Storfavoritten bør vinne igjen: – Han er så ekstremt fryktinngytende

Ekspertpanel holder Cristiano Ronaldo som verdens beste fotballspiller i 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se utdelingen av Gullballen på TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo fra kl. 18.00

Cristiano Ronaldo er enorm favoritt til å motta Ballon d'Or – Gullballen, den aller gjeveste utmerkelsen i fotball – når utdelingen tar plass i Zürich mandag ettermiddag. 

Se ekspertene kåre verdens ti beste fotballspillere i videovinduet øverst!

Av noen bookmakere regnes sannsynligheten for å være så høy som 90 prosent. Andre bookmakere ser på det som noe jevnere, men i skrivende stund kommer Manuel Neuer og Lionel Messi ikke høyere enn henholdsvis 22 og 11 prosent i spillmarkedet.

Favorittstempelet er også høyst fortjent, mener ekspertpanelet TV 2 har satt sammen for å kåre verdens beste spillere i kalenderåret 2014. Panelet består av La Liga-kommentator Petter Veland (CMore), Bundesliga-kommentator Petter Bø Tosterud (Eurosport), Serie A-kommentator Simen Stamsø Møller (CMore), Premier League-kommentator Kasper Wikestad (TV 2), studioekspert Lise Klaveness (NRK) og Frode Lia, redaktør i fotballtidsskriftet Josimar.

– Et enkelt og greit valg

Fem av seks i panelet plasserer Cristiano Ronaldo på toppen av listen. 

– Jeg synes den er ganske grei. Det eneste argumentet jeg til stadighet hører mot ham, er at han scorer så voldsomt mange mål på straffespark. Men fjerner du disse, så har han fortsatt scoret aller mest. Han var helt avgjørende for at Real Madrid kom til finalen i Champions League og var toppscorer både der og i La Liga, sier Petter Veland.

Og han får bred støtte.

– Ronaldo scoret 17 mål i Champions League og han ble Portugals mestscorende spiller gjennom tidene i løpet av sesongen. Han har scoret i seks «El Clásico»-kamper på rad og scoret 62 mål på 61 kamper totalt. Hvem er det som har utgjort størst forskjell i løpet av 2014? Det er Ronaldo, sier Petter Bø Tosterud.

– Jeg synes det er så soleklart. Han har vært så dominant, så fryktinngytende og så ekstrem i det kalenderåret at jeg knapt har sett maken, samtykker Simen Stamsø Møller.

– Ikke stor avstand ned til Messi

Selv om nær sagt alle peker på Cristiano Ronaldo før kveldens utdeling, mener Lise Klaveness at han ikke fortjener mer enn en tredjeplass. Bak Lionel Messi og James Rodriguez.

Frode Lia har Ronaldo på toppen, men synes avstanden ned til Messi er overdrevet. 

– Nå sier de fleste at dette er et relativt soleklart valg, men jeg mener det er mye jevnere enn som så. Messi begynte året litt svakt og begge hadde et mindre godt VM. Samtidig leverte Messi når han måtte og kom til finalen. De siste tre månedene har vi igjen sett Messi på sitt aller beste. Dersom han hadde funnet den formen noe tidligere, så hadde jeg vært tilbøyelig til å sette ham over Ronaldo. Statistikken taler imidlertid for seg selv. På både mål og målgivende er Ronaldo best, sier Josimar-redaktøren.

Bundesliga-kommentator Tosterud mener at forventningene til Messi har kommet til et urimelig nivå.

– Han scoret 58 mål og leverte 21 målgivende på 67 kamper. I VM scoret han fire mål og var involvert i syv av åtte mål for Argentina. Han spiller hver eneste uke, om det så er cupkamper mot dårlig motstand. Götze som ble matchvinner i VM-finalen, hadde spilt 400 minutter mindre enn Messi i VM. Likevel forventer man at Messi skal score to mål i hver kamp.

Topp 10

Hva så med Manuel Neuer, den tredje og siste nominerte til Gullballen? 

Tyskeren ligger an til å skape stor debatt når panelet legger frem sin «topp 10»-kåring i dag. For mens noen av ekspertene nærmest går tom for superlativer i sin omtale av Neuer, finnes det også en som ikke finner plass til ham blant årets ti beste spillere.

Se utdelingen av Gullballen på TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo fra kl. 18.00