Northug: – Jeg er den eneste nominerte i kategorien årets klovn

En galgenhumoristisk Petter Northug sier 2014 var hans år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oberstdorf (TV 2): Petter Northug ble som ventet ikke nominert i noen kategorier til Idrettsgallaen. Det er han ikke spesielt overrasket over.

– 2014 var mitt år, sier han til TV 2 og humrer.

Det var en uvanlig avslappet Northug som møtte norsk presse dagen før det braker løs i Tour de Ski. 2014 ble et alt annet enn hyggelig år for mosbyggen. Sotsji-OL ble en fiasko. I mai innrømmet han fyllekjøring. Northug ble dømt til 50 dager i fengsel (med fradrag for to dagers varetekt), fikk 185.000 kroner i bot og ble fradømt førerkortet «for alltid».

Men én pris er han sikker på å raske med seg for alt han gjorde i 2014.

– Årets klovn. Der er jeg eneste nominerte kandidat. Det går ikke an å stemme på andre, smiler han.

Et greit bilde på Northugs 2014-nedtur er Trønder-Avisas kåring av de beste idrettsutøverne i Nord-Trøndelag. Der ble skikongen "kun" nummer fem, slått av blant andre Gøril Sund (orientering) og Birgit Skarstein (roing/sitski). Anders Bardal vant kåringen foran Johan Kjølstad.

Her er hele listen, tvitret av Stabæks Julie Adserø.

Selv la han merke til noe annet ved listen.

– Laila Kveli slo Eldar Rønning, ja. Hehehe. Det er noen som skal få høre den, ler Northug. 

Northug vant for øvrig prisen i 2009, 2010 og 2011. Nå deltar han i Tour de Ski for niende sesong på rad. Kun Giorgio Di Centa og Jens Filbrich (som nå har lagt opp) har gått like mange etapper i Tour de Ski som 28-åringen. Ingen andre utøvere er i nærheten av Northug hva gjelder etappeseire i Tour de Ski (11). Nestemann på listen er Lukas Bauer med fem, men det er som kjent ikke slik Touren vinnes.

Northug vet hvor den største utfordringen ligger.

– Jeg har rotet det til i den siste bakken. Jeg har to gode minner fra bakken, så jeg har hatt gode dager der også. Matematisk er det 20 prosent sjanse for at jeg kommer til å gå fort opp den bakken. Det er der utfordringen min ligger. Jeg må være pigg før jeg går inn i den siste bakken. På etappene før den siste har jeg pleid å gå på en måte som koster mye krefter. Jeg danser ikke på skiene, jeg går med mye trykk. Det koster, sier han.

Northugs marittliste i Tour de Ski inneholder tre andreplasser og to tredjeplasser,

Artikkelen oppdateres!