BEST: Mattias Andersson var enorm da Flensburg-Handewitt vant Champions League forrige sesong. Nå er han klar for VM. (AP Photo/Martin Meissner)
BEST: Mattias Andersson var enorm da Flensburg-Handewitt vant Champions League forrige sesong. Nå er han klar for VM. (AP Photo/Martin Meissner)

Stortalentet som ble «glemt» på benken, men som kom tilbake

Mattias Andersson (36) gikk ti år uten å spille mesterskap. Nå er han Sveriges viktigste i VM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mattias Andersson var det store målvaktshåpet i svensk håndball.

Han hadde genene i orden. Pappa Thomas Andersson spilte selv ni landskamper i det svenske målet.

Mattias Andersson debuterte for Ystad i Elitserien allerede som 17-åring, og tok turen videre til Drott i 1999. De to påfølgende sesongene ble han kåret til Elitseriens beste målvakt.

Andersson var mannen som skulle bli Sveriges nye toppmålvakt. Han skulle ta opp arven etter Mats Olsson, Tomas Svensson og Peter Gentzel.

Han fikk seg et EM-gull i 2000, som tredjemålvakt bak de to veteranene, og han var med i samme rolle i OL samme år.

Men til VM året etter var han ute. Landslagssjef Bengt Johansson følte han hadde god nok dekning i Svensson og Gentzel.

Etter et kort opphold i Barcelona mot slutten av 2000/01-sesongen, flyttet Andersson til den tyske storklubben Kiel sommeren 2001. Håndball-verden lå for hans føtter.

Men et Kiel med ambisjoner om å vinne alt hver eneste sesong, turde ikke å satse på en uprøvd svenske som førstevalg.

Steinar Ege, Henning Fritz og Thierry Omeyer ble alle foretrukket fremfor ham. «Matti» var et andrevalg. Et stempel det er vanskelig å kvitte seg med i en storklubb.

Se Sverige - Island direkte på TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo kl 19.00

Når Svensson heller ikke ga seg, så foretrakk landslagssjefene Johansson og Ingemar Linnéll å bruke andre målvakter til å backe opp superveteranen.

I 2008 tok han affære. Titler fikk være titler. Han dro til Großwallstadt for å få mer spilletid. Og allerede i sin andre sesong hadde han flest redninger og høyest redningsprosent i Bundesliga. Noe han også hadde sesongen etter.

Da fikk også de nye landslagssjefene Ola Lindgren og Staffan Olsson øynene opp for ham igjen.

– Først var det vanskelig å konkurrere ut Tomas Svensson og Peter Gentzel. Jeg var med på mange samlinger, men ingen mesterskap. Så var jeg vel ikke aktuell før Staffan og Ola tok over. Da ble jeg tatt ut igjen og jeg har fått mye tillit, forteller han til Det svenske håndballforbundets hjemmeside.

I EM 2010 var han tilbake. Hans første mesterskap på nesten ti år.Og siden den gang har han vært med når blågult har spilt mesterskap.

I 2011 gikk han til Flensburg-Handewitt. Men denne gangen gikk han til en toppklubb som førstevalg. Ikke for å sitte på benken.

I sine to første sesonger i klubben ble han kåret til årets målvakt i Bundesliga, og forrige sesong var han kanskje den viktigste årsaken til at Flensburg-Handewitt noe overraskende vant Champions League.

– Jeg synes at det har gått veldig bra de siste årene, men en blir også lagt bedre merke til når en spiller i et godt lag som Flensburg-Handewitt i Champions League enn i et mindre lag. Det har også vært inspirerende å spille for landslaget, forteller han.

Når Sverige går på banen i Qatar, så er det Andersson som er førstevalget mellom stengene. 14 år etter at han debuterte i mesterskapssammenheng, er det nå han som står bakerst med nummer 1 på ryggen.

Da Sverige spilte mot Danmark i oppkjøringen til VM, var Andersson en gigant den omgangen han spilte. Med en redningsprosent på 50 var han Sveriges store spiller.

Han satte Niklas Landin helt i skyggen.

– Målvaktsspillet fungerte optimalt. For en omgang han gjorde. Spesielt den siste halvdelen av omgangen var det til tider briljant. Landin er verdens beste målvakt, men Mattias Andersson er ikke langt bak, skrøt TV12s håndballekspert Tomas Axnér til Aftonbladet.

Og målvaktsspill i verdensklasse trenger Sverige dersom drømmen om semifinale i VM skal bli virkelig.

Se Sverige - Island direkte på TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo kl 19.00

Se Danmark - Argentina på TV 2 Sumo kl 19.00