PL-FORTID: Både Nathan Delfouneso, Jose Baxter, Gary Taylor-Fletcher, Heurelho Gomes, Kamil Zayatte, Jamie O'Hara, Jay Tabb og Alex Smith har en fortid i Premier League. Søndag skal klubbene deres opp mot Premier League-motstand. Foto: Scanpix/Photoshop
PL-FORTID: Både Nathan Delfouneso, Jose Baxter, Gary Taylor-Fletcher, Heurelho Gomes, Kamil Zayatte, Jamie O'Hara, Jay Tabb og Alex Smith har en fortid i Premier League. Søndag skal klubbene deres opp mot Premier League-motstand. Foto: Scanpix/Photoshop

I dag kan disse tidligere Premier League-spillerne sørge for cupsjokk

Kjenner du igjen disse spillerne? Søndag får du se dem igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se FA-cupen direkte på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo fra 14.00 søndag!

FA-cupens tredje runde startet lørdag, og Premier League-klubbene unngikk smeller mot lag fra lavere divisjoner.

Søndag er det duket for nye potensielle skreller, når både Crystal Palace, QPR, Sunderland, Manchester City, Aston Villa, Southampton, Stoke, Manchester United og Chelsea skal opp mot motstandere fra lavere nivå.

I tillegg får vi et møte mellom fjorårets to finalister, der i hvert fall ett Premier League-lag ryker ut.

Les også: Her er FA cup-historiens mest sjokkerende 3.runderesultater

Flere av lagene som møter motstand fra øverste nivå har selv spillere som har akslet trøyene på høyt nivå selv, og her følger en oversikt over nettopp det.

Dover, hjemmekamp mot Crystal Palace, 14.00
Ligger på 12. plass i Conference Premier, femte øverste nivå. 

- Spissen Stefan Payne var Fulham-spiller i 2009/10-sesongen, men fikk ingen seniorkamper for London-klubben. 
- Midtbanespilleren Nicky Derverdics var i Newcastle fra han var 17 til 19, men slo aldri gjennom.
- Den offensive 24-åringen James Poole var i Manchester CIty fra han var 16 til 21, og del av laget som vant FA Youth Cup i 2007/08, men fikk aldri gjennombruddet på seniornivå.

Sheffield United, bortekamp mot QPR, 14.00
Ligger på 6. plass i League One, tredje øverste nivå.

Den gamle storklubben har mange spillere som har vært del av akademier i Premier League-klubber, som Ryan Flynn i Liverpool og Otis Khan i Manchester United, men også enkelte som har spilt kamper på øverste nivå. 

Keeper Iain Turner var i en årrekke Evertons andre-eller tredjevalg, og har også en B-landskamp for Skottland. 30-åringen fikk totalt fire kamper i Premier League.

Venstrebacken Jay McEveley var også del av Evertons akademi, men gikk til Blackburn som 17-åring i 2002 og fikk der sitt gjennombrudd. 18 kamper ble det i Premier League, før han deretter fikk en karriere preget av skader. Allikevel ble det 29 kamper for Derby så sent som i 2007/08-sesongen.

Den offensive midtbanespilleren Jose Baxter gikk gjennom samme akademi og ble spådd en svært lys fremtid. Det ble dog med 15 kamper (sju av dem i ligaen) fordelt på fire sesonger, før han forsvant til Oldham som 20-åring.

Forsvarsspilleren Chris Basham har tre sesonger bak seg i Premier League. To av dem for Bolton og en av dem for Blackpool, men med kun 21 kamper totalt.

Leeds, bortekamp mot Sunderland, 14.00
Ligger på 20. plass i Championship, nest øverste nivå.

Reprisen på FA cup-finalen i 1973 har betydelig annerledes favorittstempel nå enn det den hadde den gangen. For 42 år siden var det nemlig et gigantisk sjokk da Sunderland fra nivå to slo den regjerende mesteren Leeds på Anfield.

Dagens Leeds-stall består dog ikke av stjerner som Billy Bremner, Norman Hunter og Peter Lorimer, og dermed må Premier League-klubben tåle et solid favorittstempel denne søndagen.

Noen eks-Premier League-spillere finner man dog i de hvites tropp. Stephen Warnock har ni sesonger på øverste nivå bak seg i en karriere som tok ham fra Liverpool til Blackburn og Aston Villa, mens keeper Stuart Taylor har 18 kamper for Arsenal, 12 for Aston Villa og fire for Reading, samt en del benkesitting for Manchester City bak seg.  

De er de mest rutinerte, men ikke de eneste. Billy Sharp fikk to kamper for Southampton i 2012/13, mens Noel Hunt spilte 24 kamper for Reading samme år. Michael Tonge fikk 27 kamper for Sheffield United, men kun 12 i løpet av sine fem år i Stoke. Steve Morison har to sesonger bak seg i Norwich, der han totalt scoret ti mål, mens Liam Cooper har to kamper for Hull på CVen.

Sheffield Wednesday, bortekamp mot Manchester City, 16.00
Ligger på 10. plass i Championship, nest øverste nivå.

En annen tidligere Premier League-klubb som skal i aksjon mot et topplag er Sheffield Wednesday, og også der finner man rutine fra bakerste til fremste posisjon.

