Gustad: – 100 prosent sikker på at det ikke påvirker VM

TV 2-ekspert og advokat Randi Gustad tror ikke Petter Northug må sone under VM i Falun. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag melder Klassekampen at Northug trolig må sone fengselsdommen sin mens VM i Falun går.  Avisen sitter på informasjon som tyder på at Northug blir nødt til å sone fengselsstraffen om kort tid.

TV 2-ekspert og advokat, Randi Gustad, tror imidlertid ikke dette kommer til å skje. 

– Jeg er 100 prosent sikker på at det ikke kommer til å påvirke VM i Falun dette som har med soningen å gjøre, sier hun til TV 2.

– Ikke så dramatisk
Hun peker på at Northug ikke har fått soningsinnkallelsen – og at han dermed kjøper seg litt tid ved å vente til den er mottatt. 

– Jeg tror ikke han må det. Det er nok ikke så dramatisk, men det virker gjerne rotete fra utsiden. Man søker ikke om utsettelse før man får innkallelsen. Og det at man venter til man får innkallelsen kjøper ham litt ekstra tid – i likhet med andre straffedømte.

– Hva er behandlingstiden på slike utsettelsesøknader?

– Det avhenger litt av saksbehandlingstiden hos det enkelte kontor.  Her har det vært antydet en måneds tid tidligere. Og i en slik søknad skal det skal tas individuelle hensyn uavhengig av hva du heter og hva du jobber med. Det er jo hele poenget med dette unntaket som dreier seg om sesongarbeid, som jeg antar de vil søke om utsettelse på, sier Gustad.

Og legger til: 

– Bakgrunnen for saken i Klassekampen i dag er nok uttalelsene til Northug om når han skal sone. Dette har trolig provosert personer som jobber i Kriminalomsorgen fordi det kan etterlate inntrykk av forskjellsbehandling og at Northug selv kan diktere passende tidspunkt. Han er selvsagt ikke i posisjon til å forskuttere noe resultat av en søknad om soningsutsettelse som ikke er sendt, slik han antyder overfor Dagbladet der han anslår oktober 2015 og til svenske Ekspressen med desember 2015. Dette er nok snarere vage antakelser hans team har regnet seg frem til på bakgrunn av hvor lang utsettelse de har tenkt å søke om. 

Langrennssjefen: – Regner med det ordner seg
Langrennssjef Åge Skinstad tror også det kommer til å ordne seg for Petter Northug. 

– Jeg har egentlig ingen kommentar til den saken ettersom det er Are Sørum Langås som holder på med den, men jeg tror det kommer til å ordne seg fint, sier Skinstad til TV 2

Northugs manager: – Forholder oss til saksgangen
– Petter har ikke fått noen dato for soning av dommen. Vi forholder oss til saksgangen og dersom det skulle være behov for å søke om utsettelse vil vi gjøre det, sier Petter Northugs manager Are Sørum Langås til TV 2. 

Etter at saken ifølge Klassekampen kom på kriminalomsorgens kontor i november i fjor, skal brev om soningsdato og straffegjennomføring sendes domfelte innen 60 dager etter dette, altså senest i slutten av januar.

– Svaret på en eventuell søknad om soningsutsettelse avhenger av saksbehandlingstiden hos kriminalomsorgen region Nord, men etter all sannsynlighet tar det minst fire uker. Jeg tror uansett at VM ikke er i fare dersom han skulle få negativt svar på sin søknad. Jeg tror derimot at han har gode muligheter for å få søknaden innvilget, slik at VM av den grunn heller ikke er i fare, sier Gustad..