SPEKULASJONER: Anders Jacobsen beskyldes for jukse med hoppdressen i Hoppuka. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SPEKULASJONER: Anders Jacobsen beskyldes for jukse med hoppdressen i Hoppuka. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Jacobsen beskyldes for dressjuks

– Det er noen som prøver å lage noe ut av ingenting, sier landslagstreneren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anders Jacobsen skal ha brukt en ulovlig hoppdress da han vant nyttårshopprennet. Det skriver sveitsiske Blick.

Hønefoss-hopperens dress skal ha ekstra mye stoff i armene, noe som gir et bedre svev og ekstra lange hopp. 

Dressen har nemlig ekstra luft i såkalte lommer mellom tekstilene, noe er mulig fordi undertøyet er festet med borrelås til hoppdressen, skriver Blick.

Det hevdes også at hele det norske landslaget bruker disse dressene, i tillegg til Tyskland og Østerrike.

Stöckl: – Lager noe ut av ingenting

Landslagstrener Alexander Stöckl avviser påstandene.

– Det er noen som prøver å lage noe ut av ingenting. Men jeg har erfaring med dette. Og jeg har bare ventet på at det skulle komme noe om Jacobsen. Det er FIS som kontrollerer. Det er utelukkende perfekt hoppteknikk som gjør at han hopper bakken ned, sier han til VG.

Mekanismen med borrelåsen skal angivelig skjules ved at hopperen gjør en brå bevegelse etter landing, og dermed løsner festet. Dermed vil de kunne skjule det hele når de går gjennom kontrollen til det internasjonale skiforbundet (FIS), skriver Blick.

Sportssjefen til det sveitsiske landslaget, Berni Schödler, mener han vet hvordan jukserne – inkludert Jacobsen – gjør dette. Han mener nemlig det er mistenkelig mange jubelscener når de kommer ned på sletta.

– Det er påfallende hvordan mange jubler, selv om de ikke har noe å juble for. De løfter eller strekker ut armene, for å få dressen på plass igjen. Dermed kan de komme seg gjennom kontrollen, sier han.

– De som ønsker å jukse nå, de gjør det med dressene. Men de gjør det ikke så åpenbart som da østerrikerne gjorde det. De forsøker å skaffe seg fordeler med triks og bedrag. Men de ser ikke sånn på det. For de så dreier det seg bare om å utnytte reglementet, slår Schödler fast.

Jacobsen på 14. plass i kvalifiseringen

I lørdagens kvalifisering til søndagens renn i Innsbruck hadde åpenbart ikke dressen noen god effekt. Jacobsen endte på en beskjeden 14. plass med 120,5 meter og 116,3 poeng.

Verdenscupleder Michael Hayböck var bestemann med et hopp på 128 meter, mens Rune Velta ble beste nordmann med 125 meter og 5. plass.

Det er for øvrig en kjent sak at Jacobsen har tatt en ny hoppdress i bruk i anledning Hoppuka. 

– Det gir en annen følelse. Bedre oppdrift blant annet. Og det var et meget godt hopp. Det andre (133 meter) var så som så. Men da hadde jeg byttet til en gammel treningsdress, sa Jacobsen til VG tidligere denne uken.