Keeperduoen Chris Kirkland (eks Coventry, Liverpool, Wigan og WBA) og Keiren Westwood (eks Sunderland) er blant de mest rutinerte på dette nivået. Forsvareren Sam Hutchinson har fem kamper for Chelsea, mens hans kollega Kamil Zayatte har to sesonger bak seg i Hull.

Backen Kieran Lee fikk 90 minutter for Manchester United mot Chelsea i 2007, mens tidligere Real Madrid-spiller Royston Drenthe har en sesong i Everton bak seg. I angrepsrekkene finner man også innlånte Gary Taylor-Fletcher, som spilte Premier League-fotball senest i høst for Leicester. I tillegg har han en sesong med Blackpool bak seg på øverste nivå.

Blackpool, bortekamp mot Aston Villa, 16.00
Ligger på 24. plass i Championship, nest øverste nivå.

Blackpool har denne sesongen skrapet sammen mange spillere med en fortid på øverste nivå, og håper nok nå på at det skal være nok til å sjokkere Aston Villa i 3. runde.

Både keeper Joe Lewis (Cardiff), forsvarsspillerne Peter Clarke (Everton) og Nyron Nosworthy (Sunderland), midtbanespillerne Jamie O'Hara (Tottenham og Wolves), Andrea Orlandi (Swansea) og Chris Eagles (Manchester United, Burnley og Bolton) og spissene Nile Ranger (Newcastle), Ishmael Miller (Manchester City og WBA) og Nathan Delfouneso (Aston Villa) har Premier League-minutter på samvittigheten.

Så gjenstår det å se om det holder mot Paul Lamberts lag søndag.

Ipswich, bortekamp mot Southampton, 16.00
Ligger på 2. plass i Championship, nest øverste nivå.

Mange av spillerne i Ipswich kan muligens se frem til spilletid på øverste nivå neste sesong, da de er en av de største favorittene til å ta steget opp til Premier League når mai kommer snikende. Blant dem som allerede har vært der er norske Jonathan Parr, som fikk 15 kamper for Crystal Palace forrige sesong.

Blant hans lagkamerater har også Christophe Berra (Wolves), Stephen Hunt (Reading og Wolves), Jay Tabb (Reading), Darren Ambrose (Ipswich, Newcastle og Charlton), Jonathan Williams (Crystal Palace), Daryl Murphy (Sunderland) og Connor Sammon (Wigan) plenty av erfaring å ta av fra øverste nivå.

Wrexham, bortekamp mot Stoke, 16.00
Ligger på 14. plass i Conference Premier, femte øverste nivå

Wrexham fra nivå fem kan besørge cuprundens største sjokk dersom de slår ut Stoke søndag. Gjør de det er det i så fall kun med én tidligere Premier League-spiller på laget.

At han fikk sine minutter for nettopp Stoke, er kanskje en skjebnens ironi. Navnet på spilleren er Louis Moult, og han fikk fem minutter i en bortekamp mot Burnley i 2010.

Yeovil, hjemmekamp mot Manchester United, 16.30
Ligger på 24. plass i League One, tredje øverste nivå.

På sisteplass på tredje nivå finner vi Yeovil, som drømmer om å ta skalpen til Louis van Gaals stjerner fra den røde delen av Manchester. Kun to av lagets spillere har erfaring fra øverste nivå.

Keeper Jake Kean fikk én kamp for Blackburn i Premier League, et 1-2-tap mot Chelsea i siste serierunde i 2011/2012, mens forsvarsspilleren Alex Smith fikk overtidsminutter for Fulham i en 3-0-seier mot WBA i september 2012.

Watford, bortekamp mot Chelsea, 17.00
Ligger på 5. plass i Championship, nest øverste nivå.

Det siste av lagene som skal prøve seg på en Premier League-skalp søndag er Watford. Elton Johns gamle klubb spilte selv på øverste nivå så sent som i 2007, og har en rekke spillere med erfaring fra oppgjør mot klubber som nettopp Chelsea.

Keeper Heurelho Gomes var regnet som en av Europas heteste da han signerte for Tottenham i 2008, og var også førstevalget da klubben spilte sin foreløpig eneste sesong i Mesterligaen i 2009/10-sesongen. 

I Spurs-laget det året fant man også midtstopperen Sébastien Bassong, som denne høsten har akslet Watford-trøyen foran sin gamle kollega. Franskmannen har i tillegg til Spurs-oppholdet også Premier League-minutter i Newcastle og Norwich på samvittigheten.

I de bakre rekker har de gule også eks-WBA-forsvarer Gabriel Tamas, tidligere Blackpool-bauta Craig Cathcart og 32 år gamle Lloyd Doyley, som spilte 21 kamper for klubben da de selv var oppe for åtte år siden. I midtbanerekken finner man Keith Andrews, med en fortid i både Wolves, Blackburn og WBA fra toppnivå, samt Lloyd Dyer som også har WBA-toppseriespill i beina.

Matej Vydra er en annen med WBA i bakhodet, og nettopp han kan bli viktig i søndagens oppgjør. I sin tid i Premier League scoret han nemlig mål mot Tottenham og Fulham, og ønsker nok en tredje London-klubb på scoringssamvittigheten.

Kilde: Altomfotball.no