter at superrykk sikret seier

– Jeg hadde ikke gjort det hvis det ikke provoserte noen, sier Northug.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TOBLACH/BERGEN (TV 2): Petter Northug-rykket er virkelig tilbake. 

I den siste bakken på jaktstarten knuste han til og utklasset Calle Halfvarsson, Martin Johnsrud Sundby og Jevgenij Belov og kunne enkelt gå i mål som vinner.

De hadde gått sammen gjennom hele jaktstarten, men Northug hadde stort sett hengt bakerst av de fire siden han ble tatt igjen.

Dermed holdt han det han lovet fra i går.

– Jeg kan kanskje være litt med mot slutten, men frem til da får jeg bare prøve å henge på de som har vært sterkest i år, sa Northug etter 10 kilometer klassisk onsdag.

– Jeg gikk sammen med tre skiløpere som var sterkere enn meg i dag. Det er det ikke noen tvil om. Det er bare å sette på reprisen og se at det er en del ting som må øves på om man skal gå fort alene, sier Petter Northug jr etter seieren.

– Jeg fikk dratt til over kulen og vekten min ned i hockey. Da går det fort.

Nytt Coop-scoop

Da han gikk over streken pekte han på og fremhevet Coop-merket på trøyen. Dermed gjentok han stuntet fra sprinten der han la seg ned foran sponsorens varemerke etter målgang.

Northug har ikke lov å markedsføre hovedsponsoren sin underveis i sesongen, men de har kjøpt sponsorplass på trøyene og på stadion i Tour de Ski.

Det utnytter Northug og sponsoren til det fulle.

– Det er artig for meg å gå med Coop på brystet. Det blir litt hjemmebane det. Det ga meg egentlig litt inspirasjon. Når det først var Coop som var sponsor på startnummerne og jeg fikk gå med ledertrøyen, så er det klart at det betyr litt, sier Petter Northug jr til TV 2 og legger senere til:

– Jeg hadde ikke gjort hvis det ikke provoserte noen.

Greit for Løfshus

Selv om Skiforbundet ikke tillater at Northug markedsfører sin sponsor i sesongen reagerer de ikke på dette stuntet.

– Han har en personlig sponsor, så det er sånn løperne driver. De har lyst til å vise frem kiosken på hjørnet, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

– Er det greit for Skiforbundet?

– Ja, de har personlige sponsorer, så vi gjør ikke noe nummer ut av det.

Rask samling

Petter Northug jr. gikk ut først på torsdagens jaktstart, men hadde Martin Johnsrud Sundby (1,5 sekund bak), Jevgenij Belov (6,5 sekunder) og Calle Halfvarsson (13,5 sekunder) jagende bakfra.

De fire var raskt samlet, og som varslet la Northug seg bakerst og prøvde å henge, mens Johnsrud Sundby la seg i front - uten å dra på veldig mye tidlig.

Etter halvgått løp tok Johnsrud Sundby tak og satte opp tempoet. Med det ble avstandene også veldig store bakover.

Sveitsisk krise

Dario Cologna gikk ut 54 sekunder bak Northug, men med ti kilometer igjen var avstanden nesten doblet - til 1.45. Bakfra kom en gruppe med blant andre Niklas Dyrhaug og svenske Daniel Richardsson.

Avstanden gikk opp til over 1.50, men så tok Cologna og gruppen han lå i seg sammen og stabiliserte differansen. Avstanden opp virker likevel litt stor for at sveitseren skal ha mulighet i sammendraget.

Fremme i teten var alle fire samlet ut på den siste runden, og det var duket for spurtoppgjør, dersom ingen kunne gjøre noe i bakkene på vei inn til stadion.

Det var det kun Petter Northug som kunne etter å ha ligget bak hele etappen.

Ideelt

Trønderen har blitt anklaget for å være feig ved lignende tilfeller tidligere. Det synes ikke landslagssjef Vidar Løfshus er riktig.

– Jeg kaller det ikke feig. Vi vet hva vi får av Petter Northug. Det har vi fått i snart ti år nå. Det kommer aldri noe nytt på den fronten der når det er fellesstart, sier Løfshus til TV 2.

Heller ikke Martin Johnsrud Sundby hadde noen sure miner.

– Det ble relativt identisk med det jeg hadde sett for meg. Det var en pulje som fungerte ideelt i mine øyne. Vi tok nesten ett minutt på Dario Cologna, det er jeg veldig fornøyd med, sier Johnsrud Sundby

– Jeg tror han (Northug) syntes det gikk fort nok. Jeg og Belov jobbet godt sammen, og jeg fikk hvilt det jeg skulle hvile underveis.

– Var det skuespill fra Petter?

– Nei, det gikk hardt i dag. Vi tok mye sekunder. Jeg er strålende fornøyd med hvordan ting fungerte.

To etapper igjen

Etter dagens etappe venter en hviledag før en 15-kilometer fellesstart i Val di Fiemme lørdag.

Søndag går den ni kilometer lange avslutningsetappen som inneholder den store finalen opp slalåmbakken.

– Jeg liker 15-kilometeren i Val di Fiemme. Jeg må kjempe om bonussekunder, jeg vet at klatreetappen ikke er min type løp, så jeg må være foran der, sier Petter Northug.