FRA DEN LEGENDARISKE FINALEN: Wimbledons John Fashanu i duell med nå avdøde Gary Ablett. Foto: Scanpix
FRA DEN LEGENDARISKE FINALEN: Wimbledons John Fashanu i duell med nå avdøde Gary Ablett. Foto: Scanpix

«The Crazy Gang» og deres sjokkerende reise

Wimbledon mot Liverpool regnes som en av tidenes mest legendariske finaler i FA-cupen. Nå møtes de igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se AFC Wimbledon-Liverpool mandag fra 20.15 på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo!

Fra slutten av 70-tallet til andre halvdel av 80-tallet gikk Wimbledon fra Southern League til 6. plass i Divison One (dagens Premier League) på ti år. De brukte elleve år på å vinne verdens eldste, og mest prestisjefylte, nasjonale cupturnering.

Det er en prestasjon så enorm at det er vanskelig å finne sammenlikninger. En av de få prestasjonene som kan sammenliknes er den reisen klubben, nå under navnet AFC Wimbledon, er inne i.

Året er 1988. Der sto de. I spillertunnelen klare til å entre Wembley. Og da de tittet seg til siden, sto laget som i mediene før kamp hadde blitt omtalt som «tidenes beste klubblag i England». Liverpool. De hadde akkurat vunnet ligamesterskapet igjen, og de gjorde seg klare til å vinne sin andre «The Double» på kun et par sesonger.

Det var ikke et spørsmål om hvem som skulle vinne. Men om hvor stor Liverpools seier skulle bli.

Et par av Wimbledons spillere brukte å rope noe ingen egentlig forstod på vei ut fra spillertunnelen. Det hadde ingen mening. Men ropene kom.

«In the hole!», hørtes det ut som. Og det kan godt være det som ble ropt også.
Og rett fra avspark skred Vinnie Jones til verket. Målet var Liverpools egen hardhaus Steve McMahon. Og med en takling som ville gitt et soleklart rødt kort i dag, var tonen satt.

Wimbledon kom for å gi ett av Europas beste lag, kanskje det beste, kamp.

Og Wimbledon vant.

Lawrie Sanchez snek seg inn mellom to av Liverpools forsvarere og stanget inn kampens eneste mål og keeper Dave Beasant reddet John Aldridges straffe. Aldridge hadde scoret på samtlige av sine straffespark den sesongen. Men Beasant hadde sett på video.
Han visste at dersom han sto stille, så ville Aldridge skyte til hans venstre. Informasjonen han hadde delt med kampens BBC-kommentator John Motson.

Motson meldte straffesparket på lufta før Liverpools toppscorer skjøt.

Beasant visste. Motson visste. Og Aldridge sank sammen og tok seg til hodet.

«The crazy gang have beaten the culture club», var Motsons udødelige ord da dommeren blåste av kampen.

FA-cupen er verdens eldste fotballturnering. Den startet i 1871/72-sesongen. Den har stått for noen av fotballens mest ikoniske øyeblikk.

BBC gikk gjennom de 50 største øyeblikkene gjennom et to timer langt program på nyttårsaften. Wimbledons seier i 1988 kom på tredjeplass.

Det var en av de kampene. Målet til Sanchez og redningen til Beasant, to av de øyeblikkene, som huskes av alle som så det.

Alle husker den kampen. Finalen før var en av de minneverdige da Coventry meget overraskende slo Tottenham 3-2. Finalen etter var både spesiell og særdeles emosjonell da Liverpool slo Everton i et Merseyside-derby der hele byen sto samlet etter Hillsborough-tragedien i semifinalen.

Men finalen mellom Wimbledon og Liverpool – da David vant – den huskes av alle.

Selv sto jeg på presserommet på St. Mary’s i Southampton før jeg skulle kommentere sørkystlagets kamp mot Manchester United da vi så 3. runde-trekningen på TV.

Det gikk et gisp gjennom hele rommet da Wimbledon ble trukket mot Liverpool. Etter det som har skjedd med Wimbledon siden nedrykket.

Først flyttet fra Plough Lane til Selhurst Park. Deretter rykket ned fra Premier League. Så flyttet de til Milton Keynes, for deretter å starte på nytt fra bunnen. Fra bunnen tilbake til ligasystemet da de rykket opp fra Conference.

Til nå. Til denne runden. Den 3. runden av FA-cupen sesongen 2014/15. Til ny kamp mot Liverpool. På enda et nytt stadion. The Cherry Red Records Stadium, eller Fans Stadium – Kingsmeadow, som kanskje klinger bedre. Et anlegg som tar drøyt 4700 tilskuere, men som de kunne fylt med det femdobbelte til denne kampen. Likevel øker de ikke billettprisen til dem som faktisk får billett med et penny.

Det er et eventyr. Et nytt eventyr.

Og også denne gangen står utfallet klart på forhånd.

In the hole!

Se AFC Wimbledon-Liverpool mandag fra 20.15 på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo!