Snart kan bilen din se slik ut inni

Det startet med Tesla - nå kommer dette.

Akkurat som Tesla, kommer VW til å gå for store skjermer i infotainmentsystemene sine framover. Mye tyder på at dette systemet blir tilgjengelig ikke alt for langt fram i tid. Foto: youtube.com
Akkurat som Tesla, kommer VW til å gå for store skjermer i infotainmentsystemene sine framover. Mye tyder på at dette systemet blir tilgjengelig ikke alt for langt fram i tid. Foto: youtube.com

Husker du da radioen var det mest fancy av utstyr i bilen? Etterhvert utviklet det seg til en liten skjerm der det sto hvilken kanal du hadde valgt – og du slapp å søke etter stasjonene manuelt...

Det hører virkelig historien til nå. I dagens biler er faktisk infotainmentsystemet noe av det mest avanserte og viktigste utstyret på bilen. De er blitt rene datamaskinene, med egne harddisker og digre skjermer.

Og det er ingenting som tyder på at det skal stoppe der. Tesla satte standarden, med sin i bilsammenheng enorme 15" skjerm. Og nå har VW planer om å følge opp – ikke med én stor skjerm, riktignok – men TRE.

I sin nyeste konseptbil, Golf R Touch, presenteres nemlig det som i en ikke veldig fjern framtid vil introduseres i VW-modellene.

Les også: Touch eller pek, hva er best?

Inspirert av smarttelenfoner

Det er på teknologimessen Consumer Eletronics Show i Las Vegas, at VW har valgt å vise fram det nye systemet. Det skal være mer eller mindre produksjonsferdig.

Inspirasjonen er hentet fra smarttelefoner og lesebrett. Teknikken er den samme, du peker, sveiper og kniper for å styre det som skjer på skjermen.

Tradisjonelle knapper hører til fortiden, og "knappene" på skjermen er store og langt mer brukervennlig enn på mange av dagens touchskjermer.

Les også: Infotainment: Slik blir bilen din fornyet

Tre store skjermer

Hovedskjermen på 12,8", øverst på dashbordet, viser mange av funksjonene i multimediasystemet. En ny skjerm på 8", plassert like under hovedskjermen, viser andre funksjoner som klimaanlegg og setejusteringer.

En tredje skjerm på 12,2" er montert i instrumenthuset – og er i praksis lik den som du finner i blant andre Audi TT og nye Passat. 

Oppløsningen på skjermene virker imponerende god, og illustrasjonene er naturligvis lekre i 3D.

Lest testen av nye VW Passat her

Registrerer bevegelse

Utover touch-funksjonen, vil VW satse enda mer på kamera og sensorer som registrerer bevegelse. På den måten trenger du ikke en gang berøre skjermen for å gjøre justeringer.

Blant annet kan du med håndbevegelser åpne takluka eller justere setene. Det må nesten sees i praksis for å skjønne hvordan det fungerer. Se videoen nederst i saken.

Det legges også opp til at bilen skal kunne få et mer personlig preg, blant annet ved å velge blant 16,7 millioner (!) farger på stemningsbelysningen. Du kan også personifisere velkomsthilsenen som dukker opp når du kommer inn i bilen.

Du kan også få hovedskjermen til å "speile" smarttelefonen din, og få opp aktuelle App-er som kan styres via skjermen i bilen.

Klikk på videovinduet under for å se systemet blir demonstrert:

Spiller ikke klippet på mobil/lesebrettklikk her

Les også: Dette er genialt – på flere måter