De afghanske kamptolkene kan hentes til Norge og få behandlet sine asylsøknader her.

  • Tlf/SMS/MMS: 02255
  • Fra utlandet: +47 915 02255
  • E-post: tips@tv2.no

Det er klart etter at både Arbeiderpartiet, Høyre og Frp støtter de øvrige opposisjonspartienes forslag om at Norge må utarbeide retningslinjer som innebærer at kamptolker som hjalp de norske styrkene i Afghanistan fra 2006 til 2014, må få oppholdstillatelse i Norge. 

TOLKEHØRING: Det var satt av 15 minutter til dagens kamphøring. FOTO: OLA HARAM / TV 2
TOLKEHØRING: Det var satt av 15 minutter til dagens kamphøring. FOTO: OLA HARAM / TV 2

Overlykkelige tolker

Tolkene som fremdeles er i Afghanistan fikk beskjed via Veteranforbundet om resultatet av dagens høring på Stortinget. I en tekstmelding til Asbak skriver en av dem følgende:

«You guys brought my dream true, this is the most human thing that i have ever received my hands are shaking now of happiness can't write much more than this ;) thank you for the outstanding, unique and wonderful job brothers. hurrrrrrrrrrraaaaaaaaa :D».

HØRING: Afghanistan-veteran Geir Dolonen-Marthinussen sammen med den tidligere kamptolken Faizullah Muradi etter dagens høring på Stortinget. FOTO: OLA HARAM / TV 2.
HØRING: Afghanistan-veteran Geir Dolonen-Marthinussen sammen med den tidligere kamptolken Faizullah Muradi etter dagens høring på Stortinget. FOTO: OLA HARAM / TV 2.

Blir rørt

Arve M. Aasbak fra Veteranforbundet SIOPS tør ikke juble ennå, men er likevel veldig glad for at alle partiene nå støtter forslaget om å la kamptolkene komme til Norge.

– Jeg trenger nok å ta dem imot på flyplassen før jeg jubler. Vi har holdt på siden mai, så det tar tid å la dette synke inn.

Farlige forhold

Under en høring i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget onsdag sa Afghanistan-veteran Geir Dolonen-Marthinussen at situasjonen for de afghanske tolkene stadig blir verre i hjemlandet.

– Rett før jul var det en situasjon der Taliban møtte på døren til en av våre tidligere tolker. Han måtte bare rømme og alle tolkene våre gikk under jorden.

Enige om hovedlinjene

– Det er noen motstridene hensyn, men vi mener vi har funnet en løsning som kan skaffe best politisk flertall for de som tjenestegjør for norske styrker i utlandet, sier Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson Eirik Sivertsen til TV 2.

Planen er at opphold gis etter en konkret individuell vurdering av den enkeltes situasjon. Eventuelle avslag skal bygge på at myndighetene har særlige grunner til å avslå. Fremskritspartiet endte også opp med å ønske kamptolkene velkommen til Norge i dag.

– En bruk- og kast-mentalitet på mennesker som tjenestegjør for våre styrker er vi ikke tjent med som nasjon, sier Mazyar Keshvari i Fremskritspartiet til TV 2. 

Også FrP vil ha som forutsetning at det blir en individuell vurdering av hver enkelt sak.

– Det kan godt være vi trenger bistad fra lokale krefter i senere konflikter og da er det viktige at vi fremstår rettferdig, saklig og ordentlig for de som hjelper oss, avslutter Keshvari.

 (TV 2 / NTB)