Ingen barn skadet av fyrverkeri – men én gruppe trenger fortsatt bedre beskyttelse

Færre har fått alvorlige øyeskader som følge av oppskyting av fyrverkeri på nyttårsaften.

I fjor ble 15 personer lagt inn på sykehus med øyeskader som følge av oppskyting av fyrverkeri, mens 13 personer ble skadd under årets nyttårsfeiring.

I 2013 ble sju personer alvorlig skadd, mens kun fire ble lagt inn på sykehus med alvorlige skader i år. Fire av de tretten som ble skadd, fikk skadene som følge av bruk av bakkebatterier.

Stor reduksjon blant alvorlige

– Det er en liten reduksjon i det totale antallet, og en enda større reduksjon i antallet alvorlig skadde, opplyser overlege Nils Bull ved Haukeland universitetssjukehus.

Han har samlet inn tall over hvor mange som er behandlet for øyeskader fra sykehus over hele landet fra de første timene inn i det nye året.

– Det er også svært gledelig at det ikke er små barn som er innlagt. Det er heller ingen kvinner som er skadd, noe som viser at kvinner er bedre til å holde avstand og bruke beskyttelsesbriller, sier Bull.

Menn er verst

Befolkningsgruppen som vanligvis kjøper inn og skyter opp fyrverkeriet, har derimot litt å hente på sikkerhetstiltakene. 

– Unge menn, som i stor grad står for å skyte opp fyrverkeriet, beskytter seg ikke godt nok, sier Bull, og henviser til at det kun er menn som har tatt skade av fyrverkeri denne gangen.

Den yngste som ble skadet er 17 år gammel. (TV 2/NTB)