TRERETTERS: I kveldens En kveld hos Kloppen får gjestene servert Klaus Sonstads laks- og grønnsaksforrett, Per-Kristian Foss' fiskehovedrett og Anita Krohn Traaseths syndige sjokoladekake. Foto: TV 2
TRERETTERS: I kveldens En kveld hos Kloppen får gjestene servert Klaus Sonstads laks- og grønnsaksforrett, Per-Kristian Foss' fiskehovedrett og Anita Krohn Traaseths syndige sjokoladekake. Foto: TV 2

Få oppskriftene fra En kveld hos Kloppen her

Slik lager du treretteren komponert av Klaus Sonstad, Per-Kristian Foss og Anita Krohn Traaseths.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I denne ukas En kveld hos Kloppen, er det programleder Klaus Sonstad (45), riksrevisor Per-Kristian Foss (64) og Innovasjon Norge-direktør Anita Krohn Traaseth (43) som står for forrett, hovedrett og desserten når Solveig Kloppen (43) inviterer til kalas.

Nedenfor ser du hvordan du kan lage alle tre rettene.

Forrett-tips fra Klaus Sonstads kokkevenn

Bakte beter med blåmuggost:

  • 2 rødbeter (rå)
  • 2 gulbeter (rå)
  • 1 Selbu blå muggost
  • Spekeskinke (norsk, gjerne trøndersk)
  • Maldonsalt

Forvarm ovnen til 150 grader. Skyll betene og legg dem i en ildfast form. Strø over masse Maldonsalt og bak i 50 minutter under folie.

Skrell betene og del dem opp i terninger (her kan det være lurt å bruke hansker og forkle, da betene avgir mye farge). Terningene legges i en ildfast form, og blåmuggost drysses over. Varm opp i ovn til osten smelter, og server med spekeskinke dandert rundt kantene.

BAKTE BETER: Rød- og gulbeter dekket med blåmuggost var en av forrettene Klaus Sonstad disket opp med. Foto: TV 2
BAKTE BETER: Rød- og gulbeter dekket med blåmuggost var en av forrettene Klaus Sonstad disket opp med. Foto: TV 2

Fennikel- og eplechutney:

  • 1 fennikel
  • 2 norske epler (små, syrlige)
  • Extra Virgin kaldpresset olivenolje

Skyll fennikelen og fjern de ytterste lagene, samt toppen og bunnen. Del den på langs og skjær i tynne strimler. Skyll, del opp og rens eplene, og rasp dem. Bland fennikel og eple i en skål, og hell litt god kaldpresset olivenolje over.

Syrekokt laks:

  • 1 lakseloin
  • 3 sitroner
  • Soyasaus
  • Sesamfrø
  • Fersk timian

Laksen deles opp i fine og ganske tynne skiver (gjerne på en fjøl som er stor nok) og legges opp på en ganske stor tallerken. Før servering klemmer du sitronsaft over laksen, slik at laksen dekkes helt. La fisken stå i noen minutter og syrekoke. Til slutt heller du over soyasaus, sesamfrø og litt fersk timian.

RÅMARINERT LAKS: Syrekokt laks stod også på menyen som forrett. Foto: TV 2
RÅMARINERT LAKS: Syrekokt laks stod også på menyen som forrett. Foto: TV 2

Hovedrett av Per-Kristian Foss: Riksrevisorens breiflabb med squashragu

Breiflabb

  • Ca. 800 g renskåret breiflabb
  • Salt
  • Hvit pepper

Squashragu

  • 4-6 tomater
  • 2 squash
  • 2 små løk
  • Ca. 100 g smør
  • 1 ts karri

Squashragu:
Snitt tomatene og dypp dem i kokende vann, slik at skinnet slipper. Når du har fjernet skinnet, deler du tomatene i to og tar ut kjernene. Tomatkjøttet skjæres så i strimler.

Squashen skrelles og deles i 3 cm lange tynne staver. Løken skjæres i tynne skiver.

Smelt litt smør i en høy stekepanne eller en middels stor kjele. Ha i løk og stek til den er blank. Tilsett mer smør og squashen og fres til det er mørt. Ha så oppi resten av smøret litt etter litt.

KOKKEKALAS: Når Solveig Kloppen inviterer til middag, må alle gjestene bidra. Her er Per-Christian Foss og Klaus Sonstad parat på kjøkkenet. Foto: TV 2
KOKKEKALAS: Når Solveig Kloppen inviterer til middag, må alle gjestene bidra. Her er Per-Christian Foss og Klaus Sonstad parat på kjøkkenet. Foto: TV 2

Rør til det dannes en tykk saus av smøret og saften av squashen. Tomatstrimlene tilsettes like før servering. Smak til med karri, salt og pepper.

Breiflabb:
Stek fisken i stekepanne til den er gyllen, og stek ferdig på svak varme i ca 10-12 minutter. Alternativt kan du steke fisken til den er gyllen, og så steke den ferdig i ovn i ca. 10-15 minutter på 200 grader.

Skjær fisken opp i skiver, og anrett oppå sausen. Serveres med kokt ris.

Tips: Forbered mest mulig før gjestene kommer, slik at man kan konsentrere seg mest mulig om selskapet.

Retten er basert på en oppskrift fra Aperitif.no.

FISKEFINT: Til hovedrett ble det servert breiflabb med squashragu. Foto: TV 2
FISKEFINT: Til hovedrett ble det servert breiflabb med squashragu. Foto: TV 2

Dessert: Anita Krohn Traaseths relativt ondskapsfulle sjokoladekake

Oppskriften er for langpanne – kan halveres for bruk til rund form.

Kake:

  • 150 g smør
  • 1 liter surmelk
  • 7,5 dl sukker
  • 5 ss kakaopulver
  • 6 ts natron
  • 9 dl hvetemel

Glasur:

  • 100 g smeltet margarin
  • 6 ss melk
  • 4 ss kakaopulver
  • 1 ts vaniljesukker
  • 350 g melis

Til pynt:

  • Hvit kokesjokolade
  • Lys melkesjokolade

Bunn:
Smelt smør og avkjøl det litt. Bland så surmelk og smør, og rør rundt. Tilsett alle de tørre ingrediensene, og rør sammen til en klumpfri røre. Hell røren over i en stor langpanne (ca 30x40 cm) som er ikledd bakepapir. Eller, hvis du har halvert røren, en smurt rund kakeform med bakepapir i bunnen. Stekes i midten av ovnen på 180 grader til den er gjennomstekt (ca. 40-45 min, noe kortere ved halvering av oppskrift).

Glasur:
Smelt smøret på lav varme, ta kjelen fra platen og hell i resten av ingrediensene. Det kan smake godt med en teskje kaffe i også, hvis man ønsker det.

Tips: Lag dobbel dose glasur – det anbefales på det varmeste. Da renner sjokoladen godt ned i kaken, og du kan spise resten med skje.

ONDSKAPSFULL: På dessertmenyen stod Anita Krohn Traaseths «relativt ondskapsfulle» sjokoladekake. Foto: TV 2
ONDSKAPSFULL: På dessertmenyen stod Anita Krohn Traaseths «relativt ondskapsfulle» sjokoladekake. Foto: TV 2

Bruk hvit kokesjokolade og lys melkesjokolade som pynt. Hakk opp i biter – litt stort og litt smått.

Kaken er supergod fersk, men er vel så god (om ikke bedre) en dag eller to etter.

Oppskriften er hentet fra bloggen Tinteguri.

Se En kveld hos Kloppen mandager klokken 20.00 på TV 2.